Dårlig nett? Sjekk om det er PC-en din som er problemet
Det er ikke sikkert det er bredbåndsleverandøren sin skyld at nettet ditt er tregt, for ofte kan det faktisk være nettvekskortet ditt.
Har du opplevd at internett ikke går så fort som du er lovet? Da er du ikke alene.
Smart har tidligere skrevet om hvordan du kan fikse dårlig nett hjemme ved å bytte ruter eller kjøpe forsterker. Men noen ganger er problemet PC-en din.
– For å koble deg til internett, kommuniserer ruteren din med et nettverkskort inne i PC-en. Og hvis nettverkskortet er gammelt, kan internett bli tregt, sier Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett-PC i Komplett.
– Heldigvis trenger du ikke kjøpe en ny laptop for å skru opp farten. Du trenger bare et nettverkskort som «snakker riktig språk».
Les også: Dette må du gjøre før du kvitter deg med en gammel PC
Når bør du skifte nettverkskort?
Komplett-eksperten forklarer at det er kommet en ny standard for Wi-Fi-tilkobling de siste årene som kalles «dual band». Hvis PC-en din ikke støtter den standarden, får du ikke maks hastighet.
– Rutere som støtter «dual band» kan motta og sende ut internettsignaler på to frekvenser samtidig: 2,4 og 5 gigahertz (ghz). Det gir deg bedre kapasitet. I tillegg til at nettet på 5 ghz er raskere enn 2,4 ghz.
Usikker på om ruteren din støtter dette formatet? Sjekk denne saken.
Støtter ikke PC-en din «dual band», kan den imidlertid ikke koble seg til 5 ghz. Og da får du ikke utnyttet all hastigheten i ruteren din.
– En enkel måte å sjekke om laptopen din støtter «dual band» på, er å åpne listen over tilgjengelige nettverk. Hvis hjemmenettverket ditt vises to ganger, én gang med «5 ghz» etter navnet og én gang uten, er alt i orden, sier han.
– Finner laptopen din imidlertid bare én versjon av nettverket, bør du vurdere å skifte nettverkskort.
Les mer om nett: Aldri mer dårlig nett: Mesh-nettverkene kommer for fullt
Rask løsning: Eksternt nettverkskort på USB
Den enkleste måten å skaffe PC-en støtte til «dual band» på, er å kjøpe en USB-plugg med et eksternt nettverkskort.
– Da er det bare å sette USB-adapteret inn i laptopen så installerer det nye nettverkskortet seg selv, forklarer Berg.
– Ulempen er at noen USB-pinner kan stikke ganske langt ut på siden av PC-en, noe som kan være irriterende.
Les også: De beste Chrome-utvidelsene for deg
I tillegg vil en slik løsning gjøre at du får én USB-inngang mindre, siden den ene inngangen alltid er opptatt med å holde deg på internett, fortsetter han.
– Men det er likevel en fullgod løsning for å få maksimalt ut av ruteren din, forteller Berg.
Grundig løsning: Nytt internt nettverkskort
Hvis du ikke er redd for å skru opp laptopen din, kan imidlertid problemet løses mer permanent, fortsetter Komplett-eksperten. I de fleste Windows-laptoper kan nemlig det interne nettverkskortet skiftes ut.
Operasjonen er ikke vanskeligere enn å bytte harddisk eller RAM-brikker. Men husk at garantien din kan falle bort hvis du skrur opp PC-en.
Liker du å fikse ting selv? Se elektronikken det lønner seg å reparere
– Skal du bytte internt nettverkskort er det første du må gjøre å kjøpe et kort som passer i laptopen din, sier Berg.
– Da «googler» du navnet på nettverkskortet ditt og finner et «dual band»-nettverkskort i samme format. Det er ikke så mange forskjellige formater, så det er ikke vanskelig å finne.
Glad i å spille på PC? Slik kan DU bli en proff gamer
Når du har kjøpt riktig nettverkskort, bør du også laste ned en driver til nettverkskortet. Dette er en en spesiell type programvare som lar maskinvare kommunisere med resten av PC-en din, forklarer Berg. Den finner du ved å «google» navnet på det nye nettverkskortet pluss «driver».
Steg 1 – skru opp laptopen
Med nettverkskort og driver på plass, begynner selve operasjonen. Først må du skru opp hele eller deler av dekselet på undersiden av laptopen din. En grundigere guide til hvordan du gjør det finner du i Smart-saken om å bytte harddisk.
Usikker på hvordan du skal skru opp PC-en din? Se en komplett guide for hvordan du gjør det.
– Det viktigste å huske på er å jobbe i et rom uten statisk elektrisitet, og å passe godt på alle skruene du tar ut, sier Komplett-eksperten.
Les også: Slik sikrer du at feriebildene ikke går tapt
Steg 2 – ta ut det gamle nettverkskortet
Etter at du har åpnet laptopdekselet, må du så finne ut hvor nettverkskortet sitter.
– Det er vanligvis et par centimeter bredt og langt, og skal være lett synlig, sier Berg.
– Som oftest sitter nettverkskortet fast med én eller to skruer, og én eller to ledninger.
Han forteller at du bør løsne ledningene først, ved å trekke de ut av festene med fingrene. Deretter må du skru opp skruene og trekke kortet ut av sporet sitt.
– Ledningene er kanskje det som lettest blir ødelagt, så der gjelder det å ikke være for hardhendt, advarer han.
Les også: Slik får du orden i e-postkaoset
Steg 3 – sett inn det nye nettverkskortet
Til slutt setter du inn det nye nettverkskortet akkurat slik det gamle satt fast. Først glir du det inn i sporet sitt, deretter skrur du fast skruene, og så knepper du ledningene inn i festene.
Opptatt av sikkerhet på nett? Slik unngår du å bli hacket
– Med det nye kortet på plass, skrur du igjen PC-en og slår den på. Før du kan koble deg på internett, må du bare installere driveren du lastet ned på forhånd, sier Berg.
– Og hvis noe mot formodning ikke fungerer, skal det gå helt fint å sette inn det gamle nettverkskortet igjen.
Lyst på internett også i ferien? Les om 4G-nett på telttur eller i båten
Berg har selv gode erfaringer med å bytte nettverkskort.
– Samboeren min trodde faktisk hun trengte ny PC for en liten stund siden, siden den var noen år gammel og alt begynte å gå tregt. Men da jeg byttet ut det interne nettverkskortet hennes ble den så god som ny, avslutter han.
Les mer om tregt internett: Tabbene som gir deg dårlig nett hjemme
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.