Aktiviteter på bilturen: Apper og spill som får tiden til å fly
Ferieturer kan også by på kjedelige øyeblikk – for eksempel om flere timer må tilbringes i baksetet av en bil. Her er tipsene som underholder barna i sommer.
– Når en er ute på farten med et kobbel av barn i baksetet, bør du ha en underholdningsstrategi, sier trebarnsfar Thomas Sekkingstad, som står bak pappabloggen «Vidunderpappa».
Han mener barna gjerne kan underholdes «analogt», med Donald-blader, aktivitetshefter, eller en runde med spill-klassikeren «Hvem er X», som han selv har forsøkt å innføre i bilen, hvor det gjelder å stille gode «ja»- og «nei»-spørsmål for å finne ut hvem X er.
– For mange er likevel nettbrett og mobil å foretrekke som underholdningskilde nummer én i 2017.
Les også: Dette må du tenke på når du reiser med elektronikk
Ole Morten Knudsen, som skriver bloggen «Superpapsen», velger også digital underholdning på lengre turer, selv om han drømmer om de perfekte bilturene, hvor naturen nytes, det spises godteri og både små og store deltar i filosofiske samtaler.
– Etter et knallhardt møte med livets realiteter har jeg innsett at svingete veier, barn og godteri, er en dårlig kombo. Nå spenner jeg barna fast, kaster inn en iPad, lukker øynene, klemmer inn gassen, og håper på det beste, forteller Knudsen, som også er trebarnspappa.
Sjekk også: Teknologien som gjør reisen din bedre
Kompletts tre best solgte nettbrett:
Strømming i «offline»-modus
Har man med seg nettbrett, har både barn og voksne timevis med underholdning tilgjengelig, men det er smart å planlegge underholdningen før en reiser hjemmefra.
– Det aller første en bør tenke på, er «offline»-muligheten, som strømmetjenestene tilbyr i sine apper. Her kan du, hjemme på det trådløse nettverket, laste ned de filmene og seriene som er mest populære i baksetet. Dette gir, naturligvis, ingen utgift, hvis en tenker på datanedlasting, men kan lett fylle opp et nettbrett eller en mobil med begrenset lagringskapasitet, sier Sekkingstad.
Les også: Den store guiden: Slik finner du frem i strømme-jungelen
Dersom det plutselig kommer en ny episode av favorittserien når du er på farten, kan strømming med mobildata være en løsning, påpeker han.
De fleste mobilabonnementer har begrensninger for hvor mye data du kan bruke per måned. Hvis den inkluderte datamengden ikke strekker til, kan du kjøpe en ekstra datapakke til mobilen – eller en 4G-ruter, med et eget abonnement.
Les mer om 4G-ruter her: 4G-ruter til ferien
Denne 4G-ruteren kan eksempelvis passe godt på tur, da den har batteritid på inntil 15 timer:
Unngå bilsyke med skjermfri underholdning
Familien Knudsen laster også ned filmer og serier på forhånd, men trebarnspappaen har også flere triks på lur – i tilfelle barna blir bilsyke.
– Ta også med musikk og kanskje noen lydbøker, for det er ikke alle barn som tåler bilturer kombinert med skjerm i timevis, forklarer han og legger til:
– Men teknologi løser ikke alt når en er inneklemt i en bil. Tenk nøye gjennom gode leker, pugg deg opp på en vitsebok, lær deg gjerne litt improteaterteknikk og regn med at du ikke vil få en perfekt biltur.
Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen
Fem lærerike og morsomme apper
I tillegg til filmer, serier, lydbøker og musikk, tipser organisasjonen Barnevakten om passende apper som kan lastes ned til nettbrett eller mobil.
– Vi oppfordrer små og store til å investere i fellestid, nyte sommeren og ta pause fra de mange skjermene. Men hvis det er greit og praktisk med litt skjermtid, har vi flere gode tips til å underholde barna i ferien, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, som er rådgiver i Barnevakten.
Hun minner samtidig på viktigheten av pauser fra skjermer. Selv om bil- og flyturer kan bli langtekkelige bør øyne jevnlig hvile fra de små skjermene. Pass også på sittestilling, og at skjermene helst er plassert slik at man slipper å sitte lenge krumbøyd med nakken.
Se alle app-, film- og aktivitetstipsene på Barnevaktens nettsider her.
1. Bloom By Megalearn (iOS, 55 kroner)
Anbefalt alder: Fra fire år
I denne visuelt flotte appen får barna utforske hvordan ulike frø sprer seg og blir til planter, bær og frukt. På slutten av hver historie får barna en liten quiz. Lærerikt og gøy!
Les app-anmeldelsen hos Barnevakten her, og last ned appen i App Store her.
Så du denne? Slik styrer du husvasken fra ferien
2. Clips (følger med iOS, gratis)
Anbefalt alder: Fra ni år
Ta bilder, lydopptak og film, og sett det hele sammen til en morsom historie. Lek med effekter, og del historien med venner eller familiemedlemmer. Det som er særegent med appen er at hver prosess er enkel, noe som gjør at den egner seg godt for barn.
Les app-anmeldelsen hos Barnevakten her.
3. Syng (iOS og Android, 44 kroner)
Anbefalt alder: Alle
La barna lytte til klassiske barnelåter i et fargerikt og interaktivt miljø i Syng-appen. Skulle det bli litt slitsomt for de andre i bilen, er det ingen ting i veien for at minsten kan lytte med hodetelefoner.
Så du? Slik velger du riktig babycall
Les app-anmeldelsen hos Barnevakten her, og last ned appen i App Store her, eller Google Play her.
4. Mammals by TinyBop (iOS, 33 kroner)
Anbefalt alder: Fra fire år
I denne appen kan barna utforske hvordan ulike dyr er – helt ned til beinet. Inneholder enkle og vitenskapelige begreper på norsk, slik at barna lærer samtidig som de leker.
Les app-anmeldelsen hos Barnevakten her, og last ned appen i App Store her.
5. Toontastic 3D (iOS og Android, gratis)
Anbefalt alder: Fra tre år
Animasjonsfilmer er allerede en stor del av mange barns hverdag, og her kan de lage sine helt egne animasjonsfilmer. Velg hvor historien skal utspille seg, hvilke figurer som skal være med, og spill inn hva figurene skal si. Enkelt, kreativt og morsomt!
Les app-anmeldelsen hos Barnevakten her, og last ned appen i App Store her, eller Google Play her.
Har du oversikt? Slik får du kontroll på barnas nettbruk
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.