Ny mobil? Dette gjør du med den gamle
Ikke legg den gamle telefonen i en skuff. Gi den heller bort, selg den eller send den til gjenvinning – men først bør du slette alt sensitivt innhold.
Om du sitter med en flunkende ny telefon i hånden, er sannsynligheten stor for at du fremdeles har den gamle telefonen hjemme.
Ifølge Telenor ligger det nemlig nesten 10 millioner gamle telefoner i norske hjem. Mange av disse er fullt brukelige – og resten av dem kan brukes til mye annet. Faktisk kan så mye som 90 prosent av delene i gamle telefoner gjenvinnes.
Sjekk også: Åtte skjulte nyheter i iOS 10
Ikke la den støve ned og kast den for all del ikke i søpla, men la den gamle mobilen din få et nytt liv med disse stegene:
1. Opprett en sikkerhetskopi
Før du sletter noe som helst fra den gamle telefonen din må du forsikre deg om at du har overført alt av data til den nye enheten gjennom en sikkerhetskopi. Har du allerede byttet til en ny telefon har du sikkert gjort dette allerede:
For iPhone og andre iOS-enheter lagrer du en sikkerhetskopi i iCloud, for Android-enheter kan du bruke Android Backup Service, og på Windows Phone velger du Innstillinger > Sikkerhetskopiering, skriver de ulike aktørene på sine supportsider.
Så du denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne
2. Slett personlig informasjon
Mange tenker nok først og fremst på bilder, apper og tekstmeldinger når man skal renske telefonen for innhold, men i dag lagres utrolig mye personlig informasjon på mobilen, slik som nettleserdata, lokasjonshistorikk og passord.
Derfor bør man ifølge Nettvett.no bruke mobilen som om det var et bankkort – og du ville vel aldri gitt vekk bankkortet ditt til noen du ikke stoler på?
Les også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nett
Sletter du de personlige dataene er du imidlertid trygg, men det holder ikke å trykke på «slett» i de ulike appene og programmene. Gjør du det kan neste eier enkelt gjenopprette de slettede dataene. Er den gamle telefonen fremdeles koblet opp mot iCloud kan det dessuten bety at du i samme slengen sletter kontakter, bilder og informasjon fra den nye enheten din, skriver Apple på sine nettsider.
Slik sletter du personlige data på iPhone og andre iOS-enheter: Innstillinger > iCloud > Logg av (i iOS 7 eller eldre trykker du på Slett konto).
Gå tilbake til Innstillinger > Generelt > Nullstill > Slett alt innhold og alle innstillinger. Oppgi kode om du blir bedt om det og trykk på Slett.
På Android-enheter: Trykk deg inn på Innstillinger > Sikkerhetskopier og nullstill > Nullstill til fabrikkdata.
På Windows Phone: Trykk deg inn på Innstillinger > Om > Tilbakestill mobilen. Her får du to advarsler. Er du sikker på at du vil slette alle data trykker du på ja og deretter ja igjen.
Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om
NB! Fremgangsmåtene kan avvike noe mellom ulike enheter.
3. Finn en ny eier
Selv om du er ferdig med den gamle telefonen, kan det hende at noen andre er interessert i å ta over den. Er den i god stand vil du mest sannsynlig tjene på å selge den videre til en privatperson i stedet for å benytte deg av panteordningene som flere av elektronikkbutikkene og mobiloperatørene tilbyr.
Med et raskt søk på Finn.no finner du ut hva lignende telefoner ligger til salgs for. Sett en pris i nærheten av gjennomsnittet, avhengig av hva slags tilstand telefonen er i (husk å være ærlig), og «wish for the best».
4. Ingen interesserte? Gjenvinn telefonen!
Om du ikke får napp bør du likevel ikke legge telefonen vekk i en skuff – og du bør fremdeles ikke kaste den i søpla.
Sjekk om mobiloperatøren din er villig til å betale deg i bytte for telefonen, eller lever den inn til nærmeste elektronikkbutikk for gjenvinning eller gjenbruk.
Alle elektronikkforhandlere er pliktige til å ta imot utstyr som de selv selger og innlevering trenger ikke skje i den samme butikken hvor du kjøpte mobilen, skriver El-etikk.no.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.