Da Beatriz «Beasverden» Neves begynte på videregående møtte hun den allerede etablerte «youtuberen» Tina Mondelia. Neves drev egentlig blogg på den tiden, men lot seg inspirere og bestemte seg for å gi videoformatet en sjanse. Den 14. januar 2015 la hun ut sitt første klipp.

– Den første videoen jeg la ut var et klipp som egentlig var veldig lite «meg» – jeg viste frem hva jeg pleier å ha i vesken min. Alle andre lagde lignende klipp, så da gikk jeg for det samme. Klippet fikk overraskende god respons, men jeg skjønte raskt at nisjen min var mer i retning humor og underholdning, forteller Neves. 

Les også: Andjela brenner for e-sport og gaming

JOBBER HARDT: «Bea» bruker flere timer på filming og redigering hver eneste uke.   FOTO: VG Partnerstudio

Siden den gang har den 19 år gamle Oslo-jenta opparbeidet seg over 50.000 abonnenter, eller «subs» som det også kalles, og videoene hennes blir spilt igjen og igjen. Fra soverommet hjemme poster hun to til tre videoer hver uke, om alt fra «shopping-challenges» til prøvesmaking av utenlandsk godteri, vlogger og hennes eget favorittema: hjemmesnekrede sketsjer. Tidligere i år ga «Bea», i samarbeid med andre norske «youtubere», ut boken «YouTube-skolen» for å hjelpe ferske aspiranter i gang. 

– Har man lyst til å begynne å «youtube» er det nettopp det du må gjøre – bare prøv! Alle må starte et sted. Du finner fort ut hva du syntes er gøy å lage, sier Neves og fortsetter: 

– Så må du huske å dele innholdet ditt. Har du først lagt ut en video er det «no shame», ikke nøl med å dele den. Jeg deler alltid innholdet mitt på Snapchat, Facebook og Instagram. Selv om jeg har mange faste følgere er det ikke sikkert de har satt på «varsel» og får med seg at jeg har lagt ut noe nytt. 

For å ferie 30 000 abonnenter lagde «Bea» en video der hun chattet med seerne sine på Snapchat. Ta en titt på videoen her:

Se mer: Emilie er Norges uoffisielle Twitch-dronning

Slik blir du en «youtuber» 

I dag har YouTube over 1 milliard brukere på verdensbasis– noe som tilsvarer en tredjedel av alle som bruker internett – og er fylt med alt fra undervisning og «how to»-videoer, til «gaming-hacks», sminkeskoler, «rants» og et uendelig antall kattevideoer. Med andre ord en god blanding av høy- og-lavkultur. 

– Hva er målet med kanalen din? 

– Målet mitt er å inspirere og underholde folk. Det høres kanskje klisjé ut, men hvis jeg kan gjøre noens dag bedre, er det helt supert. Jeg har aldri hatt som mål å leve av YouTube. Jeg elsker det jeg driver med, og kommer til å fortsette så lenge jeg syntes det er gøy, smiler Neves. 

«Beas» beste tips:

Så du denne? Minecraft for nybegynnere

Det aller første steget i retning tittelen «youtuber» er å skaffe seg en Google-konto og deretter opprette en YouTube-kanal. Når det er gjort, trenger du et kamera. Har du en relativt ny mobiltelefon er du allerede godt på vei. Deretter må du tenke på innholdet. Neves er soleklar på at godt innhold er det aller viktigste, og her er «troverdighet» et nøkkelord. Det hjelper nemlig lite å lage innhold du selv ikke tror på.  

– Jeg liker å si at du må være deg selv. Prøver du på noe annet, skinner det fort igjennom. Mine seere hadde avslørt meg med en gang om jeg prøvde å lage noe som ikke er meg. Ha det gøy med å lage videoer og lag noe du selv ville sett på.

Er du helt ny kan det være lurt å sette av tid til å titte på andres kanaler, tipser hun.

– Det er veldig mye god læring i å se på andre, og du kan hente mange nye ideer. Prøv deg frem i starten og kjør på!

«BEASVERDEN»: Slik ser det ut når «Bea» lager nytt innhold på rommet hjemme.  FOTO: May Berit Olsen

Et annet godt råd er å ikke legge forventingene altfor høyt med en gang. 

– Det kan ta lang tid å bygge seg opp. Ikke gi opp bare fordi klippet ditt har gått dårligere enn du trodde det skulle. Har kun to stykker sett klippet ditt, må du tenke at «ja vel, da lagde jeg det klippet for de to», forklarer Neves. 

– Hva er det mest populære klippet du har laget? 

– Det er videoen der jeg fikk artisten Shawn Mendes til å sminke meg. Men min favoritt er nok «Hva om Siri var Marcus og Martinus», der jeg latet som iPhone-Siri var artistene Marcus og Martinus, og at jeg hadde en samtale med dem. Fordi jeg hadde «Marcus og Martinus» i tittelen fikk jeg sykt mange følgere, ler Neves. 

Ny på YouTube? Husk dette:

Innhold først – produksjon etterpå

Mikkel Melsom, som er innholdsprodusent og «youtuber» for Komplett, mener også at innhold er det viktigste å tenke på om du vil starte en YouTube-kanal. 

– Det er en del misoppfatninger når det kommer til hva slags utstyr man trenger for å «youtube». Veldig mange tror de trenger et fancy kamera, men det trenger du ikke. Er du helt fersk kan du helt fint filme med telefonen din. De nyeste mobilkameraene er mer enn bra nok, forklarer Melsom. 
TECH-KANAL: Mikkel Melsom driver Kompletts offisielle YouTube-kanal. På kanalen finner du alt av gaming og tech-relatert innhold. FOTO: VG Partnerstudio

– Jo mer utstyr du har, jo vanskeligere blir det å lage godt innhold – da blir du mer opptatt av hvordan ting ser ut enn hva du formidler. Det er ikke hvilket utstyr du bruker som gjør deg populær på YouTube. 

Noe utstyr er allikevel praktisk å ha. Her er Melsoms tips til hvilket utstyr du kan få bruk for: 

Kamera: 

Dersom du ønsker å oppgradere fra mobil til et kamera, er det spesielt én funksjon du bør se etter, nemlig vendbar skjerm. Å kunne se seg selv gjør produksjonen veldig mye enklere. 

– Det er også en fordel om kameraet ikke er for stort og tungt å ha med seg. Gå gjerne for et kompakt kamera, er Melsoms råd.

Stativ: 

Et stativ gjør livet som «youtuber» lettere. Bruker du mobil kan du gå for en «Gorillapod» eller enkel selfiestick. Kjøp en med blåtann-kobling, slik at du ikke behøver å trykke på mobilskjermen for å starte eller avslutte et opptak.

– Vil du avansere kan du for eksempel gå for en «DJI Osmo Mobile» – en bildestabilisator med Gyroakse. Dette er i prinsippet det samme som en selfiestick, bare mer avansert. Jeg ser at mange vloggere bruker disse, forklarer Melsom. 

Har du en eldre mobil med dårlig kamera kan du gå for dette fullstabiliserte kameraet, hvor du kan bruke mobilen din som skjerm:

Lyd: 

Når du har kommet litt i gang, kan du etterhvert begynne å kikke på lyd. 

– Selv bruker jeg en mikrofon fra Røde. Men du kan gjerne gå for en enkel mygg også.

Redigeringsprogram: 

Til slutt trenger du et godt redigeringsprogram. Både «Windows Moviemaker» og «Apple iMovie» er gratis software som fungerer helt utmerket, tipser Melsom. Trenger du noe mer avansert kan du kjøpe «Final Cut Pro X» eller «Adobe Premier». 

– Et godt redigeringsverktøy er viktig, men husk å ikke overdriv. Det er så synd når folk tror de må levere BBC-kvalitet på produksjonen sin. Godt innhold trumfer avansert produksjon, understreker eksperten.  

Skal du redigere utenfor rommet ditt? Sørg for å ha et godt headset.

Følg kompletts Yotube kanal her. Nye klipp hver fredag! 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.