Appene som gjør strikkingen enklere og gøyere
Enten du er nybegynner som trenger starthjelp, eller en dreven strikker som har lyst til å leke deg frem til unike fargekombinasjoner på ullsokkene og koften: Her er strikke-appene du bør teste.
Nordmenn har for lenge siden kastet seg på strikke-trenden, som har tatt Skandinavia med storm. Ifølge en undersøkelse gjennomført av SIFO i 2016 oppga hele 43 prosent at de strikker.
På Instagram har emneknaggen «strikkedilla» hele 416 438 innlegg. Og mange deler raust av egen inspirasjon og kunnskap.
– Sosiale medier har utvidet muligheten for å lære seg nye strikke-metoder gjennom bilder og videoer, forteller Birger Berge, strikkeentusiast med 11 600 følgere på Instagram.
Forseggjorte selbuvotter og detaljrike mønstrede gensere preger den populære kontoen hans. Han kan få tusenvis av «likes» på innleggene han poster.
Sjekk ut: Lommepengeappen som lærer barn at penger ikke vokser på trær.
– Folk er utrolig inspirerende og inkluderende i strikke-miljøet på sosiale medier. Ekstra hyggelig synes jeg det er å få positive tilbakemeldinger på prosjektene mine, men det er også moro å bli inspirert. Det finnes mange flinke folk der ute, sier Berge, som selv lærte seg håndverket av moren og bestemoren.
Kom i gang
Har du ingen strikkende bestemor til å lære deg? Fortvil ikke. I dag kan du også få god hjelp fra ulike apper. Det har blant andre Tone Aurora Pleym sørget for.
La deg inspirere: Besøk Tone Pleyms Instagram-konto.
– Det kan være komplisert å regne ut jevn fordeling for felling/øking og knapper, og mange kvier seg nok for å regne feil og knote til prosjetet sitt. Tanken bak appen er derfor at folk skal slippe prøv-og-feil-prosessen, forteller Pleym, som sammen med broren har utviklet appen «Strikkekalkulator» for iPhone og iPad.
Last ned appen her.
– Jeg «strikket på meg» denne appen da jeg savnet et godt verktøy for å regne øking og felling jevnt fordelt. Nå har vi sluppet to strikkeapper og arbeider med å få de tilpasset Android også. Det er gøy å kunne kombinere flere hobbyer i ett; strikking, teknikk og estetikk.
Det aller beste med strikking er at det kan gjøres hvor som helst. Det er en hobby som er lett å ta med rundt, og man kan være sosial mens man holder på, mener Pleym.
– Telefonen har man som oftest med seg, og det blir gjerne mye å huske på når man skal ha med seg strikketøyet ut døra. Med apper på telefonen har man alltid med seg regneverktøyet sitt, legger hun til.
Les også: Fremtidens klesvask styres fra mobilen
Få strikkehjelp
Selv trekker Berge og Pleym begge frem Instagram og Snapchat som store inspirasjonskilder.
– Det finnes også flere gode, hjelpsomme apper der ute, enten du skal i gang med ditt første strikkeprosjekt eller du er en dreven strikker. Mange av appene er i tillegg utviklet av nordmenn, sier Pleym.
Appen «STRIKKE» inneholder oppskrifter, teknikkskole og hjelpeverktøy. Ønsker du å utforske flere oppskrifter enn de som ligger gratis inne i appen, kan disse kjøpes til en hyggelig pris.
Last ned appen her.
Om du er usikker på noe i oppskriftene kan teknikkdelen i appen hjelpe deg på vei. Her finner du flere illustrerte forklaringer, fra det grunnleggende til montering og mønsterstrikking.
Lyst til å høre på radio mens du strikker? Slik velger du riktig DAB-radio
Usikker på hvilke fargekominasjoner du skal velge på koften? Appen «Strikkefarger» lar deg skape dine helt egne strikkeplagg, kanskje du finner noen nye farger du aldri har tenkt på? Her kan du eksperimentere i ro og mak før du begynner å strikke, og være trygg på at fargevalget er perfekt for deg.
I appen finnes flere klassikere gratis tilgjengelig, men også nye populære design. Fargene er hentet fra ekte fargekart fra kjente garnprodusenter, og er merket med nummer og navn slik at du enkelt skal finne dette igjen.
Last ned appen her.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.