Eirik Norman Hansen er CEO i Itch Design i Norge og foredragsholder. Hansen brenner for den digitale verden og skreddersyr energiske foredrag om digitalisering og hvordan det forandrer samfunnet rundt oss. 

– Jeg elsker å holde presentasjoner! Det er heldigvis ikke så mye som skal til for å lage en god presentasjon, men du må ha de rette verktøyene i lomma, sier Hansen entusiastisk. 

Selv bruker han Keynote som «støttehjul» i foredragene sine – i tillegg til innslag av en og annen robot eller drone. 

Keynote er inkludert programvare på alle nye Macer og iPhoner i dag, men du kan også bruke programmet via iCloud.com. 

Les også: Mac-triksene som gjør deg mer effektiv

Her er Hansens beste tips for å lage en proff Keynote-presentasjon som ingen sovner av: 

1. Mindre tekst, mer bilder

Vær raus med bildene. Du kan enkelt legge inn bilder og grafikk fra et bildebibliotek, eller du kan flytte dem fra et nettsted eller en mappe på maskinen din. 

– Keynote har en del enkle redigeringsfunksjoner, som lar deg redigere film og bilder rett i presentasjonen. Ved kun få klikk kan du «croppe» eller justere bakgrunn til bildene slik at de passer perfekt inn. 

Beskjære bilder: 

Sett inn bildet du ønsker å bruke > Dobbeltklikk på bildet > Da vil du få opp «Maskekontrollen» > Bruk kontrollen til å ramme inn kun de delene av bildet som skal være synlige > Klikk på ferdig. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Fjern bakgrunnselementer: 

Marker bildet > Klikk på «Bilde»-fanen i «Format»-sidepanelet > Klikk på «Direktealfa» > Klikk på fargen du vil fjerne på bildet > Når du flytter pekeren, vokser markeringen > Klikk og flytt flere ganger for å fjerne flere farger > Klikk på ferdig. 

Legg til farger i bildet igjen ved å trykke på «Shift»-tasten (den med pil oppover) mens du flytter. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Se mer: Åtte triks som gjør Google-hverdagen din mer produktiv

2. Tilpass filmer 

Video er et godt virkemiddel, men pass på at du tilpasser den til presentasjonen. 

– Jeg laster alltid opp filmen, istedenfor å legge ved en link til Youtube eller annen nettbasert spiller. Bruker du eksterne avspillere kan du banne på at noe går feil, forklarer Hansen.

Det finnes en rekke apper og «add-ons» du kan bruke for å konvertere og lagre filmer. Ved å laste opp filmen i presentasjonen får du også flere muligheter til å tilpasse den. 

– Noen ganger vil du for eksempel at filmen skal gå i bakgrunn mens du snakker. Da er det fint å kunne justere ned volumet på filmen. Andre ganger vil du ha fokus på film, og da er du avhengig av god lyd.  Du kan også velge at filmen skal starte å spille med en gang du kommer til den sliden. 

Gå til «Format»-sidepanelet > Trykk på «Film» > Sett volum, velg om du vil spille av filmen én gang eller i en sløyfe og angi når du vil at filmen skal starte. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

3. Reduser filstørrelse

Når du har «redigert» film og bilder til å passe inn slik du vil ha det, kan du redusere filstørrelsen slik at presentasjonen blir mulig å dele med andre.

– Ulempen med å bruke mye video og bilder i presentasjonen er at filen blir veldig stor. Det er spesielt tungvint dersom du skal dele den med noen, noe du som regel skal. Ved å redusere filstørrelsen fjerner programmet alt det usynlige materielle du ikke bruker (som for eksempel restene av bildet du «croppet»). Da blir filen mindre og du kan fint dele den uten å måtte vente en liten evighet før den sendes, sier Hansen. 

FOTO: Skjermdump MacBook Pro

Så du denne? Sårlig nett? Sjekk om det er PC-en din som er problemet

4. Animasjoner

– Jeg syntes det er veldig gøy å bruke animasjoner. Men det skal brukes med omhu og litt humor. Noen ganger er det gøy at ting «eksploderer», men da må det være ment som gøy, sier eksperten.

Mange glemmer også at man også kan animere ting bort. 

– Du kan med fordel fokusere på et element av gangen. Gjør deg godt kjent med «animer»-sidepanelet. Her finnes det uendelige muligheter for å leke seg med animasjoner.

5. Vær forsiktig med fonter

Ikke alle sitter på et like stort arsenal av fonter. Vær derfor litt forsiktig med å bruke spesialfonter når du skal sende fra deg presentasjonen. Dersom mottaker ikke har fonten du bruker installert på sin maskin, erstatter Keynote fonten med en lignende font og resultatet kan i mange tilfeller bli uheldig.  

6. Sjekk at alt fungerer

Uansett hvor avansert eller enkel presentasjonen din er: husk å sjekke at alt fungerer –  ikke bare på din egen maskin. 

– Møt opp i god tid og kjør en test-gjennomgang. Det er sjeldent alt går på skinner. Du kommer til å takke deg selv etterpå, ler Hansen. 

Husk å ta med deg nødvendig utstyr – som en egen adapter du vet at fungerer.  

Les mer: Andjela brenner for e-sport og gaming

– Alltid sommerfugler i magen

I de siste årene har Hansen har vært en mye brukt foredragsholder og konferansier, men det betyr ikke at han går opp på scenen helt ubemerket. 

– Selv om jeg har holdt veldig mange foredrag får jeg alltid sommerfugler i magen. Men det tenker jeg at er en god ting. Det betyr at jeg bryr meg om at det går bra, forteller han og fortsetter: 

– Jeg har lært meg et genialt triks. Når du skal holde en presentasjon må du må tenke at du er spent, ikke nervøs. Du er spent fordi du gjerne vil prestere. Det er ikke noe farlig å være spent, det er helt naturlig. Du er i en ny situasjon, og da blir det sommerfugler i magen!

Her er Hansens beste tips til å holde presentasjonen: 

• Ikke unnskyld deg. Alt for mange åpner presentasjonen med å unnskylde seg. Slutt med det med en gang. Selv om det du skal prate om ikke er ditt spesialfelt, trenger du ikke å informere publikum om dette. Tut og kjør, stol på deg selv!

 • Du må øve! Mange bruker veldig mye tid på å lage slider og altfor lite tid på å øve. Snu dette. Bruk mer tid på å øve. Jeg øver alltid, selv før foredrag jeg har holdt flere ganger tidligere. 

.• Finn din egen stil. Det er din presentasjon – lag den så den passer deg! 

• Mindre tekst. Du trenger ikke skrive ned alt du skal si. 

• Et godt foredrag er balansert med en blanding av underholdning og læring. Ikke være redd for å bruke litt humor!

• Bruk en klikker! Skaff deg en god klikker, så frigjør du deg fra skjermen og kan «bruke» scenen. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.