De aller fleste har opplevd det en gang eller to: mobilen er sporløst forsvunnet og du leter desperat under senga, mellom sofaputene, på badet og i skittentøyskurven – du kjenner panikken bre seg og føler at du har mistet din beste venn. Heldigvis finnes det tjenester som kan hjelpe deg å finne telefonen – enten den gjemmer seg på et lurt sted hjemme, eller den ligger igjen blant konfetti og pant i gårsdagens festlokale. 

Slik går du frem: 

1. Søk opp telefonen

– Det aller første du må gjøre er å sjekke sporingstjenesten for telefonen din, sier Truls Aleksander Hammer, som er produktansvarlig for mobil og tablet i Komplett. 

En sporingstjeneste gjør at telefonen sender informasjon til et annet device om hvor den er lokalisert. Både iPhone, Windows- og Android-telefoner støtter slike tjenester. 

(NESTEN) FULL KONTROLL: Mobil-ekspert Truls Aleksander Hammer har foreløpig ikke opplevd å miste mobilen, men har derimot rotet den bort i leiligheten flere ganger.  VG Partnerstudio

Dessverre er ikke sporingstjenestene så gode at de klarer å oppgi nøyaktig hvilken sofapute som skjuler mobilen din, men de er presise nok til at du får opp adressen den befinner seg på – gitt at telefonen er koblet til internett og at det er GPS-dekning der du har mistet den. 

– Du kan også velge at telefonen skal spille av en lyd, selv om den er satt på lydløs. Det øker sjansen for at finner den, selv hvis du la den igjen i fryseren da du hentet ut frossen-pizza, ler Hammer. 

AKTIVER SPORING: Kartet viser deg hvor telefonen din befinner seg med noen meters nøyaktighet. Skjermdump «Finn iPhone›

Slik bruker sporer du telefonen din: 

iPhone: For å spore en iOS-enhet logger du inn med Apple-ID i iCloud i nettleseren eller på en annen enhet, og trykker på «Finn iPhone». Da vil du få opp et kart og en prikk som viser hvor telefonen er. Er prikken grønn betyr det at telefonen er online, mens grå betyr at den er avkoblet. Trykk på (i) og «Spill av lyd», om du ser at telefonen er skrudd på og like i nærheten av deg.

Android: For Android-enheter logger du inn med Google-kontoen din på denne nettsiden, og finner telefonen og «ringer» den på omtrent samme måte som i iCloud.

Samsung: Det samme gjelder for Samsung-telefoner, men da logger du inn med Google- eller Samsung-kontoen din her.

Windows Phone: For å lokalisere Windows-telefoner logger du inn med Microsoft-kontoen din her.

GI ET LITE PIP: Inne i «finn min iphone»-appen kan du få be mobilen spille av en lyd, slik at den blir enklere å finne.  SKjermdump «Find iPhone»

Les også: Privatmodus på telefonen: Hvor privat er den egentlig?

Når du endelig har lokalisert telefonen er det tre sannsynlige utfall: 

A) Du finner telefonen som er like hel. Du kan puste lettet ut, og slutte å lese denne artikkelen.

B) Du finner telefonen, men den har fått seg en trøkk etter gårsdagens festligheter og er ikke like fin som den var i fjor. Gå til steg to. 

C) Du ser at nålen på «finn min telefon»-kartet stadig beveger seg, og du innser at slaget (telefonen) er tapt. Gå til steg tre. 

2. Ikke prøv å fiks mobilen selv

Om den digitale leteaksjonen fører deg til en «skadeskutt» telefon, bør du styre unna å prøve å redde den på egen hånd, råder eksperten. 

– Har telefonen fått smake på litt brus eller lignende, trenger ikke dét bety at den er ødelagt. De aller fleste nye telefoner er vannavstøtende og tåler litt søl. Det betyr imidlertid ikke at de overlever store mengder vann, sier Hammer. 

Uansett hva slags tilstand mobilen din er i når du finner den, er det viktig at du ikke prøver å reparere den selv. Det finnes en rekke «kjerringråd» der ute som skal redde mobilen din fra både frost-, slag- og vannskader. Dessverre gjør rådene ofte mer skade enn nytte, mener han.  

– Er for eksempel skjermen knust skal telefonen leveres inn til en autorisert reparatør, ellers ryker garantien din, understreker Hammer. 

GODT NYTT ÅR: … og husk å kjøpe deksel til telefonen når butikkene åpner igjen 2. januar.   NTB Scanpix

3. Er telefonen helt borte? Sperr den 

Dersom nålen på kartet viser at telefonen er på langtur, eller kanskje ikke vises i det hele tatt, må du likevel ikke miste motet. Telefonen får du kanskje aldri tilbake igjen, men innholdet kan fortsatt reddes. 

Har du sikkerhetskopiert telefonen din, for eksempel gjennom iCloud, kan du enkelt sette opp en ny enhet og laste ned alle filene du har sikkerhetskopiert.

Dette er likevel ikke det første du bør bekymre deg for. Først av alt må du sperre telefonen din. 

– Er du redd for at telefonen er blitt stjålet kan du logge på og velge at all dataen din skal slettes neste gang telefonen skrus på. Det samme gjelder for de andre produsentene, sier Hammer. 

Låser du den kan du samtidig sette en melding på skjermen, slik at hvis noen finner telefonen kan de kontakte deg – så gjelder det bare å krysse fingrene og håpe den vender hjem igjen. 

Når innholdet på telefonen er slettet og telefonen er sperret, bør du også ta kontakt med mobiloperatøren din for å sperre abonnementet.

Les også: Ny mobil? Her er alt du trenger å tenke på 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.