Frastjålet mobilen i sommer? Da må du gjøre dette
Å bli frastjålet telefonen er uansett kjedelig, men hvis du ikke tar forholdsregler kan du også miste alle filene dine – og tilgangen til mange tjenester, ifølge NorSIS.
Hvem som helst kan være uheldige å bli utsatt for lommetyveri, uansett hvor godt en passer på tingene sine.
– En viktig ting du bør tenke over på forhånd, er hva du ikke får gjort dersom du mister telefonen din, sier seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS), Vidar Sandland, til Smart.
Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene
Tre ting du bør tenke på NÅ
1. To-steg-verifisering
Sikkerhetseksperten anbefaler alle å bruke to-steg-verifisering, eller totrinnsbekreftelse, som et ekstra sikkerhetslag, for å hindre at angripere får tilgang til brukerkontoene dine. Når du bruker to-steg-verifisering, må du i tillegg til å skrive inn et passord, bekrefte innloggingen ved hjelp av en annen enhet – for eksempel mobilen din.
Les mer om totrinnsbekreftelse hos Nettvett.no
– Men hvis du er avhengig av å bruke mobiltelefonen for å logge inn på viktige tjenester, kan du få et problem om du mister telefonen, fortsetter han.
Sjekk også: NorSIS: Mange nordmenn sikkerhetskopierer sjelden
En applikasjon som kan løse dette problemet, er Authy, tipser Sandland. Det er en to-steg-verifiseringstjeneste du kan laste ned til iOS- og Android-enheter, eller som et tillegg til Chrome, eller maskinen din. Den gjør det mulig å logge inn på for eksempel mail og Facebook, ved å bruke ulike typer enheter.
Les mer og last ned Authy her.
Les mer: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket
2. Aktiver sporingstjeneste og sikkerhetskode
En annen ting du bør huske på, er å aktivere nødvendige funksjoner. Husk å aktivere sikkerhetskode på telefonen din, slik at det blir vanskeligere for uvedkomne å få tilgang til innholdet og tjenestene dine – og aller viktigst: Skru på sporingstjenesten.
– «Finn iPhone» er en genial tjeneste, men som med alle sikkerhetsløsninger krever den at du er proaktiv. Det er for sent å ta back-up av bildene dine ETTER at telefonen er borte. Når du skrur på en iPhone for første gang, må du velge om du vil slå på «Finn iPhone», eller ikke – og jeg kan ikke finne mange gode grunner til å ikke slå det på, sier Apple-ekspert Daniel Rosenquist, som står bak bloggen «Det store eplet».
Usikker på om du har aktivert denne tjenesten? Slik finner du det ut:
iPhone: Innstillinger > Trykk på navnet ditt > iCloud > aktiver «Finn iPhone»
Android: Finn Google Innstillinger > Trykk på Sikkerhet > Unde «Finn enheten min« eller «Android Enhetsbehandling» skrur du på «Finn denne enheten fra en ekstern posisjon» og «Tillat ekstern låsing og tømming»
Windows Phone: Innstillinger > Finn mobilen og merk av for «lagre telefonposisjonen av og til og før batteriet er tomt, slik at det blir enklere å finne den»
Sjekk også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk
3. Husk sikkerhetskopiering
Den tredje forholdsregelen du bør ta, er å sikkerhetskopiere innholdet på telefonen din, for eksempel ved hjelp av iCloud.
– Hvis du ikke får tilbake telefonen igjen, vil du i det minste ha alle bildene og alle kontaktene dine, forklarer eksperten.
...og dette gjør du om telefonen er vekk
Hvis uhellet er et faktum, gjelder det å gjøre ting i riktig rekkefølge, ifølge Rosenquist.
1. «Ring» telefonen ved hjelp av sporingstjenesten
På Apple-, Android- og Windows-telefoner, kan en aktivere tjenester som gjør at telefonen sender informasjon om hvor den er lokalisert.
Er telefonen borte bør du starte med å søke etter posisjonen, og sette på en alarm slik at du kan høre telefonen om den er i nærheten, forklarer både Rosenquist og Sandland.
Så du denne? Sikkerhetsselskap om virus: E-postlesing størst trussel
iPhone: For å «ringe» en iOS-enhet logger du inn med Apple-ID i iCloud i nettleseren eller på en annen enhet, og trykker på «Finn iPhone». Hvis telefonen fremdeles er skrudd på, vil du få opp et kart og en prikk som viser hvor telefonen er. Er prikken grønn betyr det at telefonen er online, mens grå betyr at den er avkoblet, og posisjonen som vises er den siste som er registrert. Trykk på (i) og «Spill av lyd», om du ser at telefonen er like i nærheten av deg (og prikken er grønn).
Android: For Android-enheter logger du inn med Google-kontoen din på denne nettsiden, og finner telefonen. Deretter ringer du til den på omtrent samme vis som i iCloud.
Samsung: For å lokalisere Samsung-telefoner logger du inn med Google- eller Samsung-kontoen din her.
Windows Phone: For å lokalisere Windows-telefoner logger du inn med Microsoft-kontoen din her.
Les også: Stor oversikt over løsninger for mobil betaling
2. Sperr og slett
Dersom telefonen har kommet i feil hender, eller hvis sporingen ikke fungerer, bør du sperre telefonen med en gang.
– Inne på sporingstjenesten kan du velge at alle dataene dine skal slettes neste gang telefonen skrus på, sier Rosenquist.
– På den måten vil du forhindre at uvedkommende får innsyn i sensitiv informasjon, legger Sandland til.
Når innholdet på telefonen er slettet og telefonen er sperret, bør du også ta kontakt med mobiloperatøren din for å sperre abonnementet.
Fikk du med deg? Fem iPhone-triks som kan løse dine hverdagsproblemer
3. Anmeld tyveriet
– Hvis du vil melde inn tyveriet som en forsikringssak, må du politianmelde hendelsen, forklarer Sandland.
Ved en anmeldelse registreres telefonens identifikasjonsnummer, IMEI-nummeret, slik at enheten ikke vil kunne brukes med SIM-kort i Norge, og i flere andre land.
IMEI-nummeret finner du på esken til mobiltelefonen, eller ved å taste *#06# på telefonen din.
Sjekk også: Slik får du mer lagringsplass på telefonen din
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.