Ifølge tall fra Ipsos har drøyt 3,4 millioner nordmenn i dag profil på Faceboook. Den største brukermassen er unge på 18-29 år, men de eldre gruppene kommer stadig etter. Det deles, likes og postes. Og mens de yngre generasjonene lærer om nettvett og omfang av sosiale medier på skolen, har den eldre brukermassen måttet ta opplæringen i egne hender. 

– Foreldregenerasjonen bruker sosiale medier på en helt annen måte enn barna selv gjør. Foreldre deler ofte lykkelige foreldre-øyeblikk, ferieminner og opplevelser, og bruker «SoMe» til å presentere seg selv og sin familie, sier Dina Dalaaker, som er seniorrådgiver i Senter for IKT i utdanningen. 

Hun forteller at de som vokser opp i dag, er den førse første generasjonen til å få barndommen sin delt på nettet. Og dersom foreldre ikke bruker sunn fornuft når det kommer til eksponering av barna, kan det bli problematisk når barna vokser opp, mener hun. 

Foreldre må gi barn muligheten til å ha kontroll over sitt eget liv på nettet. 
TENK DEG OM: Dina Dalaker er seniorrådgiver i senter for IKT utdanning. Hun råder alle til å tenke seg godt om før de deler noe på nett. FOTO: Shutterstock/Anita Arntzen

Les også: De beste el-gavene til julekalenderen

Hun forklarer at sosiale medier er en arena der grensen mellom det private og offentlige er diffus – og for mange kan det være vanskelig å skille. 

– Foreldre skal etter hvert som barna vokser opp være forbilder når det kommer til oppførsel på nett. Derfor er det viktig at de lærer seg digital dømmekraft og tenker godt igjennom hva de deler. Ikke alt trenger å deles i offentligheten. Nettvett er noe som alle foreldre må vite noe om, både for din egen og barnas skyld, sier Dalaaker. 

dubestemmer.no kan du lese mer om personvern og nettvett. 

Ikke legg ut bilder av barn uten samtykke

Eksperten understreker at man alltid skal be om samtykke før man poster et bilde av noen på nettet. Dette gjelder også barn. Er barna for små til å forstå hva det dreier seg om, må man vurdere om posten er til barnets beste – også på sikt. 

– Tenk deg godt om før du deler noe. Hvis du er i tvil bør du la være. Barn er også forskjellige og vil ha ulike grenser. Dette må respekteres, sier Dalaaker. 

Dalaaker understreker at det aller viktigste du kan tenke på før du poster noe i sosiale medier er hvorfor du ønsker å dele det. 

– Ikke legg ut bilder av egne og andres barn uten samtykke, og vær forsiktig med å legge ut bilder som er morsomme for de voksne, men ikke for barnet selv. Tenk langsiktig – et bilde som deles på nett kan du fort miste kontrollen over, også i lukkede forum. 

Så du denne? Slik blir du en «youtuber» 

Tidligere mammablogger advarer andre

Den tidligere mammabloggeren Mariann Johansen er enig i at foreldre bør ha et bevisst forhold til hvordan de bruker sosiale medier. I september 2016 skrev Johansen kronikken «Jeg er mammabloggeren som angret», for å sette søkelys på barns rettigheter og foreldres uansvarlige bruk av sosiale medier og posting på nett. 

– Det virker som mange sliter med å forstå rekkevidden av sosiale medier. Hver dag legger folk ut hundrevis av ting på Facebook. Dersom man «kun» har 100 venner på Facebook, betyr ikke det det at bare disse 100 kan se det du deler, sier Johansen. 

ANGRER: Tidligere mammablogger Mariann Johansen advarer mot å poste bilder og informasjon om barna på nett. FOTO: Privat

Det var da Facebook-funksjonen «på denne dagen» dukket opp i Johansen «newsfeed» på Facebook at hun selv skjønte at hun måtte endre oppførsel. 

– «På denne dagen» er en funksjon som viser deg hva du postet på Facebook samme dag for ett år siden. Da jeg så hva jeg hadde lagt ut ble jeg helt sjokkert over min egen vurdering. Jeg ville aldri lagt ut noe lignende i dag, sier Johansen. 

For Johansen ble dette en vekker, siden hun selv var sikker på at hun hadde hatt det hun selv kaller et «syltrangt» filter for hva hun postet på bloggen og på Facebook. 

– Jeg ble plutselig klar over at jeg hadde hele babytiden til barna mine dokumentert, både i form av bilder og relativt intime tekster som avslørte glimt fra hverdagen. Det slo meg at barna kanskje ikke ville sette pris på å bli eksponert på den måten når de blir eldre, forklarer Johansen og fortsetter: 

– De fleste var nok mer ukritiske til hva de postet om både seg selv og barna sine i starten av sine sosiale medier-karrierer. Jeg tror mange ville blitt ganske flaue og kanskje angret på noen poster om de gikk tilbake og kikket i Facebook-aktivitet. Dette ble min «aha-opplevelse». Jeg vil gjerne at andre foreldre lærer av den, sier hun. 

I dag har Johansen slettet eller gjort det meste av innholdet på den gamle bloggen og Facebook privat. 

Les mer: Spillene som kan lære barn å kode

– Mange foreldre legger ut for mye

Johansen tror mange ser på små barn som en slags forlengelse av seg selv, og at de glemmer at også barn er egne individer som selv må få velge om de ønsker å bli eksponert. 

– Det er så lett å knipse bilder og dele, uten å tenke på hvor lenge det blir liggende. Jeg har selv to barn på åtte og ti år, som nå står på terskelen til å utforske ulike mediekanaler. Jeg tror de hadde blitt veldig skuffet om de ikke fikk mulighet til å skape sin egen identitet på nett, fordi jeg allerede hadde gitt de én de ikke har hatt kontroll over. 

– Hva tenker du er den største feilen foreldre gjør når det gjelder bruk av sosiale medier? 

– De er altfor aktive! Altfor mange legger ut for mye, og innholdet blir for nært. Ingen er egentlig interessert i å se tre album fra ferien din og alle trenger heller ikke lese at du ønsker sønnen din «lykke til hos tannlegen». Bruk private kanaler eller si det ansikt til ansikt, ler Johansen.

Johansen understreker at det har skjedd mye på denne fronten de siste årene og at folk heldigvis virker å bli mer bevisste på hvordan de opptrer på nett. 

– Det beste tipset jeg kan gi er å bruke hodet – dette gjelder ikke bare foreldre, men alle som er på sosiale medier. Still deg selv kontrollspørsmål før du deler private ting. Og vis hensyn. 

Her er Medietilsynets sjekkliste til hva du bør tenke på når du publiserer innhold på sosiale medier: 

1. Skal du dele bilder, bør du sette deg inn i hvilke regler som gjelder for deling av bilder på nett. Tenk også over innholdet i bilder du deler. 

2. Vurder mengde – ikke alt i ditt og barnas liv trenger å deles på nett. 

3. Ta en opprydning og slett innhold du har publisert med jevne mellomrom. 

4. Vær bevist på kanalvalg. Bruk personvern og lukkede grupper. 

5. Spør alltid barna om de syntes det er greit at du deler. Respekter svaret deres. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.