– Andelen solgte robotstøvsugere har økt fra 10 prosent til 15 prosent hos oss bare i år, sier Kjell-Inge Yddal Aarset, innkjøper for hvitevarer og støvsugere hos Komplett.no.

Og det er stadig fler unge som investerer i «vaskehjelpen». 

– Dette er folk som er opptatt av teknologi og trender, og som ønsker å få mest mulig ut av fritiden sin, sier han. 

Har du sett denne? Slik får du et smart hjem

Flere robotstøvsugere fungerer som robotfeiebrett, men ønsker du en skikkelig støvsuger, som lar deg slippe deler av husarbeidet, bør du også investere litt ekstra. 

– Disse lar deg planlegge og kontrollere hvordan du vil at robotstøvsugeren skal rengjøre hjemmet, og ved hjelp av ulike apper, tilhørende din støvsuger, har du full kontroll på roboten, sier Aarset. 

Robotenes apper gjør at du kan du forhåndsinnstille robotstøvsugeren slik at den rengjør etter en plan du selv skreddersyr for ditt hjem. I tillegg kan du overvåke den. Ønsker du å starte roboten umiddelbart, kan det enkelt gjøres ved å trykke på en knapp. Og du trenger ikke tenke på at roboten tømmes for strøm i løpet av ferien. Den lades nemlig automatisk opp mellom øktene.

Les også: Slik kan selvkjørende biler påvirke din hverdag

Krever enkel rydding

Uansett hvor avansert robotstøvsuger du kjøper, krever den at det er nokså ryddig der den skal rengjøre. Toppmodellene klarer fint å komme seg rundt hindringer, men filleryer og små tepper er sjelden robotens beste venn. Det kan derfor være lurt å rydde disse unna før du reiser på bort dersom du planlegger å la roboten ta seg av rengjøringen i ferieukene.

Interessert i ny teknologi? Slik velger du riktig drone

– Løse ladekabler og små gjenstander som ligger på gulvet kan fort sette en stopper rengjøringen, særlig om du er på ferie. Rydd unna det du uansett ville ryddet vekk for å støvsuge selv, så vil robotstøvsugeren være til stor hjelp, sier Aarset.

Har ikke støvsuget selv siden i fjor

Richard Anda Rasmussen (30) gikk til innkjøp av robotstøvsuger like før jul i fjor. Siden den gang har roboten hans støvsuget 12.000 kvadratmeter, viser appen hans. 

Rasmussen og kona har tre hunder, noe som gjorde at det var mye hundehår, støv og sand i huset deres. Paret ble litt slutt så lei av å støvsuge daglig at de investere i en robot, av modellen iRobot 980. De opplever sjelden at roboten setter seg fast og ikke får fullført jobben. Men hvis det skjer, får han beskjed på telefonen.

Les mer om smarthus: Slik kan hjemmet ditt se ut om ti år

MYE HÅR: Med tre hunder i huset blir det mye hår på gulvet. Men nå kan Richard sette seg godt til rette i stolen, og vite at han ikke trenger å støvsuge selv.  Privat

– Gjennom appen iRobot Home styrer vi roboten fra hvor som helst, så lenge vi har internett. Vi har satt opp en rengjøringsplan som sier at robotstøvsugeren skal starte hver morgen når vi har reist på jobb, og den bruker cirka halvannen time på å gjøre rent. Det eneste vi må passe på er å tømme oppsamlingsbeholderen jevnlig, for roboten stopper nemlig når beholderen er full. Gulvene er alltid rene her hjemme.

Visste du dette? 3D-printerne skaper nye muligheter for skreddersydde produkter. 

– Dessuten rydder vi gulvene for smått og stort hver kveld før vi går å legger oss. Det gjør at det er mindre rot hos oss nå enn før vi fikk oss roborstøvsuger, legger han til.

Slik velger du riktig

Sammen med Komplett har Smart satt opp en liste med tre forskjellige robotstøvsugere, i tre forskjellige prisklasser: 

På fliser, tre- og laminatgulv: 

iRobot Roomba 866 er utstyrt med 30 sensorer som hjelper roboten til å bremse ned når den er på vei mot stolben og vegger, og støtfangeren som sitter foran på roboten sikrer at det ikke oppstår merker og riper på møblene dine.

Denne robotstøvsugeren har et effektivt børstesystem, som gir et godt resultat av støvsuging av fliser, tre- og laminatgulv. Roboten kjører automatisk til ladestasjonen etter sin rengjøringssyklus. Husk at ladestasjonen alltid må være koblet til strøm

Passer på hjørnene 

iRobot Roomba 695 navigerer under møbler og rundt hindringer, og unngår enkelt trapper og avsatser. Den er utstyrt med et tretrinns rengjøringssystem - med roterende sidebørste som enkelt plukker opp støv, skitt, hår fra kjæledyr og større smuler. Denne støvsugeren bruker en kombinasjon av vibrasjon, feiing og suging når den rengjør, og den tar også støv og smuss i hjørner og langs lister.

Toppmodellen 

iRobot Roomba 980 har alle funksjonene til sine «brødre», men kan støvsuge inntil hele 186 kvadratmeter uten å lade. Den kartlegger og tilpasser seg omgivelser og møbler, slik at den kan unngå sammenstøt.

Du kan koble til roboten og starte rengjøringen fra hvor som helst ved hjelp fra appen. Og du kan enkelt planlegge og kontrollere hvordan Roomba rengjør ved å velge en eller to runder støvsuging, Edge Clean eller Carpet Boost - for de store teppene i hjemmet ditt.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.