Lommepenge-appen som lærer barna at penger ikke vokser på trær
Det kan virke litt kjedelig å lære om økonomi, men når du kan leke deg i en app og få lommepenger for å gjøre ulike oppgaver hjemme, blir det straks mye mer spennende, mener Olea (10).
Det siste året har hun og storebroren Einar (12,5) brukt appen Gimi til å håndtere lommepengene sine.
I appen har mamma og pappa bestemt en ukentlig sum som på en fast dag i uken tikker inn i barnas digitale sparegriser. I tillegg legger de inn oppgaver som hver av søsknene må utføre for at summen skal vokse.
– Jeg har lært mye om penger – og særlig om å spare. Når man kan bruke sine egne penger skjønner man hva som kanskje ikke er nødvendig å kjøpe, sier Olea.
Sjekk også: Slik organiserer du hverdagen til familien med mobilen
Liker å spare
Av de to søsknene er det Olea som er mest ivrig på å utføre oppgaver i appen, mens storebror er mest opptatt av å spare. Frem til nå har hun brukt litt av sparepengene til å gå på kino og til å kjøpe noen klær. Men nå har tiåringen satt seg et sparemål, og derfor blitt litt mer kritisk til hva hun bruker pengene sine på.
– Jeg har aldri hatt en splitter ny mobil, så nå sparer jeg til det, sier hun.
Les også: Slik velger du riktig mobil til barna
Vil du laste ned appen? Du finner den gratis i både App Store og Google Play.
Lærer at en må tjene penger
Pappa Pål Tømmerhoel viser oss hvordan han setter opp en oppgave på sin telefon, og med en gang han trykker «Gi oppgave», får Olea opp «vaske trapp» i sin app.
– Vi synes appen er en fin måte å lære barna at pengene kommer fra et sted – at penger er noe en må jobbe for, forklarer Tømmerhoel.
Hvis barna skulle forsøke å jukse, og gir beskjed i appen om at de har gjort noe de faktisk ikke har gjort, er det lett å «trekke tilbake» belønningen. Det har heldigvis ikke vært noe problem for familien.
– Men vi kan også be om «bildebevis» i appen, for eksempel av en tom oppvaskmaskin eller pent brettede klær.
Så du denne? Barnas første PC: Slik velger du riktig
Nordmenn er de mest aktive Gimi-brukerne
I Sverige var man tidlig ute med kontantløse betalingsløsninger. Deres svar på Vipps, nemlig Swish, kom så tidlig som i 2012, men Gimi-gründeren Philip Haglund la merke til at det ikke fantes noen løsninger rettet mot barn. Det førte til idéen om appen, som han i dag arbeider med ved siden av å spille fotball på IK Sirius i Allsvenskan – den svenske toppserien.
– Jeg tok først med meg idéen til svenske banker, men de valgte å ikke gjøre noe.
Dermed tok fotballspilleren, som også er utdannet siviløkonom og tidligere har spilt for Brommapojkarna, IFK Göteborg og Hammarby i Sverige og Heerenveen i Nederland, saken i egne hender.
– Hvis jeg ser tilbake på min egen barndom, har jeg mange minner fra at jeg brukte mine egne penger i kiosken. Denne type minner, der en tar i og gjør noe fysisk, fester seg. I dag bruker barn mye færre fysiske saker, og da er man nødt til å skape minner på en helt annen måte.
Ettersom stadig færre bruker kontanter, og barn og unge i dag er vant med å konsumere mye digitalt innhold, er det også naturlig at barn lærer om penger digitalt, mener Haglund.
Les også: Få oversikt og kontroll over barnas nettbruk
Nå arbeider han og kollegaene med å bygge en forbindelse mellom appen og bankene. I dag må nemlig foreldre som bruker Gimi overføre eller ta ut kontanter til barna. Dette skjer ikke av seg selv i appen.
– I tillegg lager vi et bankkort for barn, som er bygget ut fra barns perspektiv og ikke voksnes. Hensikten er å lære barna om verdien av penger, og gi dem anledning til å stoppe opp og tenke over hva de bruker penger på.
Sjekk denne: Mesh-nettverk: Få knallbra nett hjemme
I dag er det omtrent 380.000 som bruker Gimi på verdensbasis, og 53.000 av disse er norske brukere. Det norske markedet er ifølge selskapet i størst vekst, og de norske brukerne er de mest aktive brukerne.
– Så langt har norske barn utført nesten 3 millioner oppgaver, og tjent hele 526.000 kroner i ukepenger.
Klikk her for å laste ned Gimi til iPhone eller iPad, eller her for Android.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.