Mobil eller nettbrett under treet? Slik setter du dem opp riktig
Enten poden har fått sin helt nye og egne mobiltelefon, eller bestefar har fått nettbrett, finnes det gode ekspert-råd som du bør følge.
Det første du bør tenke på når du skal skru på en splitter ny mobiltelefon eller et nytt nettbrett, er hvorvidt det er nødvendig å overføre kontakter, bilder og data fra en annen enhet. Skal du bytte fra et operativsystem (OS) til et annet, for eksempel fra Apples iOS til Androids OS, kan det hende du blir litt rådvill. Men slapp helt av – Smart og Kompletts mobilekspert hjelper deg på vei!
Er det barnets aller første telefon eller nettbrett, er det bare å hoppe videre til neste punkt – og hvis det er noen i familien som trenger litt ekstra starthjelp, kan du hoppe enda litt lengre ned.
Behøver du en mer detaljert forklaring på hvordan du overfører innhold fra en mobil med et operativsystem til en med et annet – og hvilke apper du behøver? Det har vi skrevet om i denne Smart-saken.
Ny enhet til minsten
Selv om flere i dag får egen e-postadresse tidligere, er det likevll ikke nødvendig å opprette en e-post-konto til poden når de har fått sin første smarttelefon.
Løsningen er, ifølge Truls Aleksander Hammer, som er produktsjef for mobil i Komplett, å opprette en Apple-ID for barn eller en såkalt «begrenset profil» til Android – som er koblet til din brukerkonto.
– Da har du i større grad kontroll over hva barnet gjør. Du kan følge med på hvilke apper barnet installerer, og du kan passe på at barnet ikke bruker altfor mange penger på spill og apper i AppStore eller Google Play, siden du må godkjenne kjøpene, sier mobileksperten.
Ved å opprette en egen bruker til barnet forhindrer du også at dine SMS-er og liknende plutselig dukker opp på deres enhet.
– En annen snedig funksjon er familiedeling, som er tilgjengelig til både iOS og Android. «Kobler» du sammen familien kan nemlig alle familiemedlemmer laste ned apper som andre i familien har kjøpt, uten at dere behøver å betale for appen på nytt.
Les også: Sosiale medier-vett for foreldre
Apple:
Gå til Innstillinger på din enhet > trykk på Apple-ID-en din > velg «Familiedeling», trykk på «legg til familiemedlem» og velg «Opprett en barnekonto» > Logg inn med brukernavnet og passordet du har opprettet på barnets mobil eller iPad. Følg instruksjonene og lag passord og sikkerhetsspørsmål til den nye kontoen.
Les om hvordan du kan koble sammen familien og dele apper på iOS-enheter her.
Så du denne? Spillene som kan lære barn å kode
Android:
Gå til Innstillinger > Brukere > Trykk på «Legg til en bruker eller profil» og velg «Begrenset profil». Her kan du velge hvilke funksjoner, apper og innstillinger barnet skal kunne se eller benytte på enheten.
I tillegg til den tekniske biten bør du ta en prat med barnet om hvor mye tid det er greit å bruke på enheten, og hva barnet skal gjøre om han eller hun opplever noe ubehagelig på nettet eller på mobilen.
Les om hvordan du kan koble sammen familien og dele apper på Android-enheter her.
Sjekk også: Lommepenge-appen som lærer barn at penger ikke vokser på trær
Les mer om hva organisasjonen Barnevakten anbefaler foreldre å snakke med barna om før de får gripe tak i mobilen eller nettbrettet i denne Smart-saken.
Ny enhet til de som trenger litt starthjelp
Hvis familiens eldste medlemmer har vært så heldige – å få en smarttelefon eller nettbrett til jul, og de ikke har noe erfaring med dette tidligere - kan det være lurt å bruke litt ekstra tid på å lære dem det de burde vite.
Om bestemor eller bestefar har hatt en god gammeldags «knappetelefon» tidligere, er det nok først og fremst kontaktlisten som er viktig å få overført til den nye smarttelefonen. Sjekk at kontaktene ligger lagret på SIM-kortet, slik at kontaktene automatisk overføres når SIM-kortet settes inn i den nye telefonen. Hvis det er snakk om å bytte fra en smarttelefon til en annen, gjelder prosedyren øverst i saken.
– Hvis kontaktene ikke ligger på SIM-kortet ville jeg satt meg ned og opprettet kontaktene manuelt samtidig som jeg lærer bort hvordan den nye telefonen fungerer. Et lurt triks er å lagre kontakter som ofte blir brukt på hjemskjermen på Android, eller under «Favoritter» på iPhone, slik at de enkelt finner frem til kontaktene.
Hvis du har en mistanke om at passordene ikke vil bli husket, kan det være en fordel å lage et passord som du også husker på, eller skriver ned.
Les også: Få orden i kaoset: Slik organiserer du hverdagen til familien
– Jeg ville også koblet til det trådløse nettet og satt opp e-postkonto og nettbank for dem – siden dette er noe en som regel gjør kun én gang. Ellers er det også fint å lære dem å bruke FaceTime eller Skype, slik at de kan bruke mobilen til å se barn og barnebarn via video-chat.
Har du husket på skjermbeskyttelse, slik at enheten ikke går i stykker?
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.