Spillene som kan lære barnet ditt å kode
Spill og leker kan brukes til mer enn bare underholdning. Med disse fire spillene kan barna lære seg å kode.
– Verden rundt oss er full av kode. Forstår en hvordan kode er bygd opp, har man et bedre utgangspunkt for å forstå hvordan verden fungerer, mener Helge Astad som er koordinator i «Lær Kidsa Koding».
Derfor startet Astad «Kodeklubben» sammen med Anne Aaby. Like etterpå dukket det frivillige tiltaket «Lær Kids Koding» opp og etter kort tid slo de seg sammen med et felles mål – å lære barn koding.
– Vi vil at barn skal lære seg programmering slik at de kan bidra til å dra samfunnet videre inn i fremtiden. Vi mener ikke at alle skal bli utviklere. Programmering kan også brukes kreativt. I dagens Norge er det dessverre mangel på evnen til å kunne skape noe digitalt, enten det er spill, kunst, musikk eller noe annet.
Les også: Lommepenge-appen som lærer barn at penger ikke vokser på trær
Lek med kode
«Lær Kidsa Koding» har nå snart 140 «kodeklubber» over hele landet, hvor barn i alle aldere kan være med å lære seg koding. En gang i året arrangerer de også «kodetimen» – en digital skoletime med programmering, ferdig tilrettelagt for elever på alle klassetrinn.
– Arrangementene våre skal være morsomme og motiverende. Ved å leke seg med programmering i tidlig alder kan barn lære å mestre datamaskinen som et kreativt verktøy.
Astad forklarer at de fleste barn dessverre ikke introduseres for koding før på videregående eller høyskolen – og ofte på et altfor avansert nivå.
– De aller fleste programmeringsspråk har en felles struktur eller oppbygging man kan lære. Men læringen må tilrettelegges. Heldigvis finnes det mange muligheter for en morsom introduksjon til koding. For barn er enkel blokkprogrammering gjennom spill og lek en perfekt start.
Kom i gang med koding
Tomas Kristiansen, nordisk produktsjef i marketing lagring i Komplett, og selverklært spillentusiast, tipser om fire spill som øker kreativiteten og forståelsen for programmering.
– Det finnes enormt mange programmer og hjelpemidler for den som skal lære seg å forstå kode. Men skal barnet ditt bli oppriktig interessert, gjelder det å finne en måte å lære på som er gøy.
Her er Kristiansens tips:
1. Minecraft
Minecraft er et sandkasse- og overlevelsesspill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden. Det går også an å spille sammen med andre. Man kan samarbeide om å bygge, konkurrere om ressursene, eller sloss og ødelegge for hverandre. Dataspillet kom i 2009 og er fortsatt veldig populært.
– Minecraft er som en slags Lego i dataverden, der du har nærmest uendelig antall byggeklosser tilgjengelig. Grafikken er grov og alt er basert på blokker. Her står kreativiteten i høysetet. Ved å sitte å pludre og bygge, lærer barn og unge matte og geometri på en gøyal måte, sier Kristiansen.
Spillet kan spilles i to moduser «Survival» eller «Creative». Survival-modus handler om å overleve i den digitale villmarken. I kreativ modus er det ren bygging i fokus – det er bare fantasien som setter stopper for hva du kan skape.
– Minecraft i seg selv lærer deg ikke å kode, men det gir barn forståelse av måten ting er bygget opp på. Kan en derimot litt kode fra kan man lage egne «plug-ins» til spillet – for eksempel gi karakteren din nye egenskaper.
Spillet kommer til flere konsoller. Klikk her for å se alle de ulike Minecraft-spillene hos Komplett.
Les også: Snart er Super Mario tilbake
2. Scratch
Scratch er utviklet av MIT (Massachusetts Institute of Technology) og er et åpent og fint programmeringsspråk oversatt til Norsk. Spillet er blokk-basert og lar barna bruke det visuelle. Scratch kan helt fint spilles av de aller minste fordi man ikke trenger særlig gode leseferdigheter for å kunne ha glede av spillet.
– Scratch er et vindu inn mot mer avansert koding. Det gir et veldig godt grunnlag for å lære andre programspråk etterpå. I tillegg veldig morsomt, sier Kristiansen.
Også Astad anbefaler Scratch som et spill å begynne med:
– Du trenger ikke installere noe for å spille Scratch. Du spiller direkte fra nettleseren, noe som gjør det veldig lett tilgjengelig. Scratch brukes til å lage alt fra visuelle programmer og spill, til animasjoner eller presentasjoner til skolen.
På Kidsakoder.no finner du flere oppgavesett til Scratch – både for nybegynnere og mer avansert.
3. Lego Mindstorms
Kristiansen, som selv har en sønn på seks år, forteller at mange barn lærer mer av å ha noe fysisk å holde på med utenom skjermen. Lego Mindstorms er et programmerbart byggesett som gjør det mulig å styre selvlagde Lego-roboter.
– Lego Mindstorms er en perfekt tilnærming til kodeverden for barn på mellomtrinnet. Det er lett å lære, men vesentlig mye mer avansert enn ordinær Lego.
På Legos egne sider finner du filmklipp som hjelper deg i gang med å programmere roboten din.
4. Raspberry Pi
Raspberry Pi er en liten og rimelig datamaskin på størrelse med et kredittkort. Den lille maskinen ble utviklet for å la barn lære seg programmering ved å leke og prøve seg frem, og er perfekt for å vekke interessen for innovasjon i ung alder.
– Det er utviklet en masse gratis læringsmateriell til Raspberry Pi. Her er det rett og slett for barna å prøve seg frem – og programmere den lille maskinen om til en skritteller eller til å vise små animasjoner, forteller Kristiansen.
Så du denne? Verdens mest populære online-spill
Kristiansen mener at uansett hvilket spill eller verktøy du velger å introdusere barnet ditt for, er det viktigste at de syntes det er gøy.
– Så lenge spillet er underholdende nok, kan barn sitte i timevis å holde – uten engang å merke at de egentlig lærer kode.
Se Lær Kidsa Koder for flere spill og oppgaver som lærer barn programvare.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.