– Vi har som oftest alt utstyret i håndbagasjen. Etter en del flyreiser er vi rimelig rutinert på å samle alt av elektronikk på ett sted, slik at det enkelt kan tas ut samlet, og legges for seg, forteller trebarnsfar og blogger Ole Morten Knudsen. 

Han forteller at dette gjør det enklere å komme seg fort gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, og man unngår å måtte sortere ut barnemat, mammaens sminke og diverse snacks, som gjerne håndbagasjen er fylt med på reise. 

Les også: Teknologien som gjør reisen din bedre

– Men på Gardermoen har vi fordelen av å bruke køen forbeholdt familier. Det er en av de store fordelene med å få barn, og sparer garantert våre medpassasjerer for mye støy i køen.

Se smarte tips til hvordan du burde reise med elektronikk nederst i saken.

DELER TIPS: Trebarnsfar Ole Morten Knudsen har lært seg å reise smart når hele familien er på tur. Her sammen med døtrene Thelma (6) og Ellie (3), for noen år siden.  FOTO: PRIVAT

Trebarnsfaren har også et tips til andre familier som skal ut å reise i sommerferien:

– Pass på å også pakke laderen. Om kofferten din plutselig havner på et helt eget fly, blir det fort hektisk når alt av elektronikk går tom for strøm når du endelig er fremme.

Fikk du med deg denne? Tipsene som gjør bilturen til en lek

Dekkes ikke av forsikringen

Det mange kanskje ikke vet, er at de fleste forsikringsselskapene ikke dekker utstyr som forsvinner eller blir ødelagt i innsjekket bagasje. Du er derfor anbefalt å ta med deg all elektronikk i håndbagasjen. Dette er noe heller ikke Knudsen var klar over.

– Nei, jeg antok at reiseforsikringen også dekker dette. Men for sikkerhets skyld liker jeg uansett å ta med dette i håndbagasjen, i tilfelle bagasjen blir forsinket.

– Skal du ut å reise med dyr elektronikk, så har vi ett godt råd: Ikke sjekk inn elektronikk som PC-er, iPader, kamera og lignende. Dersom disse blir ødelagt, eller forsvinner, så dekkes dette ikke av forsikringen, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

ANBEFALER: Arvid Steen i Tryg Forsikring oppfordrer deg til å sende all elektronikk i håndbagasjen.  FOTO: PRIVAT

Han forteller at dette har blitt en bransjestandard, og at de fleste flyselskapene opplyser at elektronikk og verdisaker ikke burde sjekkes inn. 

– Alt av elektronikk skal inn som håndbagasje. Det samme gjelder verdisaker. Grunnen til at regelen er slik, er at elektronikk har en stor sjanse for å forsvinne eller bli ødelagt som innsjekket bagasje. Uansett hvor godt man sier man kan sikre det.

Men det finnes også unntak fra regelen, hvis du mot formodning ikke skulle ha plass til alt i håndbagasjen.

Mobillading: Mytene du trodde var fakta

– Det finnes unntak for dem som har mye utstyr, og som ikke har mulighet å ta alt med inn på flyet. Er det profesjonelle aktører, sender de kamerautstyr og lignende som spesialbagasje.

Sjekk med flyselskapet

Kommunikasjonsdirektør i Avinor, Joachim Westher Andersen, anbefaler deg å sjekke flyselskapenes retningslinjer for hva du kan ta med. Utover dette skal det være enkelt å benytte elektronikk når du først har kommet deg gjennom sikkerhetskontrollen. 

– Ta ut elektroniske gjenstander før sikkerhetskontrollen og legg det i brettet som skal sikkerhetskontrolleres. Når du er gjennom sikkerhetskontrollen kan du benytte Oslo lufthavns gratis internett, og lade enhetene dine fra en av våre mange tusen stikkontaktuttak i terminalen. Når det gjelder selve reisen må man forholde seg til info fra det selskapet man flyr med.

Les også: Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren

TIPS: Er dere flere som reiser kan det være lurt å samle alle PC-er og nettbrett i samme sekk for å komme fortere gjennom sikkerhetskontrollen.  FOTO: NTB SCANPIX

Kan bruke PC og nettbrett på fly

Også hos Norwegian er de opptatt av at flyreisende ikke pakker dyr elektronikk og verdisaker i innsjekket bagasje.

– Selv om bagasje sjeldent blir borte, kan det forekomme, og i tillegg kan elektronikk lett bli skadet. Dersom man likevel skulle velge å sjekke inn elektronikk, er det viktig at det er godt polstret og forsikret, sier Fatima Elkadi, kommunikasjonssjef i Norwegian.

Hun forteller at du hos Norwegian kan benytte både mobil, nettbrett og laptop om bord, så lenge utstyret er satt i flymodus.

– WiFi og Bluetooth kan aktiveres over 10.000 fot. Dersom enheten ikke kan være i flymodus, skal den være avslått under hele flyturen, sier Elkadi.

Her finner du informasjon om hva du kan ta med ombord på flyet hos SAS og Norwegian.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.