Om du noen gang har trykket på «svar alle» og sendt avsted en e-post som så visst ikke var ment for alle, kjenner du sikkert igjen følelsen. Den er ikke nødvendigvis spesielt god. Og om du tilfeldigvis skulle tendere til å la temperamentet løpe av med deg, er nettopp muligheten til å angre på en e-post helt perfekt.

Tar du noen forholdsregler og vet nøyaktig hva du skal gjøre når uhellet inntreffer, kan det hende du slipper å havne i slike kjedelige situasjoner igjen.

Slik trekker du tilbake en feilsendt e-post:

Bruker du Gmail følger du disse stegene

For å trekke tilbake en e-post man har sendt via Gmail må du ha aktivert innstillingen «undo send», ifølge Googles support-side. Derfor er det like greit at du først som sist aktiverer denne innstillingen.

Les også: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket

Åpne Gmail i nettleseren trykk på tannhjulet øverst til høyre > huk av boksen Enable Undo Send > sett en tid for hvor lenge du skal kunne kansellere e-posten.

IKKE AKTIVERT/AKTIVERT: Har man aktivert «undo send» får man opp et valg om å angre når man har sendt e-post, slik som på det nederste bildet. Skjermdump: Gmail.com

I praksis utsetter du bare å sende e-posten i noen sekunder, for eksempel 20 sekunder, men om du har en tendens til å være litt rask på labben, så kan det hende at noen sekunders betenkningstid er akkurat hva du behøver.

Sjekk også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk

Bruker du Outlook følger du disse stegene

I Outlook kan du trekke tilbake en e-post så lenge mottakeren ikke har åpnet den opp, og hvis både du og mottakeren bruker Exchange-kontoer i samme organisasjon, skriver Microsoft på sin Office-support-side.

I praksis betyr det at de fleste av oss bare kan trekke tilbake interne jobbmailer, men så er det ofte akkurat på jobb de fleste av oss sender mye e-post.

Åpne Outlook > trykk på Sendte elementer og dobbeltklikk på meldingen du vil trekke tilbake > velg Handlinger på fanen over e-posten > trykk på Kall tilbake denne meldingen > velg Slett uleste kopier av denne meldingen og huk av om du ønsker å få beskjed om tilbakekallingen lykkes for alle mottakere.

Så du denne? Slik blir du påvirket av overgangen til DAB-radio

Om e-posten gjelder møteinnkallelser eller om mottakeren har aktivert såkalte regler for e-poster, kan det hende at tilbakekallingen ikke lykkes. Sjekk hvilke scenarier som er trøblete hos Microsoft Office.

Obs! Outlook for Mac kan av en eller annen grunn ikke kalle tilbake e-post. Fremgangsmåten gjelder derfor kun for Windows-brukere.

SVAKHET I OUTLOOK FOR MAC: På Windows-maskiner finnes det en knapp i Outlook som heter Handlinger, hvor man kan tilbakekalle e-poster. Funksjonen fungerer ifølge Microsoft ikke i Outlook for Mac. Skjermdump: Outlook for Mac

Disse e-postene kan du ikke trekke tilbake

Det er selvsagt flere som hverken har Gmail eller jobb-mail, så har du sendt en e-post feil fra en e-postadresse som slutter på live.com, yahoo.com eller hotmail.com – så er det dessverre lite å gjøre.

E-posten får du rett og slett ikke trukket tilbake, skriver aktørene på sine support-sider. Da er det bare å plukke opp telefonen, ringe og be om unnskylding, for så å håpe på at det hele løser seg.

Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.