– Det er ikke nødvendig med det dyreste på markedet når du skal kjøpe mobiltelefon til barnet ditt. En iPhone funker absolutt, men er også kostbar, spesielt om det er snakk om barnets første, sier Truls Aleksander Hammer, markedsansvarlig for mobil og nettbrett i Komplett.no. 

Særlig blant de yngste, mellom 9 og 11 år, har andelen med smarttelefon økt betraktelig de siste årene, viser undersøkelsen fra Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse fra 2016. Den viser også at barna gjerne bruker mobiltelefonen til langt mer enn ringing og meldinger.

Har barnet fått ny telefon? Slik setter du den opp riktig. 

– Vi selger en god del rimelige telefoner, og disse har mange likhetstrekk med de dyrere toppmodellene. Men det aller viktigste for foreldre som skal kjøpe telefon til barnet sitt, er nok batteritid og pris. Kanskje velger de også en telefon av et merke barnet er kjent med fra før, sier Hammer.

Se listen med ulike telefoner litt lenger ned i saken. 

Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen

Saken fortsetter under bildet 

Gjør egen vurdering 

– De fleste barn ønsker seg smarttelefon, enten den er arvet eller ny. En slik telefon er nå et så sammensatt verktøy at barnet, uansett alder, bør følges opp med veiledning fra foreldre eller andre voksne, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten, en organisasjon som jobber for at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte.

Barnevakten anbefaler generelt at barn bør være mellom åtte og ti år før de får egen telefon. Men ifølge Tønnesen må foreldre selv gjøre denne vurderingen på vegne av sine barn.

Så du denne? Slik kan telefonen gi deg bedre nattesøvn

– Det er likevel viktig at yngre barn opplever en hverdag preget av forutsigbarhet slik at ikke «ring meg etter skolen» erstatter klare avtaler om hvor man går og hvem man møter, legger Tønnesen til.

Som forelder gjør du lurt i å sette deg inn i hvilke begrensninger du kan gjøre via abonnementet og i innstillingene på selve mobiltelefonen. Du kan for eksempel skru av push-varsler, begrense søkefunksjonen i Google og aktivere sikkerhetsmodus på YouTube. I tillegg anbefales det å slå på restriksjoner for å unngå uautoriserte kjøp fra iTunes Store-kontoen din. På den måten kan du kreve passord for å foreta kjøp.

Sjekk også: Seks iMessage-triks du bør lære deg med en gang

– Snakk med med barnet og finn frem til noen klare regler for bruk av telefonen. Det viktigste er at man viser interesse og snakker med barna om både gleder og utfordringer knyttet til mobilbruk, og bevisstgjøre dem på at norsk lov gjelder også på nett og mobil. Lær dem hva som er smarte valg, og sett noen rammer for bruk både knyttet til innhold og til skjermtid, råder Tønnesen.

FACETIME: Da Liv Karin Elgvin bestemte at sønnen Theodor skulle få telefon, var det viktig at familien lagde regler om skjermtid. Nå bruker også sønnen telefonen til å holde kontakten med besteforeldrene.  Foto: PRIVAT

Fikk iPhone i vinter

Liv Karin Elgvin er mamma til Theodor på syv år. Hun valgte å gi ham egen telefon for et halvt år siden, for å forenkle hverdagen og lettere kunne gi beskjeder. 

– Mange barn får nok egen telefon fordi foreldrene ønsker å kunne få tak i dem. Nå som fasttelefonen er helt borte er det ikke så mange andre muligheter dersom man ønsker å vite om barna har kommet trygt hjem fra skolen. Selv synes jeg det er supert å kunne gi Theodor beskjeder om smått og stort, slik at jeg selv kan være hakket mer spontan i hverdagen, sier Elgvin.

 FaceTime med besteforeldre

Theodor bruker sin iPhone 6 til å spille spill og holde kontakten med besteforeldrene sine via FaceTime. Foreløpig er han en av få i klassen med egen telefon, og bruker dermed ikke telefonen så mye utenfor hjemmet ennå.  

– Vi har en regel om maksimum en halv times spilling hver dag. Han har begynt å vise større interesse for både telefonen og applikasjoner den siste tiden, men den brukes foreløpig mest til å holde kontakten med meg i hverdagen, eller til å ringe mormor og morfar som bor i en annen by, forteller Elgvin.

– Jeg valgte å skaffe iPhone til Theodor fordi det er et merke vi begge er kjent med fra før av. Det er selvsagt enklere for meg å lære ham de mest nyttige funksjonene på telefonen når jeg selv vet hvordan den fungerer.

Tre gode alternativer 

I samarbeid med Komplett.no har vi plukket ut tre telefoner som passer for barn og unge.

Den første telefonen: Samsung galaxy A3

Dette er en rimelig smarttelefon med funksjoner som gir en brukeropplevelse som er både enkel og morsom. Telefonen har lang batteritid, og du trenger ikke bekymre deg for å gå tom for batteri i løpet av dagen. Uansett aktivitet og vær kan du bruke mobilen som du vil. Galaxy A3 tåler vann med opptil 1,5 meters dybde i hele 30 minutter.

Den kule telefonen: Huawei P10 Lite

P10 Lite er den rimeligste telefonen i Huaweis P10-serie, men det gjør den ikke til noen «billigtelefon» av den grunn. I tillegg til å være svært elegant, har den alle funksjonene du ønsker i en smarttelefon. Med 12 megapiksler i kameraet (og 8 i frontkameraet), god batteritid og mer enn nok ytelse, er dette et godt valg til poden.

Den trendy telefonen: iPhone SE

Med kamera på 12 megapiksler er du sikret like skarpe og detaljrike stillbilder som med iPhone 6s. Du kan også filme og redigere videoer. Bildebiblioteket lagrer alle bilder og videoer du tar, og holder dem oppdatert på alle enhetene dine, ved hjelp av iCloud. Med denne telefonen har du tilgang til bildene dine uansett hvor du befinner deg. Topp grafikkytelse gjør favorittspillene og -appene dine utrolig detaljrike og ekstra morsomme.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.