Den gigantiske datafestivalen arrangeres i Jönköping i Sverige to ganger i året – om sommeren og om vinteren. Vinter-arrangementet er det største, og varer fra fredag til mandag. Vi ankommer fredag kveld og reiser igjen søndag ettermiddag. Her er vår reisedagbok fra turen:

Så du denne? Dette skjer på verdens største datafest

DAG 1 – FREDAG

23.00:

Etter fem timer med julesanger i bilen er vi endelig fremme i «gamernes Jerusalem». I bagen har vi «hettis», energidrikk og sovepose. Vi er klare for å teste livet som ekte gamere, men først tar vi turen innom «Welcomehack», som er festen der spillere, streamere og bransjefolk treffes for å varme opp. Vi vet ikke hvem noen her er, men forstår at flere av dem vi møter er viktige personer i miljøet.

DAG 2 – LØRDAG

10.00:

Vi har ordnet oss med bordplass-billetter, såkalt «BYOC» (bring your own computer), akkurat som de dedikerte gamerne. Mange kjøper også festivalpass eller dagsplass, men vi skal jo tross alt teste dette skikkelig. Vi er spente på hva, og ikke minst hvem, som venter oss på innsiden.

1-2-3-KJØR: Hva befinner seg egentlig bak dette skiltet? Det skal vi snart få vite. Foto: VG Partnerstudio

11.00:

Etter litt leting finner vi både plassen vår og svenske Andjela Kusmuk, som vi har blitt kjent med på Smart tidligere. Hun har vært på Dreamhack nesten hver eneste gang de siste ti årene, og skal lede oss gjennom helgen. Vi har allerede møtt foreldre med barnevogn og pensjonistlaget «Silver Snipers» på veien. Dreamhack er tydeligvis for alle – selv om det er en overvekt av unge gutter.

GODT BELYST: Vårt PC-rigg blekner litt ved siden av «julegaten» som er like i nærheten av plassene våre. I bakgrunnen kan man skimte hovedscenen. Foto: VG Partnerstudio

12.00:

På ryggen har vi en liten Fjällräven-sekk og sovepose i hånda. De andre ser ut til å ha kommet hit med tilhenger, basert på mengden utstyr de har på plassene sine. Overraskende mange har til og med tatt med seg egne gaming-stoler!

Komplett kommer oss til unnsetning, og vi får utdelt PC-er, headset, gigantiske musematter og gamingmus. Vi har glemt igjen det ene vi skulle huske på, ethernetkabel, og må dermed innom utstyrs-sjappa. Det er nemlig ikke WiFi på LAN, og internettkabel er et must, noe alle gamere vet. Vi, derimot, var ikke fullt så fremsynte …

Les også: Slik velger du riktig gamingutstyr til PC

13.15:

«Freebies» er en viktig del av Dreamhack-opplevelsen. Her gjelder det å samle inn så mye som mulig – både ting man har bruk for og ting man ikke aner hva er. Etter en liten time på messeområdet har vi både refleks, plaster, noe annet som visstnok hører hjemme i førstehjelpsskrinet, nøkkelring, diverse klistremerker, én banan og to gensere. Men vi får ikke tingene helt uten videre. På enkelte stands står det store folkemengder med henda i været, mens de roper og hopper når ting kastes ut. På andre steder må en delta i konkurranser for å vinne «merch».

LEVEL 2: Etter kun kort tid bærer vi stolte tittelen «Dreamhack Masters» på brystet. Her er et utvalg av det vi fikk, men vi er ikke helt sikre på hva vi skal bruke alt til ... Foto: VG Partnerstudio 

14.00: 

Før vi reiste tenkte vi det var en god idé å melde oss på en av Cosplay-konkurransene, hvor en skal kle seg ut som spillkarakterer. Lite ante vi at deltakerne bruker månedsvis på å lage sine egne kostymer. Våre butikkjøpte Mario- og Luigi-kostymer vil faktisk få oss diskvalifisert – da de absolutt ikke kan måle seg mot de andre kostymene. Vi bytter likevel klær, men melder oss av konkurransen. En slags mellomløsning der altså.

Sjekk også: «It's a me, Mario!» - her er historien om verdens mest kjente rørlegger

15.25:

Matpause. Selv spillhelter må ha en kebab i mellom slagene. Det er mulig å få tak i en salat, men det er en sterk overvekt av «fast food» på Dreamhack. Maten er kanskje ikke så helsefremmende, men det er faktisk ganske rimelig å leve her. Noe som er ganske kult er at du kan bestille pizza direkte til pulten din! Da kommer det et bud med rykende fersk pizza, som du kan nyte samtidig som du spiller.

SUPER-LUNSJ: Uten mat og drikke, duger helten ikke.  VG Partnerstudio

16.00:

Til tross for vår skepsis, ser vi at kostymene våre virkelig slår an! Vi blir stadig stoppet og spurt om å bli med på live-streams, YouTube-klipp og bilder til sosiale medier. Ikke minst får vi stadig høre «It's a me, Mario! Luigi! Free hugs!». God stemning, rett og slett.

16.30:

Vi har endelig litt tid til å sette oss ned foran PC-ene våre, og får profesjonell coaching fra Andjela og kjæresten hennes Richard, som begge har gamet mye. Sammen finner vi ut at «League of Legends» (som er gratis å laste ned) er spillet vi skal starte med. Vi kjører i gang som «SUP» og «ADC» på «bot lane» – noe vi lærer betyr at én av oss passer på den andre spilleren (SUP=support), mens den andre angriper (ADC=attack damage carry) motstanderen. Selv om taktikken virker logisk nok, velger vi heller strategien «klikk så raskt du kan og prøv å ikke bli drept med en gang».

LIGA FOR LEGENDER: …Og for nybegynnere som oss. Her tar vi ned et tårn. VG Partnerstudio

18.00:

Tiden flyr når du har det gøy, men vi har ikke tid til å game hele kvelden. Dét skal vi nemlig bruke hele natten til. Hovedkonkurransen i Cosplay avholdes på den store scenen. Vi puster lettet ut og priser oss lykkelige for at vi «droppet ut».

19.20:

Vi har visst tid til å spille litt til. Har vi blitt hekta allerede? Det kribler i alle fall i fingrene.

Les også:  «Emzias» beste råd: Slik lykkes du på Twitch

00.00:

At gamere er late og bare sitter på rumpa er myte vi trygt kan avlive. I det DJ-en «Dada Life» går på hovedscenen tar det fullstendig av, med flammer, glitter, røykmaskin og elleville deltakere i skjønn forening. Vi nekter å være noe dårligere enn «moshpiten» og slenger oss på! Arrangementet er selvsagt helt rusfritt, så her er det energidrikk det går i.

HELE HALLEN ER MED: På kveldstid er det mye som skjer på scenen, med DJ-s og ulike artister. Foto: VG Partnerstudio

01.30: 

Ingen fullverdig datafest-opplevelse uten å sove på en fullstappet sovesal – eller?

Etter en lang dag med gaming og strobelys blir tanken på morgenkåpe og komfort for fristende. På vei til sovesalen feiger vi ut. Med soveposen under armen, kaster vi oss inn i en taxi og slippes lykkelige av utenfor hotellet. God natt.

Husker du denne? Verdens mest populære onlinespill er ikke engang lansert

DAG 3 – SØNDAG

09.00:

Å våkne i en myk seng fremfor på en tom luftmadrass kjennes rett, selv om vi føler vi har jukset litt. Vi er i alle fall uthvilt og klare for en ny dag.

12.00:

Det er litt færre folk her i dag, og vi får endelig mulighet til å teste noen av spillene vi ikke rakk å teste i går. 

TESTER ULIKE SPILL: Det er ikke bare PC-spill det går i, det er også en rekke stands hvor en kan spille på konsoller – her tester vi for eksempel «Rocket League» på Xbox. Foto: VG Partnerstudio

14.00: 

Tilbake til basen for mer League of Legends. «Attack, attack, attack. Backa, backa, backa», som vår svenske coach ville sagt. Monstre drepes og tårn rives ned – Line is on a killing spree! Etter tre dager er området litt mer søplete og luften litt tettere. Til tider kan vi merke at ikke alle mager tåler «junk food» like godt.

17.00:

Det er på tide å sette seg i bilen og vende snuten hjemover. Det er faktisk litt vemodig, og vi skulle ønske vi hadde tid til å oppleve enda mer. Alle vi har møtt har vært åpne, vennlige og inkluderende – og helt vanlige. Gaming er for alle, også for oss nybegynnere. 

21.00 (i bilen):

Line: – Eh, Ingrid, tror du vi kan spille League og legends på jobb-PC-en?

Ingrid: – Håper det!

Sjekk videoen i toppen av saken for å se hvordan det var på Dreamhack

Les mer om hva som skjedde denne helgen: Smart er på Dreamhack

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.