Siden 15. juni har alle med norsk mobilabonnement kunnet bruke mobilen på reise i Europa, med samme betingelser som hjemme. Det betyr at du ikke lenger trenger å uroe deg for skyhøye regninger fordi du har vært inne og sjekket Facebook eller Snapchat på ferieturen. 

Snart sommerferie? Slik gjør du mailboksen klar før ferien

Men de nye reglene gjelder ikke hvis du skal reise utenfor EØS-området. 

«Hvis det er begrensninger i ditt abonnement skal du få informasjon om dette og bli varslet dersom det er fare for «ekstraregning». Du skal altså ikke få en uventet regning.», skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på sine nettsider.

EPLEHJELPERE: Martin Fossedal (i midten) kommer med gode tips til hvordan du kan spare mobildata i sommerferien. Her sammen kollegaene Magnus Mysen Holm (t.v) og Henrik Ruud (t.h).  FOTO: PRIVAT

Men det kan likevell være lurt å sjekke abonnementet ditt for hvilke regler og priser som gjelder for deg, før du setter deg på flyet og tar sommerferie.

– Det er lurt å nullstille oversikten over mobildatabruk før man drar på ferie. Dette for å følge med på hvor mye data du har brukt, sier Martin Fossedal i Eplehjelp.

Les også: Dette må du tenke på når du skal reise med elektronikk

Smart har derfor, sammen med gutta i Eplehjelp, satt sammen noen lure tips til deg som skal legge sommerferien utenfor EØS og ikke har tilgang på ubegrenset data. 

1. Slå av dataroaming og all data

Har du ikke kjøpt datapakke når du er utenfor EØS, kan det være lurt å slå av «dataroaming».

– Dette vil skru av mobildata helt og du kan kun komme deg på nett via Wi-Fi. Har du iPhone vil ikke iMessage komme gjennom, kun vanlige tekstmeldinger.

Selv om du skrur av dataroaming er du fortsatt tilgjengelig om noen skulle ønske å ringe deg eller sende SMS. Men du vil ikke få notifikasjoner fra for eksempel Facebook eller Snapchat, hvis ikke du er tilkoblet et trådløst nettverk. 

Slik skrur du av dataroaming på Android: Innstillinger » Mer » Mobile nettverk » Dataroaming » Skru av dataroaming

Slik skrur du av dataroaming på iPhone: Innstillinger » Mobilnett » Dataroaming »  Skru bryteren til venstre

2. Last ned kart i forkant

Å finne frem i en ny by kan være vanskelig, og med mobilen i hånden er det enkelt å søke hjelp i Google Maps for å komme seg rundt. Men det kanskje ikke alle vet, er at det er mulig å laste ned kartene i forkant av reisen.

– Ofte er det greit å bruke karttjenester for å komme seg fra A til B. Dette sluker data om du skal ha det åpent og finne kartet på veien. Last ned reiseruten når du er koblet til Wi-Fi, så slipper du å bruke data underveis, sier Fossedal. 

Slik gjør du det:

1. Åpne Google Maps-appen og søk opp destinasjonen du skal besøke. 

2. Dra opp linjen nederst på skjermen med stedet du akkurat søkte på. Øverst i høyre hjørne  er det tre prikker som du kan trykke på. Når du trykker på disse får du opp muligheten til å lagre karet for bruk uten nett. Husk at du må være logget inn med Google-kontoen din.

3. Du får nå opp mulighet til å velge hvilke område du ønsker å laste ned. Trykk deretter lagre. Google Maps tar da med seg all informasjon som gatenavn og restauranter og gir deg muligheten til å zoome uten å være online. 

Les også: Teknologien som gjør reisen din bedre

3. Gjør spillelistene og filmene dine tilgjengelig offline

Å streame musikk eller film på mobilen kan fort dra mye data. Heldigvis har de fleste tjenestene nå gjort det mulig å gjøre disse tilgjengelig offline.

– Bruk litt tid før ferien til å lage spillelister i Spotify og Apple Music for deretter å lagre dem offline. Da slipper du kostnader til streaming og kan høre favorittsangene så ofte du vil. Dette kan også gjøres med podcaster og lydbøker. Foretrekker du filmer og serier på reise, har Netflix og Viaplay støtte for lagring offline, sier Fossedal. 

4. Bestill surfepakke

Skal du utenfor EØS og du bruker mye data, kan det være lurt å kjøpe en datapakke fra teleoperatøren din.

– Utenfor EU kan selv den minste datatrafikk få telefonregningen til å stige til værs. De fleste mobiloperatører tilbyr fastpris på datapakker i utlandet. Da vil du få melding når datapakken nærmer seg oppbrukt og på denne måten slippe høye tellerskritt per MB data, sier Fossedal.

5. Ring via Wi-Fi

Å ringe utenfor Europa kan fort bli dyrt, men har du tilgang til Wi-Fi er det mange muligheter for å ringe gratis til venner og familie. 

Les også: Fem iPhone-triks som kan løse dine hverdagsproblemer

– Alle som ringer fra og til Mac, iPad og iPhone kan bruke FaceTime for både video- og lydanrop. Andre alternativer er Viber, Skype, WhatsApp og Google Hangout. Facebooks Messenger-app har også støtte for video- og lydanrop. Alle alternativene har egne apper til iOS og Android.

6. Slå av synkronisering og push

Telefonen kan likevell «leve sitt eget liv», og Fossedal påpeker at det alltid er lurt å følge med på hva som skjer på telefonen, selv om du ikke er på internett eller bruker apper. 

– Ofte starter apper oppdateringer av seg selv, og dette tar mye mobildata. Gå til Innstillinger – iTunes og App Store og huk bort «Bruk mobildata». Da krever oppdateringer av apper at du er koblet til Wi-Fi.

Her kan du sjekke utenlandsprisene hos din teleoperatør:

Komplett, TelenorTeliaChessTalkmoreOne Call

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.