Barnas første PC: Slik velger du riktig
Det viktigste er å finne ut hvilke behov barnet ditt har, tipser Lars Christen Førisdal, som er Markedsansvarlig for PC, nettbrett og mobil i Komplett.
– Ulik bruk, krever ulik PC. I tillegg til læring er det er viktig at PC-en har mulighet til enkel underholdning. De aller fleste PC-er har mulighet for dette, men spesielt spillet Minecraft stiller krav til prosessoren. Det kan med andre ord være fint å vite litt om hva barna liker å spille før man velger PC.
Er Minecraft et tema anbefaler Førisdal en PC med minimum i3 prosessor og 4GB minne. Det går fint an å spille på enklere maskiner, men da kan man risikere at spillopplevelsen blir noe redusert ved at spillet hakker eller henger seg opp.
– Dersom spilling ikke er noe tema i det hele tatt, kan en litt enklere modell som en Chromebook, fungere bra. Til typiske skoleoppgaver har de fleste PC-ene nok kraft.
Les også: Har du gitt barna ny mobil eller nettbrett? Slik setter du dem opp
Trygg bruk
Mange forventningsfulle barn ser frem til å utforske mulighetene en PC gir. Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, bloggeren bak hanspetter.info – og pappa til tvillingene Hedvig og Gustav på elleve år, forteller at det i dag nærmest er et krav for barn i skolealder å ha sin egen PC.
– Med så stor andel av lekser og skolearbeid som er nettbasert, er det vanskelig å klare seg uten en PC – også for barna.
Nygård-Hansen mener det er viktig å sette klare linjer for nettbruk, samt hvilke tider på døgnet skjermen skal være tilgjengelig når barn får sin egen PC – det til tross for at det kan skape litt krangel hjemme.
– Det er nærmest en umulig oppgave å hele tiden ha kontroll på barns nettbruk. Den største utfordringen er som regel knyttet til hvor lite foreldre snakker med barna sine, sier han og fortsetter:
– Det viktig at man har en åpen og konstruktiv dialog om nettbruk. Man skal være streng, men ikke så streng at barna prøver å holde ting skjult for deg.
Selv bruker Nygård-Hansen «Circle with disney» hjemme – en boks som gir de voksne mulighet for å administrere tidsbruk, internettilgang og hvilke applikasjoner barna skal ha tilgang til.
Når en setter opp boksen legger man inn profiler til hver av brukerne, og deretter kan en legge inn de begrensningene man ønsker. Mange nye rutere har innebygd «foreldrekontroll», og kan være til god hjelp når det kommer til grensesetting.
Så du denne? Få oversikt og kontroll over barnas nettbruk
Tenk langsiktig
Pris er viktig for mange. Dersom man velger å gå for en rimeligere maskin bør man være klar over at prisen ofte gjenspeiler maskinens hastighet.
– Ingen setter pris på en treg PC. Ikke barn heller. En treg PC kan gi barnet en negativ opplevelse, og da vil det kunne påvirke læringen, forklarer eksperten i Komplett og fortsetter:
– Det er fort gjort å tenke at det kun er hastigheten på bredbåndet som gjelder. Dessverre hjelper det lite å ha lynraskt bredbånd, hvis PC-en ikke takler den samme hastigheten.
Når det er sagt er det heller ingen grunn til å velge den aller dyreste modellen. Det finnes flere gode alternativer mellom 3000 og 4000 kroner. Førisdal påpeker likevel at det det kan lønne seg å se innkjøpet i et lengre tidsperspektiv.
– En PC som koster litt mer og har høyere spesifikasjoner enn det som er barnets behov akkurat nå, vil være mer «fremtidssikker». Men spørsmålet om slitasje må da tas med i vurderingen, forklarer Førisdal.
Vekt, skjermstørrelse og lagring
Mange synes det er mer behagelig å jobbe på en PC med stor skjerm. En stor skjerm er også mer ergonomisk riktig, men det innebærer også at maskinen blir litt tung. Skal PC-en være med utenfor husets fire vegger, er vekt en viktig del av vurderingen.
Ifølge eksperten er oppløsningen på nye PC-er så god at det i de fleste tilfeller ikke vil være noe problem å gå for en med mindre skjerm.
– Men skjermen bør helst være i full HD-oppløsning.
En PC med mekanisk disk som lagring er mer sårbar for slag og støt enn en PC med SSD som lagringsmedium. Årsaken til dette er at en mekanisk disk består av bevegelige deler, mens en SSD ikke har noen bevegelige deler i det hele tatt. En SSD bruker også mindre strøm og utvikler mindre varme, og er raskere, men ulempen er at de koster mer. Skal PC-en brukes av barn kan dette være noe å tenke igjennom, sier Førisdal.
Les også: Få knallbra nett hjemme
Nettbrett og 2-i-1-PC
Tradisjonelle, sammenleggbare laptoper er fremdeles de mest solgte datamaskinene. Men de siste årene har det kommet en ny utfordrer på banen.
En 2-i-1-PC er svært allsidig, og de fungerer veldig godt til både arbeid og underholdning. De er ofte små og lette, og slik sett perfekt å ha med seg frem og tilbake. En-2-i-1-PC kan derfor være et godt alternativ til barna, påpeker Førisdal.
For de aller minste står underholdning i høysetet, og da kan et enkelt nettbrett være godt nok. Husk at de aller fleste nettbrett i utgangspunktet er skjøre – de tåler dårlig å slippes i gulvet eller «vaskes i oppvaskkummen». Heldigvis finnes det mye forskjellig tilleggsutstyr som er laget for å beskytte både mot støt, riper og vann.
– iPad er antageligvis det som brukes mest til barn. Årsaken til dette er at de er veldig brukervennlige, samt at det finnes enormt utvalg med apper til iPad – være seg lek og underholdning eller læring.
Les mer: Velg riktig PC til bruk med Adobe-pakken
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.