Teknologiutviklingen skjer i en forrykende fart. I artikkelserien «Smart Fremtid» spør vi bransjens klokeste hoder om fremtidens teknologi og hvordan den vil påvirke oss. I dag snakker vi med Martin Sivertsen, reality engineer i VR-selskapet Breach VR.

– VR og Augmented Reality (AR) vil være sentrale muliggjørende teknologier i det neste store paradigmeskiftet for samspill mellom menneske og teknologi. Vi ønsker å ta en aktiv del i denne utviklingen, sier Sivertsen.

Han har over 16 års fartstid som journalist, designer, produsent og utvikler i web- og mediebransjen. I november 2016 etablerte han selskapet Breach VR sammen med Marius Thorvaldsen og 3D-grafiker Sindre Askim Grønvoll, som har jobbet med noen av verdens største spillselskaper, blant annet EA Dice, Criterion, Codemasters og Funcom.

Sjekk også: Kahoot-gründeres tanker om fremtidens teknologi

BYGGER FREMTIDENS VR-LØSNINGER: Marius Thorvaldsen (f.v.), Martin Sivertsen og Sindre Grønvoll etablerte selskapet Breach VR i fjor, og har allerede rukket å gjøre mye spennende. Foto: Eirik Wahl

Presenterte for Facebook

Nå samarbeider selskapet med Facebook-eide Oculus, som er en av de mest etablerte leverandørene av VR-briller og utstyr.

– Vi ser på hvordan man kan bygge VR-opplevelser som fungerer på tvers av plattformer og enheter, også med deltakere som ikke har VR-utstyr. Vi har blant annet laget en konseptvideo om samhandling på tvers av plattformer som ble presentert på Facebook F8-konferansen tidligere i år, sier Sivertsen.

Les også: MESH-gründer om kunstig intelligens

Selskapet utvikler løsninger som lar mennesker arbeide, skape og møte hverandre i virtuelle rom, noe som betyr at brukerne kan «møtes» og interagere med hverandre selv om de befinner seg på helt ulike steder.

– Teknologien lar mennesker ha meningsfulle interaksjoner både med seg selv og andre, på tvers av geografiske avstander. Vi ønsker ikke å utelukke brukere som ikke har tilgang på VR-utstyr, og lager systemer som gir mening både i VR, på desktop, nettbrett eller smarttelefon, sier han.

Sjekk denne: Slik gikk det da Smart testet PlayStation VR

Utvikler VR til vanlige nettlesere

Nå skaper de neste generasjon VR-opplevelser sammen med selskaper både i Finland og på Island.

– Vi samarbeider blant annet med Vizor i Helsinki om utvikling innen WebVR, en sentral teknologi som gjør det mulig å levere VR i vanlige nettlesere. Vi lanserer også snart en meditasjons-opplevelse for Samsung Gear VR i samarbeid med Flow på Reykjavik.

SLIK KAN DET SE UT: Virtual Reality åpner for mange nye spennende typer interaksjoner. Her ser vi hvordan man for eksempel kan sette sammen ting i VR ved hjelp av håndkontrollere. Illustrasjon: Breach VR

VR mangler «killer-app» for å bli allemannseie

Sivertsen mener det fortsatt er flere utfordringer som må løses før VR får det store gjennombruddet, og mener folk må prøve VR for å virkelig forstå hva det dreier seg om.

– Den største utfordringen er nok at folk flest fremdeles ikke er overbeviste om at VR har noe for seg. VR er noe som må oppleves for at man virkelig skal se potensialet. Det holder ikke å lese om det, se videoer eller høre andre snakke begeistret om hvor heftig det er – VR må prøves for å forstås.

– Dette er en utfordring som vil løses med billigere og mer brukervennlig utstyr. Samtidig blir vi stadig flinkere til å designe applikasjoner, spill og verdener som utnytter teknologien og gjør den verdifull for oss, sier Sivertsen.

Les også: Alt du trenger å vite om VR

AR-SPILL: Appen Pokémon Go gjorde at «alle› ble kjent med AR. VR mangler en liknende app, ifølge Sivertsen. Foto: VG Partnerstudio

Ny teknologi er ofte avhengig av en såkalt «killer-app» for å nå ut til massemarkedet. Pokémon Go var spillet som for alvor gjorde AR kjent for folk flest, men foreløpig finnes det ikke spill eller andre bruksområder som har gjort VR til en like stor suksess. Sivertsen tror at den sosiale dimensjonen, at folk møtes og deler den virtuelle opplevelsen, vil være viktig for at VR-teknologi skal bli allemannseie.

Husker du? Ekspert-tipsene: Slik blir du den beste Pokémon Go-treneren

– Vi jobber ut fra tanken om at VR må løftes videre fra et passivt og lukket medium til noe som er åpent og inkluderende. Noe som begeistrer, åpner nye dører og fører mennesker sammen på nye måter. Det er vanskelig å svare på hva som kan bli en «killer-app», men hvis det finnes en, tror vi den ligger der, sier han.

Rask utvikling og uante muligheter

Selv om det er vanskelig å forutse hva VR kan bidra til i fremtiden, eller hvor teknologien vil føre oss, mener Sivertsen at VR og relaterte teknologier som maskinlæring, AR og BCI (Brain-Computer Interface) vil skape nye muligheter innen kreativ utfoldelse, utdanning, underholdning og sosiale opplevelser.

– VR vil utfordre oss, og lære oss nye ting om hvem vi er, hvordan hjernen vår fungerer, og hvordan vi definerer virkeligheten vår. Men selv om utviklingen går i rasende tempo, er det ikke godt å spå detaljene i hvordan ting vil utvikle seg.

– Det var ikke vanskelig å se at internett ville bli viktig i 1995. Likevel greide ingen å forutse nøyaktig hva som ville skje, og langt fra når og på hvilken måte. Noe av det aller mest spennende med VR i dag er at vi fremdeles ikke vet hva vi har i vente, sier han.

Sjekk også: Teknologien som kan styre fremtiden din

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.