Her er globetrotternes beste app-tips til reisen din
Mens du tidligere måtte fylle sekken med kart, kompass og reisebøker for å finne frem, ligger nå alt tilgjengelig bare noen tastetrykk unna.
Hvis du skal ut å reise i sommer, kan disse appene være nyttig å laste ned - i hvert fall hvis vi skal tro noen av landets mest bereiste bloggere:
** Anders Hakstun driver reisenettstedet «Eventurer», hvor han deler egne historier, guider, tips og andre gode råd.
** Kjersti Holmang driver bloggen «I all verden» hvor hun deler opplevelser og erfaringer fra alle syv kontinenter.
** Med seks forskjellige verdensdeler og 93 ulike land på listen, har Renate Sandvik mange gode reisetips som hun deler på bloggen «Renates reiser».
** Hanne Marit Tobiassen driver bloggen «Sekk og sandaler» og har i løpet av sine 28 år opplevd fire kontinenter og 40 land.
** Jørn Bjørn Augustad driver bloggen «201 Countries» og har vært i over 100 land og har som mål å besøke 201 land.
Og her er listen over appene globetrotterne anbefaler deg å ta med på reisen:
Kart-apper
Å finne frem i en ny by eller et ukjent land kan være vanskelig. Da kan det være kjekt å bruke en av de mange navigasjonsappene.
– Jeg klarer meg ikke uten Google Maps. Det i kombinasjon med kart jeg tar med meg fra overnattingstedet, er uvurdelig for å finne frem på ukjente steder. Siden jeg ferierer mye utenfor Europa, laster jeg ned kart offline før jeg reiser, forteller Anders Hakstun.
Les også: Dette må du tenke på når du skal reise med elektronikk
Kjersti Holmang mener at Maps.me er et godt alternativ til Google Maps, når du ikke har nett.
– På bilferie bruker jeg ofte Maps.me som har gode kart og fungerer bedre offline enn Google Maps.
Begge appene kan lastes ned gratis her:
Google Maps: iOS – Android / Maps.me: iOS – Android
Finn frem i byen
Når du kommer til et nytt sted, kan det være tidkrevende å finne ut av hva som er i nærheten av der du skal overnatte. Renate Sandvik anbefaler deg da å bruke appen AroundMe.
Les også: Slik gjør du mailboksen klar før ferien
– Med denne appen får du oversikt over hva man har rundt seg. Den er perfekt dersom du er i en ny by og leter etter for eksempel en bensinstasjon, matbutikk, minibank eller kino.
AroundMe kan lastes ned gratis her: iOS – Android
Lokaliser de beste spisestedene
Vil du unngå turistfellene og heller få en god matopplevelse, finnes det flere apper du kan laste ned.
– Tripadvisor bruker jeg for å finne bra restauranter. Den har reddet meg mang en gang fra kjipe matopplevelser. De stedene som er rangert høyest på listen er som regel veldig bra. Det kan være lurt å lese gjennom anmeldelser fra tidligere gjester for å få et inntrykk av hvordan stedet er, forteller Hanne Marit Tobiassen.
Les også: Slik unngår du å bruke for mye mobildata i ferien
Hakstun sverger til appen Foursquare når han skal velge restauranter og spisesteder:
– Foursquare syntes jeg er vesentlig bedre enn Tripadvisor når det kommer til forslag av spisesteder i nærheten. De bommer svært sjeldent, og du kan sortere ut i fra frokost, lunsj, middag, eller steder som serverer en god drink eller to, sier Hakstun.
Begge appene kan lastes ned gratis her:
TripAdvisor: iOS – Android / Foursquare: iOS – Android
Bryt språkbarrierer
– Doulingo er en pedagogisk språkapp som gjør at du kan lære litt av det lokale språket før du reiser. Jeg brukte den selv før jeg dro til Sør-Amerika i fjor, og det hjalp meg veldig. Jeg brukte den også til å lære litt russisk før jeg dro til Sentral-Asia, sier Hakstun som for tiden er på reise i Kasakhstan.
Les også: Frastjålet mobilen i sommer? Da må du gjøre dette
Også Googles oversettelsestjeneste kan være god å ha med seg på reise, ifølge Tobiassen.
– Google translate er en reddende engel. Jeg har bestilt og forklart mye rart gjennom den appen, med litt varierende hell.
Begge appene kan lastes ned gratis her:
Duolingo: iOS – Android / Google Translate: iOS – Android
Hold kontakten med familie og venner hjemme i Norge
– Det kan være veldig varierende hvilken app som virker best ulike steder, så da er det greit å ha noen alternativer, sier Tobiassen.
Begge appene kan lastes ned gratis her:
Skype: iOS – Android / Whatsapp: iOS – Android
Regn ut riktig valuta
De fleste har en anelse om hva euroen eller dollaren sånn cirka står i, men det er ikke alltid like enkelt å regne ut dette raskt i hodet. Står du for eksempel i en butikk og skal handle, kan en liten hjelper på mobilen være redningen.
– På reisefot utenfor EU-sonen bruker jeg ofte Currency-appen for å vite hva ting koster i de ulike valutaene man kommer over, sier Sandvik, og får støtte av Hakstun:
– XE Currency er helt klart den beste valutaappen etter min mening.
XE Currency kan lastes ned her: iOS – Android
Reis med toget
Jørn Bjørn Augestad forteller at han i skrivende stund er på fottur i De sveitsiske alpene, og har valgt å legge årets sommerferie på skinner.
– Jeg er for øyeblikket på interrail og den originale interrailappen brukes hver dag. Du søker opp togtider, tognummer og hvor du må bytte tog offline. Du får opp informasjon om du må ha reservasjon og hvilke fasiliteter togene har.
The Rail Planner app er tilgjengelig for både iPhone og Android, og gir deg også gode tilbud under reisen, og mulighet for å visualisere turen din via et interaktivt kart.
Les også: Få full oversikt over været med disse dingsene
– Dette er min femte gang på interrail, men første gang jeg bruker appen, og jeg må si det har vært ganske så revolusjonerende.
The Rail Planner kan lastes ned gratis her: iOS – Android
Lek på turen
Holmang liker å reise rundt for å oppleve natur- og dyreliv. Da er såkalt Geocaching, hvor du ved hjelp av en app finner frem til bortgjemte bokser, en hobby som passer perfekt.
– Ved hjelp av appen navigerer man seg frem til skjulte bokser i naturen eller urbane strøk. Geocaching har lært meg mer om stedene jeg besøker, og fått meg til å oppdage steder som jeg ellers ikke ville oppsøkt. Mange av mine beste reiseopplevelser de siste årene har jeg hatt takket være Geocaching.
Geocaching kan lastes ned gratis her: iOS – Android
Beskytt reisedokumentene dine
Mens du tidligere måtte skrive ut alle reisedokumenter på papir, er det med tiden blitt enklere å holde styr på alt. Her finnes det mange muligheter for å lagre i skyen, men reisebloggerne trekker frem to apper som er spesielt godt egnet.
– Alle dokumenter har jeg nå på telefonen. Forsikringsbevis, hotellvouchere, togreservasjoner og så videre. Dette sparer både plass og skog, sier Augestad.
Produktguide: De perfekte høyttalerne til sommeren
Hakstun forteller at også han bruker en app for å holde orden på all reiseinformasjon.
– Tripit er et must for å holde orden på fly, hotellbekreftelser, avtaler med guider, billetter til fotballkamper, konserter og andre arrangementer, sier Hakstun.
Under de mange reisene blir det også tatt en del bilder. Holmang forteller at hun da bruker Dropbox på mobilen for å ta backup av ferieminnene.
– Der legger jeg også kopi av pass, visum og andre viktige reisedokumenter, slik at jeg har tilgang til det hvis noe skulle skje.
Begge appene kan lastes ned gratis her:
Tripit: iOS – Android / Dropbox: iOS – Android
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.