Nærmest ved en tilfeldighet oppdaget Riis cosplay i 2009. Hun var på anime- og manga-arrangementet «Anime Expo» i Los Angeles, hvor hun umiddelbart ble inspirert da hun så alle menneskene som hadde kledd seg ut som sine favorittspillfigurer.

Sjekk også: «Arena of Valor» – et av de raskest voksende mobilspillene nå

– Jeg hadde sett litt bilder og hørt om cosplay på forhånd, men da jeg så de flotte kostymene folk hadde laget helt på egenhånd ble jeg veldig inspirert til å teste det selv. På den tiden trodde jeg ikke at det var noen likesinnede her i Norge, sier Riis til Smart.

Karakterene hun cosplayer er spillfigurer hun liker og kan relatere seg til. Riis har nemlig alltid vært glad i gaming – en interesse hun har arvet av sine foreldrene, som tidlig introduserte henne for spillkonsoller og dataspill. Nå er det spesielt «World of Warcraft» og «League of Legends» hun spiller – og ofte lar seg inspirere av.

LEAGUE OF LEGENDS-FIGUR: Fargerike Arcade Miss Fortune skyter skadelige lysstråler mot motstanderne i dataspillet. Foto: Katrix Media

Lærer bort cosplay-kunster og reiser verden rundt

For tre år siden sluttet hun i jobben hun hadde ved siden av hobbyen – og hoppet inn i cosplay-bransjen med begge bena. Nå blir hun leid inn for å undervise og holde workshops, blant annet på folkehøyskoler med egne cosplay-linjer, på Teknisk museum og Nasjonalmuseet, og hun blir fløyet verden rundt for å delta på events og enorme cosplay-samlinger. I tillegg bruker hun selvsagt mye tid på å lage nye kostymer.

­– Selv om det ikke er vanlige arbeidsdager fra ni til fire, er det en fulltidsjobb. Jeg kan bruke alt fra seks til 24 timer i strekk på å lage kostymer.

Husker du denne? Disse gamerne tjener millioner og blir gjenkjent på gaten

Bruker verktøy som mange har hjemme

Da hun startet å lage sine første cosplays fikk hun hjelp av bestemoren sin til å få dreisen på symaskinen.

­– I dag kan man lære veldig mye ved å se på «tutorials» på internett, men det var ikke like mye av det da jeg startet. Derfor er mye selvlært for min del.

På nettsiden sin deler hun fremgangsmåtene på enkelte av kreasjonene sine – for eksempel et Wonder Woman-cosplay, som hun har laget av yogamatter (og mye annet).

Klikk her for å se hvordan du kan lage Riis' «Wonder Woman chest plate»

Les også: Slik er det å være på verdens største LAN for første gang

LAGET AV YOGAMATTER: Her har Tine Marie Riis på seg sitt cosplay av karakteren «Wonder Woman», slik superhelten figurerer i filmen «Justice League», som kom ut tidligere i år. Overdelen har hun laget ved å skjære ut biter av yogamatter. Foto: Andrey Spiridonov Photography
– Jeg bruker å si at en aldri skal gi opp. Jeg har sittet mange ganger og følt at ting ikke går helt etter planen, men da tar jeg bare en liten pause før jeg prøver på nytt.

– Er det om å gjøre å lage kostymene likest mulig spillkarakterene, eller er det om å gjøre å være original?

– Det er helt opp til deg selv og hvordan du vil bruke kreativiteten din. Jeg har for eksempel laget en menneskelig karakter av en ponni fra «My little pony». Men andre ganger forsøker jeg å lage kostymer som er mest mulig lik karakterene.

Les også: «Emzias» beste råd: Slik lykkes du på Twitch

MENNESKELIG «MY LITTLE PONY»: Bare kreativiteten kan sette en stopper for hva du kan kle deg ut som. Her har Tine Marie Riis laget et cosplay inspirert av «Fluttershy», en ponni fra «My Little Pony»-universet. Foto: Goldmidas

For å komme i gang med å lage sine egne cosplay-kostymer anbefaler hun å skaffe seg tilgang til en grei symaskin og limpistol. I tillegg er det svært nyttig å ha en varmepistol, til å forme for eksempel rustningsdeler, og en Dremel til å pusse de ulike delene.

Størst i USA og størst blant jentene

Ifølge Riis er det omtrent 7000 aktive cosplayere i det norske miljøet, og interessen for fenomenet har særlig økt de siste to-tre årene.

– Det er et miljø hvor en tar veldig godt vare på hverandre. Vurderer du å teste ut cosplay, er det bare å hoppe i det. Alle er veldig inkluderende, vennlige og villige til å lære videre, sier hun.

Da Smart var på verdens største datafestival for to uker siden – Dreamhack i Jönköping i Sverige – møtte vi en rekke kreative og dyktige cosplayere, samt mannen som står bak flere av de største cosplay-konkurransene i Norden, Allan Petersen.

 Sjekk også: Dette skjer på verdens største datafest

COSPLAY-ARRANGØR: Ifølge Allan Petersen er cosplay noe alle som absolutt alle kan drive med, og i USA er det allerede slik.  Foto: Vikstroem Photography/facebook.com/vikstroemphotography

– Cosplay er desidert størst i USA. Der har de store «conventions» i alle stater, og det er en sterk kultur i miljøet for å reise rundt for å delta på de ulike arrangementene. I tillegg er cosplay generelt mer akseptert der, forklarer Petersen og legger til:

­– Japan var katalysatoren som satte det hele i gang, men amerikanerne omfavnet virkelig cosplay og har tatt det til et nytt nivå.

I Norden og Europa er det fremdeles slik at det er flest jenter som driver med cosplay, men ifølge Petersen er dette sakte men sikkert i ferd med å endre seg.

–­ Cosplay i USA er for absolutt alle! Der er det akseptert at cosplay også handler om å gi liv til karakterer fra TV-serier, tegneserier og filmer, og ikke bare til spillkarakterer. Folk i alle aldre, med ulike bakgrunner deltar.

Sjekk hvordan det gikk da vi var på Dreamhack for aller første gang:

Ønsker du mer cosplay-inspirasjon? Sjekk ut Tine Marie Riis på Instagram og Facebook.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.