Gjemt bak et «default»-skrivebord og storslåtte bakgrunnsbilder, ligger det en rekke praktiske snarveier og funksjoner som hjelper deg å jobbe smartere på maskinen din – enten du er nykommer eller har jobbet på Mac en stund. 

– Det er ikke så mye du trenger å lære deg for å kunne jobbe mye mer effektivt i hverdagen, forteller Martin Fossedal i Eplehjelp, som daglig jobber med å gjøre deg mer kjent med Apples produkter, i tillegg til å avverge små og store «eple-kriser». 

EPLEHJELP: Martin Fossedal (i midten) fra Eplehjelp har stålkontroll på Mac og hvordan man bruker den på best mulig måte. Her avbildet sammen med kollegaene Magnus Mysen Holm (t.v) og Henrik Ruud.   FOTO: Privat

Smart har derfor fått Fossedal til å dele et knippe gode råd som hjelper deg å jobbe smartere på Mac. 

Her er hans beste tips: 

1. «Aktive» hjørner

Dersom du ikke allerede har gjort det bør du aktivere hjørnene på skjermen din. Aktive hjørner lar deg enkelt utføre kommandoer ved å dra musepekeren til ett av hjørnene på skjermen – et genialt verktøy for deg som jobber med mange vinduer åpne på en gang. Ved å tilegne de fire hjørnene funksjoner kan du for eksempel nå skrivebordet, skifte mellom vinduer eller aktivere skjermsparer superraskt. Du velger selv hvilke funksjoner de ulike hjørnene skal ha. 

Slik gjør du:

Klikk på eplet øverst i venstre hjørne > Systemvalg > Mission Control > Klikk «aktive hjørner» nederst til venstre > Velg hva du vil at de forskjellige hjørnene skal gjøre.

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Her er hjørnene aktivert og kommandoen «Mission Control» er lagt til hjørne øverst til høyre. Ved å dra musepekeren mot hjørne får du rastk oversikt over hvilke vinduer du har oppe.  

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Les også: Barnas første PC – slik velger du riktig

2. Del skjermen i to

Har du kun en skjerm men ønsker å se to vinduer på en gang? Ikke noe problem! 

Klikk på den grønne prikken øverst i venstre hjørne av vinduet du har oppe > Dra vinduet mot den siden av skjermen du vil ha det > Klikk på det vinduet du vil ha på andre delen av skjermen > Voilà – du har todelt skjerm!

FOTO: Skjermdump VG Partnerstudio

3. Bruk styreflaten

Flaten du styrer pekeren med på Mac heter – kanskje ikke særlig overraskende – «Styreflate», og den kan mye mer enn bare «klikk og pek». 

– Ved enkle «touch» kan du gå til Mission Control, bytte skrivebord, zoome ut og inn, eller bytte mellom vinduer. Og det beste av alt – du velger helt selv hvilken kommando som skal gjøre hva, forteller Fossedal.

Slik gjør du: 

Klikk på eplet øverst til venstre > Åpne systemvalg > Gå til «Styreflate» («Mus» hvis du har iMac) > Her kan du se hvordan hver manøver brukes og hva den enkelte skal gjøre. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Les mer: Dårlig nett? Sjekk om det er PC-en din som er problemet

4. Hurtigvisning av filer 

Ikke alle er like gode på å holde mappesystemet ryddig med logisk inndeling og navngitte filer. Bruker du lang tid på å lete deg fram til filen du trenger, kan en rask forhåndsvisning av filen være til god hjelp. Bruk «hurtigvisning-funksjonen» for å se på innholdet i filen uten å måtte starte et program

Slik gjør du:

Market ett eller flere objekter du vil forhåndsvise > Klikk på mellomromtasten > Hurtigvisningsvinduet åpnes og viser filen > Lukk forhåndsvisning ved å klikke på mellomrom på nytt.

Hvis du forhåndsviser flere filer kan du bruke piltastene til å navigere imellom de ulike filene. 

Er filen du viser et langt tekstdokument kan du «scrolle» for å se hele dokumentet. 

5. Synkroniser Mac og iPhone

De fleste av oss skriver raskere på et tastatur enn på en mobiltelefon. Derfor kan det være praktisk å koble sammen Mac og iPhone, slik at du kan sende og lese meldinger rett på Macen. 

– Gjennom iCloud kan du synkronisere kontakter, meldinger, e-post, bilder og notater mellom enhetene dine. Dette settes opp i «innstillinger» på de forskjellige enhetene, hvor du huker av det du vil synkronisere, tipser eple-eksperten. 

TIPS! Når du har synkronisert enhetene dine kan du kopiere notater på mobilen og lime de inn direkte på Mac eller iPad. 

FOTO: Skjermdump iPhone/MacBook Pro

iPhone og iPad: 

Gå til innstillinger og trykk på navnet ditt øverst (Apple-ID, iCloud, iTunes og App store) > Gå til iCloud  > Huk av for de appene du vil synkronisere under «Apper som bruker iCloud». 

Mac: 

Trykk på eple-symbolet > Åpne systemvalg > Gå til iCloud > Huk av for appene i listen som kommer opp i vinduet.

6. Sett varslinger på pause

Unngå unødvendige forstyrrelser og varslinger som popper opp på skjermen i tide og utide. Øverst til høyre på skjermen har du tre streker du kan trykke på for å komme til «Varslingssenteret» på maskinen din (ved siden av klokken og «Spotlight-søk»). Trykk her og scroll oppover for å finne knappen «Ikke forstyrr». Nå vil du ikke motta varslinger fra Facebook, meldinger, e-post eller andre programmer som kan være forstyrrende og avbryte arbeidsflyt.

– På samme sted kan du aktivere «Night Shift» som justerer skjermlyset. Dette anbefales på sene kvelder og hjelper på nattesøvnen, sier Fossedal. 

Du kan sette opp faste regler for «Ikke forstyrr», slik at den aktiveres automatisk når du kobler macen til en ekstern skjerm eller i et fast tidsrom. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

7. Emojis

Ingenting gjør e-post og meldinger mer levende enn et par emojis, og det ligger selvsagt tilgjengelig på Mac-en din. Så fort du har musepekeren i et tekstfelt, for eksempel i et e-post program, trenger du bare å trykke følgende kombinasjon: 

CTRL + CMD + Mellomromstast > Velg den emojien som uttrykker det du føler best. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Les også: Slik velger du riktig gamingutstyr til PC

Jobb mer effektivt!

Tastatursnarveier gjør at du kan jobbe smartere, mer effektivt og spare tid i hverdagen. Det er også mer ergonomisk riktig å jobbe på tastaturet enn å hele tiden måtte strekke seg etter datamusa. Sliter du med «musearm» kan du med fordel lære deg noen hurtigtaster for å avlaste.

– Tastatursnarveien CMD + mellomromstasten åpner «Spotlight» på Mac. Her kan du søke etter alle programmer, dokumenter, bilder og filer på Macen din. Du kan også bruke det som kalkulator, valutakalkulator og regne om vektenheter, forklarer Fossedal og fortsetter: 

– Hvis du har flere programmer åpne og vil bytte raskt mellom vinduene må du vite om tastatursnarveien CMD + Tab. Denne gir deg en oversikt over alle åpne programmer og du kan navigere deg mellom de med «Tab»-knappen. Bruk samtidig CMD + Q for å avslutte programmet du har markert hvis du ikke bruker det aktivt.

PS! «Tab»-knappen er knappen over «Caps lock», altså knappen med pil mot høyre.

TIPS! Flere hurtigtaster du garantert får bruk for: 

CMD + C – kopier

CMD + V – lim inn

CMD + A – Marker alt

CMD + X – Kopier og klipp ut

CMD + S – Lagre

 

CMD + B – Fet tekst

CMD + I – Kursiv tekst

CMD + U – Understrek

 

CMD + Shift + 3 – ta bilde av hele skjermen

CMD + Shift + 4 – Klikk, hold og dra for å ta bilde av markert område

CMD + Shift + 4 – Trykk mellomromstasten for å ta skjermbilde av programvinduet

Se eplehjelp.no for flere smarte tastatur-snarveier.  

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.