Åpen ild og elektrisitet er to av de vanligste årsakene til brann i fritidsboliger, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS). Og selv om vi ikke fyrer like mye i peisen om sommeren, bruker vi en del elektriske apparater.

Hvis boligen din står alene mens du er på ferie, eller det er lenge til neste gang du skal tilbake til hytta, er det en del ting du bør tenke over, forklarer Tor Erik Skaar, Informasjonsrådgiver i stiftelsen Norsk brannvernforening. 

– Det er en god sikkerhetsrutine å ta ut støpselet av stikkontakten ved lengre fravær. 

– Dette gjør man først og fremst på grunn av risikoen for skader etter overspenning som følge av lynnedslag. Det er lite som tyder på at dette utgjør en risiko av betydning, men skal du være 100 prosent sikker, må du ta den ut av stikkontakten. Dette gjelder selvfølgelig ikke kjøleskap og fryser. 

Skaar har et råd til alle: Ta en sikkerhetsrunde før du legger deg, uansett om du er hjemme eller på hytta. Se etter flammer fra stearinlys, eller elektriske apparater som burde vært slått av, eller koblet ut, råder han. 

Les også: De beste løsningene for deg som skal ha internett på hytta

Helen (29) og Jim (32) Jensen følger alltid dette rådet- til tross for at de har overspenningsvern på huset. Rådet følger de også nå når de er på hytteferie i Skjærhalden. 

– Før vi dro på ferie koblet vi ut det vi kunne koble ut: TV, internett, kaffetrakter, ladere, vannkoker og datamaskin. Alt annet enn kjøleskap og fryser, sier Helen. 

Hun legger til:

– Det samme vil vi gjøre når vi drar fra hytta. 

PASSER PÅ: Familien Jensen er opptatt av sikkerhet i hjemmet, og mamma Helen har vist barna Mie (6) og Saga (9) hva som burde trekkes ut av støpselet når man reiser hjemmefra.  Foto: VG PARTNERSTUDIO

Seriekoblede brannvarslere

Noe av det viktigste man kan gjøre for å sikre seg, er å ha brannalarm i boligen.

Tomas Kristiansen i Komplett anbefaller seriekoblede brannvarslere, og gjerne en som er koblet opp til en vaktsentral. 

Han mener også det er smart å alliere seg med naboene, slik at de kan kaste noen blikk bort på huset innimellom.

Så du denne? Slik sikrer du at feriebildene ikke går tapt 

Risiko for overspenning

Årsaken til at man anbefaler å trekke ut stikkontakten på elektronikk når du reiser, er risikoen for overspenning på det elektriske anlegget, som ofte skyldes dårlig vær.

– På nyere anlegg er det overspenningsvern, som skal redusere risikoen. Men de fleste anlegg er gamle, og det kan derfor være lurt å dra ut stikkontakten på for eksempel TV-er og modem. Her er det også viktig å huske på antennekontakten, sier Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet i Nelfo, en landsforening i NHO.

– Mer enn 30 prosent av brannene i Norge skyldes elektrisitet i en eller annen form. Dersom du sjekker elektrisk utstyr og anlegg jevnlig – og hvis det ikke står noe tilkoblet – er sjansen for brann mye mindre.

Skal dere på stranden i sommer? Smart sjekker: Disse dingsene har folk med seg på badetur

Tips til hytta og hjemmet 

1. Komfyren: 

– Det er nå krav om «komfyrvakt» på nyere anlegg. Mange spør om dette er nødvendig, noe jeg syntes er banalt. Det handler heller om å få en ekstra sikkerhet i hjemmet, som sørger for at platene skrur seg av om de blir overopphetet, sier Sørensen. 

2. Dra ut alt: 

Trekk ut alt av utstyr som ikke trenger å være tilkoblet strøm når du er borte. På hytta har du gjerne eldre utstyr enn hva du har hjemme, og det kan derfor være lurt å koble ut både TV og annen småelektronikk, tipser eksperten. 

3. Ikke lad om natten:

Det er liten sannsynlighet for at det skjer noe, men det er bedre å være føre var - og da følger man også myndighetenes anbefalinger, mener Sørensen. 

4. Pass på gassen 

Bruker du propankjøleskap eller gass til oppvarming, bør du påse at det ikke er lekkasjer på utstyret. Sørg også for at beskyttelseshetten på gassflasken er på. For flere tips om riktig gassbruk, se nettsiden til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. 

Lang biltur i vente? Apper og spill som får tiden til å fly

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.