Det er strenge krav til flyging i norsk luftrom, og for mange er det en utfordring å finne frem til hvilke regler som gjelder. På nettsiden Dronelek.no har Luftfartstilsynet samlet all nødvendig informasjon og forklart reglene for droneflyging på en lettfattelig måte.

− I Norge har det vært en eksplosiv økning i antall droner på svært kort tid. Både til kommersiell bruk og til lek og hobby. Det er en økning det ikke finnes noen historisk parallell til innen luftfarten, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i forbindelse med lanseringen av nettsiden.

Les også: Glem selfiestangen – her er selfiedronen

Statsråden er glad for at det nå blir lettere for flygere av hobbydroner å orientere seg om regelverket, og oppfordrer alle som har en hobbydrone til å besøke nettsiden og dele den i sosiale medier.

GJØR DET ENKLERE: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.v.) har bedt Luftfartstilsynet om å lage en enklere oversikt over regelverket. Nå avduker kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Frank Gøran Nordheim (t.h.), nettsiden dronelek.no. Foto: NTB Scanpix / Luftfartstilsynet

I tillegg til nettsiden har Luftfartstilsynet laget en enkel illustrasjon som viser fem hovedregler.

Denne illustrasjonen skal distribueres til importører av droner, slik at den kan følge med i esken når nye droneentusiaster kjøper en drone, forklarer kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Frank Gøran Nordheim, til Smart.

Fikk du med deg? Slik blir du påvirket av overgangen til DAB-radio

− Droner kan være farlige. Flyging av droner kan føre til skader og i verste fall alvorlige ulykker. Derfor er det viktig at alle som opererer en drone er klar over hvilke regler som gjelder, sier kommunikasjonsdirektøren.

Her er de fem hovedreglene:

1. Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder. 


STYR UNNA FLYPLASSER: Skal du fly i nærheten av en flyplass må du kontakte Luftfartstilsynet på forhånd. Illustrasjon: Luftfartstilsynet

2. Ikke fly nærmere enn fem kilometer fra lufthavner med mindre annet er avtalt. 


3. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken. 


Sjekk også: Slik gikk det da vi testet Playstation VR

FLY SIKKERT: Det er ikke tillatt å fly med drone i nærheten av folk, bygninger og trafikk på grunn av sikkerheten. Illustrasjon: Luftfartstilsynet

4. Ikke fly over festivaler, konserter eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter. 


5. Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

TA HENSYN: Om noen blir skadet er det føreren av dronen som står ansvarlig. Illustrasjon: Luftfartstilsynet

Mange bruker droner til å ta bilder og video. I tillegg til reglene for flyging, er det også viktig å ta hensyn til andres privatliv. Det er strenge krav til hva man kan filme uten berørtes samtykke. Luftfartstilsynet har derfor samarbeidet med Datatilsynet og tatt med personvernreglene i oversikten. Les mer om regler for filming med droner på Datatilsynets nettsider.

Les også: Finn ut hva Facebook tror de vet om deg

Andre regler for kommersiell bruk

Kommersielle operatører og privatpersoner som flyr droner til hobby eller lek må forholde seg til ulike regler. Enkelt sagt betyr kommersiell bruk at man opererer dronen for på en eller annen måte å tjene på det. Det trenger ikke være penger, men det kan også bety at man bruker dronen for å få noe tilbake. Klikk deg inn på Luftfartstilsynets sider for mer informasjon.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.