Teknologiutviklingen skjer i en forrykende fart. I artikkelserien «Smart Fremtid» spør vi bransjens klokeste hoder om hva de tror er fremtidens teknologi og hvordan den vil påvirke oss. I dag snakker vi med MESH-gründer Anders Hordvei Mjåset.

De tidligere NTNU-studentene Anders Hordvei Mjåset og Audun Ueland følte seg aldri helt hjemme i det norske innovasjonsmiljøet. I 2012 tok de skjeen i egen hånd, med mål å bygge opp et moderne økosystem for innovasjon og entreprenørskap – av gründere, for gründere. Resultatet ble MESH og Founders House i København, samarbeidsarenaer for norske og danske innovatører. I Oslo har de 10 000 kvadratmeter og flere bygninger, midt i smørøyet av hovedstaden. Der har medlemmene tilgang til alt de måtte trenge av fasiliteter og utstyr.

– Vi så at folk med et naturlig forhold til teknologi har en moderne måte å samarbeide, lære og kommunisere på som skiller seg fra den analoge generasjonen, sier Mjåset.

Les også: Studer smartere – lær mer på kortere tid

Foto: Vg Partnerstudio

Moralske utfordringer

– Kunstig intelligens har allerede begynt å bli en del av hverdagen vår. Hvor viktig blir dette i tiden fremover og hvordan vil det påvirke oss?

– Alle de viktigste digitale selskapene og miljøene satser hardt på dette, og jeg er spent på farten og kraften som kunstig intelligens introduseres med. Jeg har ikke gode nok forutsetninger for å si hvor omveltende det blir, men jeg vil oppfordre Jonas Gahr Støre og Erna Solberg til å invitere inn Sam Altman og OpenAI for å komme i front og forstå mest mulig av denne teknologien.

– Hvis man ser ti år fram i tid. Hvordan vil den teknologiske verden se ut da?

– Kunstig intelligens vil forenkle hverdagen vår, for eksempel ved å gjøre planlegging og praktiske gjøremål enklere. Dette er et gigantisk, vanskelig og spennende felt som vil utfordre den etablerte maktbalansen i samfunnet. Det er for eksempel ikke den teknologiske utfordringen som er størst for selvkjørende biler lenger, men de juridiske, politiske og moralske spørsmålene som følger. 

– Vi vil se konsekvensene av dette enda tydeligere, og debatten vil endre seg fra hva som er teknisk mulig til hva som er samfunnsmessig og personlige akseptabelt.

– Vil disse spørsmålene stoppe utviklingen eller vil vi raskt jobbe oss rundt dem? 

– Jeg tror vi vil jobbe oss rundt mye av det, men samtidig oppleve en kraftig klinsj mellom stat og teknologi på mange områder. Det mener jeg bare er bra! De bør balansere hverandre og ta med seg mer av hverandres syn og perspektiv inn i videre utvikling. 

Mjåset påpeker at statens lovgivning ofte endres i etterkant av ny teknologi, og er basert på en analog verden som ikke alltid samsvarer med den digitale. Persondata i helsevesenet, for eksempel. 

– Her brukes gamle systemer, mens teknologigigantene får data direkte fra blant annet klokker og mobiler. Dette er sensitive data, og jeg tror vi vil se konflikter om man ikke evner å samarbeide godt på områder som tradisjonelt sett har vært statens ansvar, som blant annet skole og helsevesen.

Forventer motkultur

I en verden der digitaliseringen akselererer i rekordfart, mener Mjåset det vil dukke opp et nytt, viktig tema – nemlig hvorvidt man personlig lar seg digitalisere.

– Jeg tror vi vil se personer som ved hjelp av teknologi prøver å oppgradere seg selv, samtidig som vi får en kraftig motkultur der folk holder hardt på alt man definerer som «naturlig».

Mjåset tror det er grunnleggende menneskelig å ønske en form for kontroll, og at raske, kraftige endringer dermed vil utfordre kontrollen og rammene våre. 

– Dette kan skape usikkerhet hos dem som har et ukomfortabelt forhold til teknologisk utvikling. De vil søke kontroll, mens andre søker muligheter. Folk forholder seg svært forskjellig til dette. Personlig synes jeg det er både skummelt og utrolig spennende. 

Foto: Vg Partnerstudio

Unødvendig å ha kjedelig jobb

Mjåset mener at gründer-miljøet i Norge blomster for fullt. At talenter tiltrekkes i takt med at infrastrukturen blir stadig bedre.

– Det er dessuten mange bra vekstselskaper som ansetter, og dermed har man gode muligheter for å være med på bedriftsetableringer selv om man ikke er hovedgründer. Det er med andre ord ingen grunn til å sitte i en kjedelig, gammeldags jobb om man ikke vil!

– Hva er det mest spennende som har blitt utviklet av norske gründere i 2017?

– Det skjer masse spennende hele tiden, men Remarkable og deres paper tablet har gjort det helt fantastisk. Jeg trodde de skulle slite med å nå målet på ti millioner kroner før lansering, men de endte på over 100 millioner i forhåndssalg. Sykt imponerende, inspirerende og moro! 

– Hva er den neste teknologiske gadgeten du selv har planer om å kjøpe?

– En smoothie-blender og ei treningsklokke. Jeg vil begynne å trene mer, og ønsker å legge til rette for det. Jeg håper også at vi slipper å reise like mye i fremtiden, derfor ønsker jeg meg gode VR-briller, sier gründeren, som visstnok ikke er mer innovativ enn oss andre når det kommer til mobilbruk og apper. 

– Jeg bruker mobilen mest til jobb, egentlig. Kommunikasjon på forskjellige måter, i tillegg til underholdning. Jeg bruker vår egen MESH-app som styrer adgang til lokalene, nettverket og tjenestene våre. Utover det, går det mest i Instagram, Snapchat, Facebook, Slack, Spotify, Hotels Tonight, UBER og Ruter.

Les også: Kahoot-gründeres tanker om fremtidens teknologi

Dette er MESH:

• Et gründerkollektiv, startet av de tidligere NTNU-studentene Anders Hordvei Mjåset og Audun Ueland i 2012. Hovedformålet er å tilby kontorlokaler og møteplass for gründere i oppstartsfasen.  

• MESH er en sentral samarbeidsarena for norske innovatører. Disponerer 10 000 kvadratmeter i Oslo sentrum, der medlemmene har tilgang på alt de måtte trenge av fasiliteter og utstyr. Har også en avdeling i København. 

• Gjennom samarbeidspartnere ønsker MESH å bygge broer. Vi lager det fysiske og digitale miljøet, samt nettverket og infrastrukturen som trengs for å starte opp og bygge bedrifter effektivt.

• Hentet inspirasjon fra besøk i Silicon Valley, New York, London og Berlin, hvor de fikk innsikt i hva som skjedde på det internasjonale innovasjonsmarkedet.

• Samarbeider med Telenor, Selmer og DNB.

• Har i dag 30 ansatte og 700 medlemmer. Har ca 50 000 besøkende og 650 events årlig.

Se mer på meshnorway.no

Tips til deg som vil lære mer om AI (kunstig intelligens): 

• Følg generelt med på hva som skjer, digitalt og teknologisk, da blir det enklere å snappe opp det som skjer at nye ting innen AI. 

• Oppsøk miljøer som ligger i front, for eksempel ulike arrangementer hos MESH. Da kommer du i kontakt med det som rører seg rundt dette i Norge. 

• Følg med på openai.com.

• Les gjerne shifter.no, en liten nettavis spesielt for tech-interesserte og innovative. Men her er også mange interessante artikler for deg som ønsker å lære litt mer om disse temaene.

Foto: Vg Partnerstudio

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.