– Jeg har vært interessert i roboter siden barndommen, og elsker å kombinere elektronikk, mekanikk, design og programmering for å gjøre maskiner «levende», sier Halvorsen som har fagskoleutdanning innen elektronikk, radiokommunikasjon og data.

Hobbyen startet allerede på ungdomsskolen, men det er først nå at den har gitt ham internasjonal oppmerksomhet, hvor robotene hans har blitt omtalt i både Mashable og Business Insider. 

– Den første roboten jeg laget var en robotarm som ble styrt via kontrollerkort og en PC. Den hadde trykkfølsomme fingre og kunne programmeres til å utføre sekvenser som å flytte sjakkbrikker eller holde et egg. Jeg brukte sikkert ett år på å bygge den, sier han. 

Visste du dette? 3D-printerne skaper nye muligheter for skreddersydde produkter. 

Star Wars og Harry Potter 

Entusiasten er inspirert av blant annet Matt Denton, kjent for roboten BB-8 i Star Wars og fantasidyrene i Harry Potter-filmene.

– Jeg startet for alvor med seksbente roboter (hexapods) i 2006, etter å ha sett andre på nett. Jeg ble spesielt inspirert av Matt Denton i England, som på den tiden bygget roboter med svært livaktige bevegelser. Da jeg så dette for første gang, tenkte jeg at noe slikt vil jeg også bygge. Jeg ante bare ikke hvordan, sier Halvorsen.

For å kontrollere de livaktige robotene, måtte Halvorsen utvikle egne kontrollsystemer.

– I 2006 kunne jeg ikke matematikken som er nødvendig for gi en hexapod «liv». Siden Matts kode ikke var tilgjengelig, eller «open source», måtte jeg finne ut mye selv. Jeg startet med et avansert regneark i Excel, hvor jeg laget sekvenser for å styre bevegelsene til roboten via Bluetooth, sier han.

Sett denne? Slik har mobiltelefonene utviklet seg

Den første seksbente roboten kalte han Phonix. Den kunne blant annet snu rundt på en pappeske og skrive med penn og papir. 

– Senere lagde Jeroen Janssen, en programvareutvikler fra Nederland, en kopi med oppdatert programvare for styring via en Playstation-kontroller, sier Halvorsen.

Se video av en av robotene til Halvorsen her. Teksten fortsetter under videoen. 

Den perfekte hobby

Robotbyggingen kan kanskje virke som en sær hobby, men bruksområdene er likevel svært varierte innen animatronikk i film- og underholdningsindustrien, mener Halvorsen. Han anbefaler alle teknologiinteresserte robotentusiaster å hente kunnskap og utveksle erfaringer på nett.

 – Du må besøke ulike nettfora og se hvilke erfaringer andre har gjort. Dette er den perfekte hobbyen for dem som er interessert i elektronikk, mekanikk og programmering. 

Og skal vi tro robot-eksperten, krever heller ikke hobbyen nødvendigvis de store investeringene. Men kostnadene til hardware kan fort bli dyre, forteller han.

– Jeg bygger det meste for hånd med relativt enkle verktøy som stikksag, båndsag, dreiebenk og søylebormaskin. På den siste modellen bruker jeg en 3D-printer, som er et fantastisk verktøy for å lage unike og nøyaktig like deler, sier han.

Les mer om ny teknologiEkspertenes spådommer om teknologiåret 2017

– Phoenix benytter forholdsvis kostbare servomotorer og har en total kostnad på rundt 80.000 kroner. Det er vanskelig å gi et eksakt antall arbeidstimer, men bare designet tok rundt ti kvelder og 3D-printing cirka 90 timer. 

FLEKSIBEL: Hexapod-roboten kan både gå, rulle som en ball og dytte seg fremover i alle retninger.   Kåre Halvorsen 

Insekter 

Kybernetikk og robotdesign henter ofte inspirasjon fra naturen for å skape en illusjon av liv. Halvorsen mener spesielt insekter har mye å lære oss. 

– Maur, biller og edderkopper har alltid inspirert meg. Jeg satt ofte og observerte ulike insekter og tenkte hvordan kan jeg få en maskin til å bevege seg slik de gjør, sier han.

Foreløpig er alle robotene til Halvorsen fjernstyrt via kontrollere. 

– Noen vil hevde at det ikke er en robot siden den er fjernstyrt. Hva en robot faktisk er kan debatteres i det uendelige - jeg ender ofte med å sitere robotpioneren Joseph Engelberger: «I can't define a robot, but I know one when I see one.» 

– Foreløpig foretrekker jeg å kunne styre bevegelsene til roboten for demonstrasjoner og underholdning med barna. På sikt vil jeg bygge en robot som er autonom. Det finnes allerede gode verktøy for autonome roboter uten at man trenger kunnskap om avansert programmering.

Plukket opp av amerikansk leketøysprodusent

Siden 2007 har Halvorsen opplevd en utrolig reise fra hobbyrommet til det internasjonale markedet for byggesett og leketøysroboter. Og da han deltok i en konkurranse i robotdesign, arrangert av Trossen Robotics i 2007, ble han kontaktet av Jim Frye, eieren av Lynxmotion.

– Han ønsket å lage et byggesett basert på mitt design, noe som resulterte i fire kommersielle byggesett. Etter dette ble jeg hekta. 

Les også: Slik kan selvkjørende biler påvirke din hverdag

Den opptatte trebarnsfaren drømmer om at lidenskapen for roboter en gang kan bli til en karriere.

– Selv om tre av robotene mine er til salgs, er ikke dette noe jeg blir rik på. Jeg håper jeg en dag kan gjøre det til mitt levebrød. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.