Teknologiutviklingen skjer i en forrykende fart. I artikkelserien «Smart Fremtid» spør vi bransjens klokeste hoder om hva de tror er fremtidens teknologi og hvordan den vil påvirke oss. Først ut er Kahoot!-gründer Johan Brand.

Spillplattformen Kahoot! har blitt en stor hit i klasserommet, arbeidplassen og på fester rundt om i hele verden. Den norske suksessen ble lansert i 2013, er blitt spilt av over én milliard spillere og de har 50 millioner unike brukere månedlig i over 180 land, ifølge gründeren selv.

– Kahoot! fant hverken opp quiz, sosial spilling eller brukergenerert innhold. Men vi fikk satt sammen en løsning med en klar visjon om å gjøre læring til noe alle ønsker å drive med livet ut, sier Johan Brand som er en av gründerne bak det populære spillet. 

Han forteller at det som er unikt med Kahoot! er den underliggende teknologien som er utviklet internt under ledelse av medgründer og CTO Morten Versvik. 

– Veldig få selskaper i Norge klarer med egne ressurser å skalere opp en global teknologiplattform fra 0 til 50 millioner unike brukere i måneden. Her har vi klart både å løse et problem og samtidig lage et popkulturelt produkt. Dette er vi stolte over å ha fått til, fordi det er så få som klarer det og fordi vi tydelig sa at dette var vår ambisjon. 

Les også: De beste appene for å dele feriebildene dine

Foto: Gorm K. Gaarde, Oslo Innovation Week

Like viktig som internett

Brand tror at teknologihypen internasjonalt fortsatt vil være rettet mot kunstig intelligens og blockchain, men at vi i Norge vil være mer opptatt av elektrifisering av produkter som for eksempel biler, sykler og båter. 

– Det at mange frykter kunstig intelligens, tror det er tull og ikke egentlig skjønner seg på det, tilsier at det vil bli minst like viktig som internett og vaskemaskinen er i dag. Det har i det siste vært en del gjennombrudd i utviklingen, men vi er fremdeles i et veldig tidlig stadie. 

– Men det er en sjanse for at ChatBotene vil kunne løse reelle problemer før jul. 

Han mener det blir spennende å se hvor mye man faktisk allerede i dag kan nyttiggjøre seg av det i produkter og tjenester. Som for eksempel selvkjørende biler. 

Les også: Her er globetrotternes beste app-tips til reisen din

– Det lover godt for fremtiden, om politikere, utviklere og forbrukere tar de etiske problemene innover seg - uten å gå i dommedagsfella. 

Mer personlig teknologi

I fremtiden mener Brand at vi vil se mye mer av velferdsteknologi i hverdagen, som de fleste av oss vil oppleve som «må ha»-gadgets. 

– De neste årene vil det komme mye forbrukerteknologi på markedet, som har et fokus på et mer inkluderende samfunn. Smartklokker og helsetrackere er enkle personlige teknologier, men de viser hvilken vei utviklingen beveger seg, sier han og fortsetter:

– Det gleder meg stort å tenke på at vi om ti år vil kunne ha naturlige samtaler med teknologi rundt oss, slik at vi kan bli fri fra skjermer og heller kan fokusere på våre beste egenskaper.

Les også: Slik kan det smarte hjemmet ditt se ut om ti år

Gründeren mener det er fare for at den teknologiske verden i hovedsak kan bli dominert av store globale aktører i fremtiden, med et mylder av mindre selskaper som lever i deres økosystemer.

– Trenden de siste årene og Apples økosystemtankegang gir oss likevel håp. 

Les også: Spilleksperter: Spillene som kan gjøre deg litt smartere

Foto: Gorm K. Gaarde, Oslo Innovation Week

Trenger kun én app

Utover høsten planlegger Brand å ta et dypdykk inn i gründerverden for å se hva som rører seg blant norske teknospirer. Han mener det er mye spennende som skjer for tiden, og da spesielt innenfor hardware.

– Webkameraet til Huddly har jeg brukt en god stund, og synes det treffer veldig bra på det tekniske og design. Papirnettbrettet ReMarkable har jeg prøvd og det blir et helt rått produkt om de klarer å levere samme kvalitet i volum. Det samme gjelder mobilstabilisatoren FlowMotion og dronekameraet Staalker.

– Hvilke apper kunne du ikke klart deg uten?

– Det blir nok forskjellige messenger-, kamera-, radio-, musikk- og podcast-apper. Men den eneste appen jeg egentlig trenger på mobilen er Safari, som ville gitt meg tilgang til webversjon av det meste - litt nerdete svar, men sant!

Les også: Nå blir droner en større del av hverdagen din

Men selv om app-gründeren ikke egentlig trenger noe mer enn Safari på telefonen, mangler det ikke på engasjement for teknologiske duppeditter.

– Jeg har akkurat kjøpt en helt elektrisk og smart påhengsmotor fra Torqedoo, med innebygget GPS, kjørecomputer, USB-lading og mye annet moro. 

Og neste gadget-innkjøp er allerede planlagt:

–Det er en «Pioneer 2»-undervannsdrone fra norske Blueye. Jeg elsker havet og bor i Oslo med Oslo-fjorden som mitt største friområde. Med en Blueye kan jeg dykke ned til 150 meter og oppdage den fantastisk fjorden ved hjelp av iPhonen min, MovieMask og Wi-Fi. 

Planen er å bruke dronen for at unge og voksne skal kunne få lære om og oppdage livet i fjorden. 

– Jeg tror det vil skape entreprenører og forbrukere med en kjærlighet for havet.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.