Du trenger ikke å hete verken Martin Scorsese eller Steven Spielberg for å sette sammen en brukbar hjemmevideo. Har du gratisprogrammer som iMovie eller Windows Bilder på maskinen din, er du allerede langt på vei.

– Er du nybegynner, bør du først lære deg å trimme klippene, sier Mikkel Peder Melsom, innholdsprodusent og ansvarlig for YouTube-kanalen til Komplett. 

Sjekk også: Slik redder du mobilen fra vannskader 

Her er seks enkle steg til hvordan du kan redigere familiens egen videofilm. Smart bruker iMovie i videoen nedenfor. 

1. Trim klippene  

Var du litt uheldig med filmingen, eller er det deler av et videoklipp du absolutt ikke vil vise fram for familie og venner, kan du klippe vekk dette i redigeringen. Dette er vedlig enkelt, og du kan bare dra i klippet for å fjerne det du ikke vil ha med. 

– Når du klipper til en video, hvor du setter sammen flere videoklipp til én film, er det viktig å tenke på hva du synes er interessant av innholdet, sier Melsom. 

Det er også smart å ha en rød tråd i innholdet, og du bør finne ut hvilket uttrykk du vil at videoen skal ha; skal det være en rolig film, eller skal den gå litt raskere og være mer action-fylt?

– Litt lengre filmer bør ha en introduksjon, en hoveddel med handling, og en konklusjon eller avslutning, anbefaler Melsom.

Les også: Slik klipper du mobil-videoene dine som en proff

TENK OPPBYGGING: Mikkel Melsom i Komplett råder deg til å tenke gjennom hva du ønsker å få fram i filmen før du starter å redigere.  VG PARTNERSTUDIO

2. Dele opp klipp

Skjer det noe skikkelig kult i det ene videoklippet ditt, som du vil tydeliggjøre i fimen? Du kan enkelt dele opp klippet og legge inn for eksempel en tekstplakat før det kule klippet kommer. Du kan også slette deler av et klipp ved å dele det opp først, som derfor blir et alternativ til å trimme klippet. 

3. Overganger 

Hvis du har mange ulike videoopptak liggende fra samme anledning, for eksempel en ferietur, kan filmen fort bli hakkete om du setter sammen alle klippene til én video. Da kan overgangene i redigeringsprogrammet være nyttige. Her finnes det flere typer overganger, som gjør at det blir en mykere og ikke så brå overgang til neste klipp. Her må du finne en som passer akkurat din video og dine klipp best. 

– Før du begynner å leke deg med overganger og andre effekter i videoen din, bør du føle deg trygg på klippingen, sier Melsom. 

Les også: QuikStories: Den enkleste måten å redigere video på

4. Legg på en bakgrunn

Hvis du vil legge på litt ekstra elementer i filmen din, kan du for eksempel legge på et kart eller en globus, eller en bakgrunn med farge. Dette kan være spesielt kult om du har vært på en ferietur, for å skille feriefilmene fra andre hjemmefilmer. Velger du derimot en blank bakgrunn med farge, kan den kanskje passe bedre til en helt vanlig film om noe annet. Du kan for eksempel legge på tekst på disse bakgrunnene. 

5. Tekst 

Var det noe som var ekstra stas på familieferien som du mener krever litt ekstra oppmerksomhet? Da kan det være fint å legge til noen tekstplakater i videoen, slik at du får tatt vare på minnene både i tekst og bilder. Tekstplakater kan også fungerer veldig bra til å gjøre en video mer underholdende, ved at du skriver noen ord til klippet som kommer. En tekstplakat er også være veldig smart å legge på i starten av filmen når du redigerer den, som kan fortelle hva filmen handler om; for eksempel informasjon om hvor og når familieferien fant sted. 

NYE OPPLEVELSER: Du kan legge inn både videoklipp og stillbilder i videoen du setter sammen fra ferien din. Her tar pappa Charlie L. Svendsen fra Stavanger bilder av at døtrene Sandra (14, til høyre) og Line (8) når de poserer foran Stortinget.  VG PARTNERSTUDIO

6. Lyd 

Er det kanskje litt for høy lyd på noen av videoklippene dine, kan du enkelt gjøre noe med dette. Det eneste du trenger å gjøre er å dra opp eller ned på den linjen hvor du ser lydsporet. Du kan forsterke lyden ved å dra linjen opp, mens du kan dempe eller fjerne lyden helt ved å dra linjen ned.

Vil du gjøre familiefilmen ekstra stemningsfull kan det værer fint med litt bakgrunnsmusikk. Har du en lydfil eller musikk liggende på datamaskinen din eller på iTunes, kan du legge på dette i iMovie.  

Så du denne? De beste trådløse høyttalerne akkurat nå

Eksperimentering

Har du kommet deg gjennom alle disse stegene, har du kommet veldig langt. Om du vil gjøre enda mer ut av hjemmefilmen din, kan du prøve deg mer fram med redigering av effekter.

– Du kan justere lyset på videobildene, og leke deg litt med lyseffekter, råder Melsom. 

Han legger til at det er bare å leke seg for å lære.

– Når du føler at du har lært deg, og er trygg på gratis videoredigeringsprogrammer, anbefaler jeg å kjøpe et mer avansert redigeringsprogram som gir flere muligheter, som for eksempel Adobe Premiere Pro eller Finalcut, sier han.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.