Ti tips til deg som har kjøpt Android-telefon
Usikker på hvordan du tar skjermbilde eller sikkerhetskopierer ting med Android-telefonen din? Her får du tipsene som vil gjøre mobilbruken din enklere.
Nesten to tredjedeler av alle smarttelefoner i verden er Android-telefoner, ifølge Netmarketshare. Likevel er mange nordmenn mer vant til iPhone.
Android-telefoner kan også være svært forskjellige. Som Smart tidligere har skrevet er det blant annet få som har den nyeste Android-utgaven, Nougat.
Vi har derfor spurt Oskar Gårdsrud Paulsrud fra Droidnytt, om å dele sine beste tips til nye og gamle Android-brukere.
Mer glad i iPhone? Les alt om iOS 11-oppdateringen her
1. Lær deg å ta skjermdump
– Noe av det enkleste som gjerne forvirrer nye Android-brukere er hvordan de tar en skjermdump, sier Paulsrud.
På Samsung-telefoner gjør du det på samme måte som en iPhone, mens for alle andre Android-telefoner må du trykke inn av/på-knappen og volum ned-knappen samtidig, forklarer han.
Les også: Dette betyr symbolene på mobilen din
I tillegg har alle Android-telefoner mulighet for å laste ned apper som tar opp korte filmer av skjermen din. Søk etter «screen recorder» i Google Play så finner du flere gode alternativer.
Så du denne? Apple-eksperten sier Samsung Galaxy S8 er markedets beste
2. Gjør hverdagen enklere med «pålitelige enheter»
– Én av de nyere Android-funksjonene jeg har mest bruk for er «pålitelige enheter», fortsetter Paulsrud.
Hvis du er lei av å taste inn låsekoden på telefonen din annenhvert minutt, er dette funksjonen for deg, forteller han. En «pålitelig enhet» er for eksempel smartklokken eller bilen din. Når telefonen registrerer at den er koblet til én av disse, trenger du ikke taste inn låsekoden for å bruke telefonen.
– Synkroniseringen med smartklokken er spesielt nyttig. Da slipper jeg å låse opp telefonen hver gang jeg tar den opp av lomma. Samtidig er telefonen låst så fort jeg legger den fra meg på pulten.
Les også: Derfor kan smartklokke være nyttig for deg
I tillegg kan telefonen bruke GPS for å gjenkjenne «pålitelige steder», som huset eller leiligheten din. Da slipper du å taste inn låsekoden for å bruke telefonen når du er hjemme.
Slik angir du pålitelige enheter og steder:
3. Overvåk mobildatabruken din
Er du blant dem som bruker mye mobildata, kan en innebygd Android-funksjon hjelpe deg å kontrollere forbruket.
– Har du for eksempel et abonnement med 3GB data, kan telefonen din gi deg en advarsel etter at du har brukt 2,5GB, forklarer Paulsrud.
– Det er veldig nyttig hvis du ikke alltid følger med på hvor mye du er på nett.
Les mer: Slik unngår du å bruke for mye mobildata i ferien
Med Nougat-utgaven av Android kan du også bestemme at bare utvalgte apper kan bruke mobildata når du nærmer deg maksgrensen for abonnementet ditt, fortsetter Paulsrud.
Grensen for mobildatabruk setter du enkelt med metoden under.
4. Gjør flere ting samtidig med «flervindumodus»
– Kanskje den beste funksjonen som kom med Nougat-utgaven av Android, er at du kan bruke flere vinduer samtidig, litt som på en laptop, sier Paulsrud.
Det betyr at du kan se på en video samtidig som du surfer på nett, eller at du kan ta notater mens du leser en tekst, forklarer han.
Sjekk også: Fire helt nye Snapchat-funksjoner
En lignende funksjon har tidligere vært tilgjengelig på Samsungs Galaxy-telefoner, men Nougat-oppdateringen ruller den ut til alle Android-brukere.
– Hvor godt funksjonen fungerer kommer også litt an på hvor stor skjerm du har, men for alle med en rimelig normal skjerm er den veldig nyttig, sier han.
Les også: Fire gode måter å organisere appene dine på
5. Lån bort telefonen med én-appsmodus
– Dette er en lur funksjon hvis du skal låne mobilen til barna, eller hvis du bruker Spotify på fest, forteller Paulsrud.
– Da slipper du å tenke på om de som låner telefonen din gjør noe annet enn det de skal.
Funksjonen har forskjellige navn på forskjellige Android-telefoner, blant annet «én-appsmodus», «fest vindu»' eller «screen pinning». Den finnes vanligvis under de avanserte sikkerhetsinnstillingene (se bildet).
Les også: Hvor privat er egentlig privatmodus på telefonen?
Husk imidlertid at det er mulig for uvedkommende å finne ut hvordan de låser opp skjermen igjen. Derfor bør du ikke stole blindt på at funksjonen beskytter telefonen din mot uønsket bruk.
6. Spar plass ved å sikkerhetskopiere bilder
– Sikkerhetskopieringen til Google Foto-appen er også smart. Den lagrer alle bildene dine i skyen. Dermed kan du trygt slette bilder hvis telefonen din fyller seg opp, sier Paulsrud.
Bildene finner du på photos.google.com, der du kan logge deg inn med Google-kontoen din.
Mer om sky-lagring: Slik lager du din egen sky hjemme
– I Googles sky har du ubegrenset med lagringsplass for bilder med god oppløsning. Men vil du ha full oppløsning får du en plassbegrensning på antall bilder, utdyper Paulsrud.
Hvis du ikke sa ja til sikkerhetskopiering første gang du åpent appen, eller ikke vet om funksjonen er skrudd på, kan du sjekke det på følgende måte:
7. Spar batteri med batterioptimalisering
En annen kjekk funksjon er batterioptimalisering. Den passer på at apper ikke bruker mer batteri enn nødvendig.
Ofte lite batteri? Les guiden vår for nødladere
– Har du en nyere telefon skal optimaliseringen virke av seg selv. Men det er uansett verdt å sjekke, sier Paulsrud.
– Enkelt forklart sørger batterioptimaliseringen for at apper du laster ned fungerer som de skal uten å slite på batteriet ditt.
Les også: Snart kan du stjele mobilbatteri fra venner
Slik sjekker du om batterioptimalisering kjører for alle apper:
8. Tilpass hurtiginnstillinger
En nyhet til Android Nougat er at du selv kan bestemme hva som skal ligge under hurtiginnstillinger, fortsetter Paulsrud. Hurtiginstillingene finner du ved å sveipe ned fra toppen av skjermen to ganger.
Les også: Slik beholder du innholdet på telefonen når du bytter mobilmerke
– Hurtiginnstillinger er greie å bruke for ting du ofte vil endre på, som WiFi-tilkobling eller flymodus, sier han.
– Men det er du selv som vet hva du bruker mest på telefonen din. Derfor er det flott at du nå kan velge selv hva som ligger som der.
Android-eksperten legger til at ikke alle tredjepartsapper kan bli hurtiginnstillinger. Så du må selv sjekke hva som er tilgjengelig på din telefon.
Les også: Derfor bør du skru av pushvarslene på telefonen
9. Svar direkte i varsler
– Nougat gir deg også mulighet til å svare på Messenger og andre apper direkte i et varsel, fortsetter Paulsrud.
– Det er ganske bra hvis du er på farta.
Les mer: Åtte skjulte Messenger-triks du bør lære deg
Tidligere varianter av Android har latt deg svare på SMS-er i varslene, men nå er altså funksjonen tilgjenglig for en rekke tredjepartsapper.
Varselene i nyere Android-utgaver er også grupperte, noe som gjør dem mer oversiktlige enn før. Det betyr at du får et samlet varsel for alle de nye mailene du har fått, i stedet for et varsel per mail.
Les også: Dette må du gjøre hvis du mister telefonen
10. Prøv virtual reality på telefonen
Dette siste punktet gjelder ikke alle. Men Nougat-utgaven av Android har fått støtte til Daydream, Googles egen plattform for Virtual Reality (VR). Hvis telefonen din også støtter VR, kan du kjøpe VR-briller og sette i gang.
Les mer: Ny trend: Alt du trenger å vite om VR
Andre muligheter for VR til Android er Samsungs eget system. Det kommer med briller og egen håndkontroll og er kompatibelt med Samsungs nyeste telefoner.
Usikker på om du skal kjøpe Android eller iPhone? Les ekspertenes ærlige dom her
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.