Det har skjedd mye med mobilskjermene våre de siste årene, som gjør at de fleste nye mobiler er fullt brukelige selv om det er sterkt sollys.

Men det har ikke skjedd stort med PC-ers brukervennlighet utendørs – snarere tvert i mot, vil noen mene. I dag har nemlig stadig flere laptop-skjermer glatt overflate, som gir mer gjenskinn enn matte skjermer.

Les også: De perfekte høyttalerne til sommeren

Gjør du noen små justeringer på den bærbare PC-en din, og hvordan du rigger deg til i solen, vil du ifølge Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett PC i Komplett, kunne se innholdet på skjermen tydeligere.

Vær imidlertid obs på at direkte sollys ikke er å anbefale over tid. De fleste bærbare PC-er har aktiv kjøling, men hører du at viftene jobber for fullt, er det et tydelig tegn på at PC-en kan ha godt av en pause i skyggen.

– Skulle PC-en bli for varm, vil prosessoren begynne å «gasse», og det merkes ved at ytelsen svinger veldig, da maskinen slår av prosessoren i korte øyeblikk, slik at den ikke skal overopphetes eller gå i stykker, forklarer Berg.

Usikker på hvordan været blir? Få oversikt med disse dingsene

Her er tre kjappe triks som gjør det lettere å se PC-skjermen:

Skru opp lysstyrken

FULL STYRKE: Sterkt lys på laptop, nettbrett eller mobil, gir tydeligere skjerm i sollyset. Skjermdump: Apple iPad

Det første du bør gjøre når du går ut i sola, er å justere opp lysstyrken, slik at den er på maksimal styrke. Svakt skjermlys egner seg nemlig dårlig når det er lyst ute.

– Som en følge av at maskinen trenger ekstra kjøling i varmen, og fordi lysstyrken står på maks, vil det føre til at batteriet tømmes raskere for strøm, påpeker Berg.

Sjekk også: Treningsdingsene som hjelper deg i form

Mac: Trykk på F2-knappen (med stor sol) for å øke lysstyrken

PC: Juster lysstyrken ved hjelp av lysstyrke-knappene (stor og liten sol) på tastaturet

PS! Vil du bruke nettbrett i solen, gjelder det samme: Juster opp lysstyrken.

Øk kontrasten

STERKERE KONTRASTER: På Apples maskiner kan du enkelt øke kontrastene under «Systemvalg». Skjermdump: Apple Macbook Air

Hvis ikke lysstyrken alene er tilstrekkelig, kan du få et tydeligere skjermbilde ved å øke fargenes kontraster, tipser Berg.

I noen tilfeller kan det også øke lesbarheten om du inverterer fargene på skjermen, slik at teksten vises i hvitt på sort bakgrunn, i stedet for sort tekst på hvit bakgrunn. Prøv deg frem og se hva som fungerer best for deg.

Så du denne? Nå gjør Polaroidkameraene comeback

Mac: Systemvalg > Tilgjengelighet > Huk av på «Øk kontrast», eller «Inverter farger»

PC: Søk etter «Høykontrast» i søkeboksen, slik at du får opp «Innstillinger for høykontrast» i listen over resultatene. Velg et tema fra rullegardinmenyen og trykk på «Bruk»

Bruk solbriller

Det tredje rådet er å bruke solbriller i solen. Å myse mot skjermen er slitsomt i lengden, selv om enkelte solbriller gjør at skjermen ser mørkere ut.

Den beste effekten i solen får du imidlertid om du bruker solbriller med såkalte polariserte glass. Årsaken til det er at denne typen glass har et spesielt filter, som blokkerer lyset som reflekteres.

Er du usikker på om du har Polaroid-solbriller, kan du holde dem foran en tradisjonell LCD-PC-skjerm, og snu dem i 90 grader. Blir glassene helt mørke, enten når du holder dem rett eller skrått, har du polariserte glass.

Les mer: Derfor kan denne smartklokken være nyttig for deg

Flere tips for å minimere gjenskinn på PC-skjermen:

• Bruk anti-refleksfilter på PC-skjermen

• Bruk mørke klær

• Sørg for at skjermen er ren

• Vend skjermen vekk fra lyset

• Sitt i skyggen

• Gjem deg under et teppe eller håndkle

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.