– Mail, personlig informasjon, mobil, bilder og film. Alt som kan brukes mot deg for å presse deg for penger er av interesse, eller informasjon som kan brukes til videresalg, sier Jørund Heimholt i Datahjelperne

Frastjålet mobilen i sommer? Da må du gjøre dette

Heimholt følger selv én viktig regel når det kommer til deling av informasjon på nettet. 

– Tenk at du står på et podie med masse tilskuere. Mange kjenner du og mange kjenner du ikke. Her skal du kunne rope ut budskapet ditt så alle kan høre det. Passer det ikke syntes du? Da skal du heller ikke si det på nettet. Du når ut til mange flere enn du er klar over, sier han og fortsetter:

– Du skal heller dele for lite enn for mye, men det er min mening. Du kan også dra venner og familie ned i dragsuget hvis du er veldig uheldig.

Slik sikrer du mailen din

Selv om det kan være enkelt for hackere å få tilgang til e-posten din, finnes det en rekke tiltak du kan gjøre for holde dem unna, forteller eksperten. 

– Sett på to-trinns bekreftelse på mailkontoen. De fleste mail-leverandørene tilbyr dette.

To-trinns bekreftelse er når du legger et ekstra sikkerhetsnivå på kontoen din. Du logger på med passordet ditt, i tillegg til for eksempel en kode du mottar på telefonen din.

Gammel PC? Dette må du gjøre før du kvitter deg med den

I tillegg er det lurt å sjekke at e-post-leverandøren din bruker «https» på nettsiden der du sjekker mail, selv om dette ikke er en garanti i seg selv. «HTTPS» står for Hypertext Transfer Protocol Secure og er en sikrere utgave av HTTP, som er kommunikasjonsprotokollen til internett. Dette kan du enkelt sjekke ved å trykke på nettadressen øverst i nettleseren din.

Han forteller at hvis du også begynner å få e-post om å bytte passord fra leverandøren din, vet du at noen har fått tilgang til kontoen din, og at de forsøker å bryte seg inn. 

– Hos Google og Facebook kan du sjekke påloggede enheter. Dukker det opp enheter fra andre byer og plasser enn der du befinner deg, kan det bety at noen andre har fått tilgang til kontoen din. 

Han forteller at du også vil kunne merke at mailen er tatt over, hvis du ser at mail er sendt fra din konto, som du personlig aldri har sendt. Eller at kontoen din ofte bytter språk. 

– Hva gjør du hvis skaden allerede har skjedd og du har fått e-posten din hacket?

– Kontakt e-post-leverandøren med en gang og forsøk å bytte passord med «Glemt passord». Alle leverandører har denne funksjonen, forteller han.

Privatmodus på telefonen: Hvor privat er det egentlig?

Gjøre Facebook-kontoen din sikrere

For mange av oss inneholder Facebook-profilen både bilder, samtaler og annen informasjon. Heimholt anbefaler deg å også her sette på en to-stegs sikring av kontoen din, for å gjøre det vanskeligere for hackerne å få tilgang. 

– Slett alle tilkoblede enheter under innstillinger på Facebook. Sørg i tillegg for at du må godkjenne nettleser og enheter som er koblet til kontoen din. Det gjør at du må ha godkjenning hvis noen prøver å logge seg inn. Facebook-kontoen din blir med en gang mye sikrere. 

Har skaden først skjedd, anbefaler Heimholt deg å besøke Facebooks support-side for hjelp. 

– Ta også direkte kontakt med Facebook slik at de kan hjelpe deg, avslutter Heimholt. 

Sikkerhetsekspert: Slik gjør du enkelt nettet ditt sikrere

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.