Brukervennlig og trygt: Slik sender du store filer
Du sender kanskje ikke digre videoer eller bildealbum hver dag, men om du skal sende store filer er det en fordel at tjenesten er enkel – og ikke minst sikker.
Det finnes drøssevis av tjenester som lar deg sende filer til andre eller som lar deg lagre filer i skyen.
Ifølge Einar Otto Stangvik, som er VGs sikkerhetsanalytiker, er det flere filoverføringstjenester man bør styre unna – og det dukker stadig opp nye tjenester man ikke burde bruke.
Les også: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket
– Generelt sett ville jeg holdt meg til de velrenommerte og store aktørene, som Dropbox, Google Drive, Box og FileMail, sier Stangvik til Smart.
Når man sender filer over nett kan man ikke garantere at filene ikke havner hos uvedkommende, påpeker han. Tjenesten man bruker kan alltids bli hacket, eller så kan man selv bli rammet av et sikkerhetsmessig problem.
– Dette betyr at de mest sensitive filene bør sendes via ende-til-ende-krypterte tjenester. For mobiltelefon betyr dette eksempelvis WhatsApp, som tilbyr kryptering hele veien. Det som abosolutt ikke tåler dagens lys bør ikke sendes via internett, men i de aller fleste tilfeller er man trygg ved bruk av de vanlige tjenestene.
Norsk tjeneste tilbyr flest GB gratis
I og med at det finnes mange gratistjenester for fildeling, kan det være et uoversiktlig landskap å navigere seg i.
Flere bedrifter bruker betalte tjenester som Box og SharePoint til å dele filer, eller oppgraderte løsninger fra Dropbox, Google Drive eller Filemail.
Den norske tjenesten Filemail er den tjenesten som per dags dato kan sende størst filer uten at du betaler en krone – og uten at du behøver å opprette en brukerkonto.
Sjekk også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk
Med Filemail kan du sende filer på inntil 30 GB. Til sammenligning kan du sende filer på inntil 2 GB via WeTransfer.
Se oversikt over de mest kjente gratis fildelingstjenestene nederst i saken.
– Det har i grunnen skjedd lite med fildelingstjenestene de siste årene, men jeg kan avsløre at vi om kort tid lanserer en ny fildelingsprotokoll som gjør det mulig å sende filer hvor som helst i verden med en mye høyere hastighet enn tidligere. Det er det ingen av våre konkurrenter som tilbyr i dag, sier gründer og daglig leder Stian Tonaas Fauske i Degree Consulting Group, som har utviklet Filemail.
Han forklarer til Smart at noen av fordelene med den norske tjenesten er at alle filene man sender krypteres. Tjenesten er ifølge han helt sikker, og han sier det ikke er noen grunn til å unngå å sende visse typer filer.
– I tillegg «vipes» alt ut når tiden løper ut. Med gratisversjonen overskrives alle filer etter syv dager. Det betyr at hverken vi, brukeren eller noen andre kan hente frem filene igjen.
Ønsker du å sende en fil med Filemail trykker du deg ganske enkelt inn på nettsiden deres, taster inn mottakerens e-post, din egen e-post og laster opp filen.
Når du trykker på «send» kan du velge om du ønsker å få en bekreftelse når filen lastes ned og du kan bestemme hvor lenge du vil at filen skal lagres. Betaler du for tjenesten får du flere valg.
Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme
Unngå å sende for store e-poster
Ikke bare er det irriterende å få en e-post i retur med melding om at innholdet i e-posten overskrider en maksgrense – er du uheldig kan en stor mail også blokkere for andre e-poster.
Microsoft skriver på sine Office-sider at sending av store vedlegg via e-post ikke alltid er den beste løsningen.
En av årsakene er helt enkelt at et stort vedlegg kan fylle opp mottakerens postboks, som igjen kan føre til at mottakeren blir hindret i å motta andre e-poster.
Apropos e-post: Slik trekker du tilbake en feilsendt mail
Ifølge Microsoft kan også din egen innboks fylles opp av et stort vedlegg, ettersom sendte e-poster teller med i kvoten for innboksen. Er denne full kan også du bli hindret i å motta mail.
Til sist nevner e-posttjenesten at filer kodes om når de sendes som vedlegg, noe som gjør at filene blir 1,37 ganger større enn det de er på dataen.
Oversikt over noen av de populære gratistjenestene:
Filemail (gratistjenesten): Maks størrelse på 30 GB. Filer tilgjengelig for nedlastning i 7 dager.
WeTransfer (gratistjenesten): Maks størrelse på 2 GB. Filer tilgjengelig for nedlastning i 7 dager.
DropBox (gratistjenesten): Totalt 2 GB lagringsplass. Filer og mapper kan sendes og deles med andre.
Google Drive (gratistjenesten): Totalt 15 GB lagringsplass. Filer og mapper kan sendes og deles med andre.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.