Gammel PC? Dette må du gjøre før du kvitter deg med den
Det kan ligge mye informasjon på det gamle utstyret ditt, som du kanskje ikke ønsker at skal havne i feil hender.
Sikkerhetssjef Lene Zachariassen i Alternativ Data jobber hver dag med sikker retur og sletting av IT-utstyr, såkalt sisteleddssikkerhet. Hun har en klar anbefaling til alle som sitter med en gammel PC eller mobiltelefon.
– Gjør deg selv en god tjeneste, og slett alt før du skal kvitte deg med dem.
Hun mener det er en enkel huskeregel, og en billig forsikring, som forhindrer dyrekjøpte erfaringer. Uansett om den skal kastes, returneres til butikken, repareres på verksted, selges eller gis bort.
– Hvor mange er det ikke som har fått en lånetelefon fra butikken med innhold fra en tidligere bruker? Og når du leverer noe til reparasjon, så er det ikke sikkert at du får den samme enheten tilbake.
Ikke bare slett bilder
Siden mange av oss ikke vet hvor ting ligger lagret på maskinen, er det enklest å huske at du bør slette alt på maskinen når du ikke skal bruke den mer.
– Mange tenker bare på bilder og filer når det er snakk om informasjon. Lagrede passord i nettleseren kan fort gi uvedkommende tilgang til din private Dropbox, til arbeidsgivers skylagring eller til Facebook-profilen din.
– Hvilken informasjon er det folk jakter?
– Passord, kortnummer, fødsels- og personnummer, pikante bilder og filer, bilder av barn (lovlige bilder av egne barn kan misbrukes) og konfidensiell informasjon.
Brukervennlig og trygt: Slik sender du store filer
Mange tenker heller ikke over at full e-post-historikk enkelt kan gjenopprettes, selv om du for eksempel har avinstallert Outlook, opplyser hun.
– Mange tenker at «jeg har ikke noe å skjule», men de har kanskje noe å beskytte. Hvor mange har ikke logget seg inn på Altinn for å se om de får igjen noe på skatten, og lagret selvangivelsen på PC-en?
Får uvedkommende tilgang til denne informasjonen, er veien kort til et potensielt ID-tyveri, og identiteten din kan bli misbrukt til å bestille varer i ditt navn, forklarer sikkerhetssjefen.
Husk kryptering
Hun forteller at du både før og mens du bruker utstyret, kan sikre informasjonen ved å aktivere krypteringsfunksjonen på maskinen din.
– Ikke alle dingser har kryptering aktivert som standard. Å sette en PC tilbake til «fabrikkstandard» er nyttig hvis maskinen ikke fungerer som den skal, men det er ikke sikker sletting.
For å være sikker på at informasjonen er borte for godt, og uten mulighet for gjenoppretting, må innholdet slettes ved hjelp av overskrivning – i prinsippet betyr det at alle områder hvor det kan ligge lagret informasjon/filer blir erstattet med nye data.
Les også: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket
Slik krypterer du maskinen din:
Før du går i gang med sikker sletting, er det smart å kryptere informasjonen på maskinen din. Det gjør at filene dine ikke er tilgjengelige uten bruk av passord.
De fleste nyere operativsystemer, fra Windows 10 (Pro) , OS X og de fleste GNU/Linux-distribusjonene til Android og IOS, støtter kryptering uten tilleggsprogrammer.
HUSK: Du bør ta back-up før du går i gang med krypteringen.
Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme
Mac: Slå på og konfigurer FileVault. FileVault 2 er tilgjengelig i OS X Lion eller nyere. Når FileVault er slått på, krever Mac-maskinen alltid at du logger på med kontopassordet ditt.
1. Velg Apple-menyen () > Systemvalg og klikk på Sikkerhet og personvern.
2. Klikk på FileVault-fanen.
3. Klikk på låseknappen Låst og oppgi administratornavn og -passord.
4. Klikk på Slå på FileVault.
PC: For PC finnes det flere alternativer, avhengig av produsent. Hvis du har Windows Pro- eller Enterprise-utgaver, vil programvaren «BitLocker» følge med. Den vil kunne kryptere harddisken din fullstendig.
– Enkelte PC-produsenter har også egne verktøy som kan benyttes. Disse lastes ned gratis fra deres supportsider. Et gratisalternativ er VeraCrypt, sier sikkerhetssjefen.
VeraCrypt kan du lese mer om og laste ned her.
Les også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk
Og slik kan du sikkert slette innholdet på dataen din:
For å slette innholdet på en vanlig harddisk, uten å knuse den, bør du bruke et program som er utviklet for å overskrive disken flere ganger. En vanlig formatering av harddisken holder nemlig ikke, siden dataene da ikke blir slettet, men bare skjult på maskinen.
Sikker sletting på privat MAC: Her er det enkleste alternativet at du først aktiverer kryptering, og deretter bruker DiskUtility/Diskverktøy som ligger i MacOS for å slette disken.
Sikker sletting på privat PC: Det finnes flere ulike programvare som kan overskrive disken på maskinen din. Sikkerhetssjefen i Alternativ Data anbefaler deg blant annet programmet «Eraser».
«Eraser» kan du laste ned her.
Enkelte PC-produsenter har også egne sletteverktøy som kan benyttes og lastes ned gratis fra deres respektive supportsider.
– Pass på at det står oppført at de overskriver hele lagringsområdet. Husk at disse verktøyene kun egner seg for privat bruk, da de ikke genererer noen sletterapport. Sletterapport er viktig for virksomheter for å kunne bekrefte at de er i overenstemmelse med for eksempel personopplysningsloven, sier Zachariassen.
Og dette gjør du hvis du ikke får tilgang til innholdet:
Hvis utstyret er fysisk skadet bør du som forbruker henvende seg til butikken hvor man kjøpte det for å få informasjonen på dingsen din sikkert slettet. Her vil butikken slette dette enten ved å:
1. Avmagnetisert det ved hjelp av en degausser (hvis det er en eldre harddisk med platelagring) eller:
2. Kverne lagringsmediet i utstyret hvis det er en nyere utstyr som for eksempel disk (SSD-disk), mobiltelefon eller en minnepenn.
Aktører som tilbyr sisteleddssikkerhet for virksomheter skal ha utstyr for å få dette gjort på en sikker og lovlig måte. Det er viktig å spørre i forkant så du er sikker på at informasjonssikkerheten er ivaretatt.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.