– Et overvåknings- og alarmsystem trenger ikke være avansert eller dyrt å montere. De aller fleste klarer dette helt fint selv, sier Bjørn Ivar Nordbø, produktsjef for smarte hjem og nettverk hos Komplett.no.

I dagens forbrukerrettede teknologimarked finnes både overvåkningskameraer, vindus- og dørsensorer, sirener og avanserte vann- og røykvarslere. Helt uten å betale dyre, månedlige avdrag til sikkerhetsselskaper, kan du nå ha full oversikt selv. Slike produkter kan nemlig enkelt kobles opp mot mobiltelefonen din.

Les også: Husk dette når du reiser med elektronikk på flyet 

– Ved hjelp av den kostnadsfrie appen, Mydlink Lite for iOS- og Android-baserte smarttelefoner og nettbrett, kan du enkelt koble til og konfigurere mydlink-kameraet uten at du engang trenger å slå på datamaskinen, forklarer Nordbø.

Du kan også få push-varsler og e-postmeldinger med bilder eller videoklipp når bevegelser eller lyd oppdages. Alt du trenger er overvåkningskamera og internettilkobling.

Se også: Slik får du et smart hjem 

Trygt og enkelt

Politi og påtalemyndigheten registrerte drøyt 105.100 anmeldelser av eiendomstyveri i 2016. I tillegg kommer omkring 2.650 årlige tilfeller av boligbrann, og ifølge Finans Norge avdekkes vannskader i leiligheter, hus og hytter hvert niende minutt her i landet. I fjor rapporterte forsikringsselskapene om drøyt 15.000 vannskader og erstatninger på 620 millioner kroner.

Fikk du med deg denne? Tipsene som gjør bilturen til en lek

– Å investere i overvåkningsutstyr lønner seg for alle som er bekymret for tilstanden på hytte eller i hjem, og som ønsker muligheten til å følge med på eiendommen sin, både utvendig og innendørs. Det eneste som kreves er et godt nettverk i boligen du ønsker å overvåke, sier produktsjefen.

– Det er definitivt en økt interesse for overvåkningskameraer og ulike sikkerhetssystemer bant våre kunder, påpeker han.
Kristina Beck Andersen og mannen Stephen Jensen måtte ut med flere tusenlapper etter en vannlekasje på kjøkkenet. Foto: PRIVAT

Fikk omfattende vannskader

Kristina Beck Andersen og familien valgte å installere vannalarm for to år siden, etter en dyrekjøpt erfaring med omfattende vannlekkasje på kjøkkenet.

– Vannlekkasjen oppsto helt ut av det blå. Jeg gikk inn på kjøkkenet for å lage middag da jeg merket at jeg ble våt på sokkene, forteller hun. 

Trenger du bedre internett? Slik velger du riktig trådløs ruter

– Først trodde jeg det bare var noe vannsøl på gulvet, så jeg tørket opp det lille jeg kunne se. Da merket jeg at det piplet opp vann fra sprekkene i parketten. 

Det viste seg at det var oppvaskmaskinen som hadde tømt seg utover hele gulvet. Selv om Kristina var hjemme da lekkasjen fant sted, var betongen under gulvet så våt at det trengtes omfattende tørking med vifte i flere uker. I tillegg hadde vannet rukket å trekke opp i kjøkkeninnredningen. Alt måtte rives opp, og leiligheten til familien var ubeboelig.

– Vi har heldigvis svigerforeldre med stort hus, så vi kunne bo hos dem i mellomtiden, men med to små barn blir det jo ganske kaotisk når du plutselig ikke kan bo i hjemmet ditt, forteller hun.

Stor utgift 

Forsikringsselskapet dekket kun montering av ny parkett, samt underskapene av den nye kjøkkeninnredningen.

– Det ble jo en ganske stor uforutsett utgift, kan du si. Derfor valgte vi å installere vannalarm i det nye kjøkkenet. Vi så på det som en rimelig investering når vi nå vet litt om hva resultatet av en vannlekkasje kan bli.

Les mer om dingser: Slik gjør du hyttelivet lettere

Nå får Kristina og samboeren SMS dersom sensoren oppdager vann på avveie. 

– Enten vi sitter i sofaen hjemme, eller om vi er på ferie, vil vi kunne oppdage vannlekkasje raskere. Det føles trygt, sier hun.

Hvilken alarmtype ønsker du? 

Overvåkning: 

** Arlo Pro fra Netgear gir deg en enkel og rask måte å sette opp overvåkning over WiFi. Basestasjonen er enkel å sette opp, og kan motta signaler fra kameraene du allerede har og alle du vil legge til senere. Arlo strømmer video direkte til smarttelefonen eller nettbrettet ditt gjennom Arlo-appen. Du kan også gjøre innstillinger og skifte kameramodus via appen.

** Dette kameraet leverer bilder og video i høy kvalitet, motvirker bildeforvrengning og gir deg full overvåkning uten forstyrrelser.  DCS-2530L Full HD 180° Panoramic Camera er utstyrt med et 180° vidvinkelobjektiv som gjør det problemfritt å følge med på hele rommet du vil overvåke. 

Så du denne? Aldri mer dårlig nett: Mest-nettverkene kommer for fullt

Kameraets hode kan dreies slik at det enkelt kan installeres i taket. Den innebygde nattinnstillingen, bevegelses- og lydgjenkjenning og den praktiske mobilappen gjør at du alltid vet hva som skjer på hjemmebane, både natt og dag.

Vannsensor: 

– En vannalarm er en del av alle mulige sensorer som kan gjøre hjemmet smartere og tryggere. Du kan for eksempel starte med et kamera, og enkelt utvide med flere enheter, som dør- og vindussensor, bevegelsessensor, vannalarm og avansert brannalarm, når behovet melder seg. Alt kan styres ved hjelp av telefonen din, sier produktsjefen i Komplett.no. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.