Årets Consumer Electronics Show, også kjent under fortkortelsen «CES», er over for denne gang. Messen avholdes i Las Vegas hver januar, og er regnet som den største og viktigste arenaen for produsenter som ønsker å vise frem ny forbrukerteknologi.

Sjekk høydepunktene fra i fjor: Tesla-konkurrent, smart-hårbørste og syltynn TV-skjerm

Smart har fulgt tett med på messen, og har plukket ut de kuleste nyvinningene:

Nye smarte roboter

DÅRLIG TAPER? Du skal være en skikkelig «racer» for å slå roboten, som ved hjelp av kunstig intelligens har blitt en mester på sjakk og ordspillet Scrabble. Foto: Afp

Hvis du er en ekte robot-entusiast, er antakeligvis CES-messen et arrangement du drømmer om å besøke. Det ble vist frem flerfoldige varianter, blant annet en pingpong-spillende robot og en robot som er skikkelig dreven på å spille brettspill. 

AIBO I NY DRAKT: Robothunden Aibo kom ut for salg allerede i 1999, og har siden blitt oppgradert flere ganger.  Foto: Afp

SONYs robothund, Aibo, som har rukket å bli hele 19 år gammel ble vist frem i helt ny drakt – og med ny teknologi på innsiden. Han har blitt langt søtere, med to nydelige OLED-øyne, og en søt web-kamera-snute. I tillegg har han blitt mye smartere, og kan nå kjenne igjen dem han møter.

Punger du ut 198.000 japanske yen, eller drøye 14.000 kroner, kan du få en robot-venn for livet, ifølge Sonys nettsider. Er du en skikkelig allergisk hundevenn, kan du sikkert rettferdiggjøre den noe stive prisen.

Les mer: Appene som gjør strikking enklere

ROBOT FOR KREFTSYKE BARN: Med myk pels og humør skal robot-anden være en god kompanjong for syke barn.  Foto: Reuters

En annen interessant robot som ble vist frem, er den myke robot-anden «My Special Aflac duck», som skal hjelpe kreftsyke barn. 

Anden har berøringssensorer på kinnene, ryggen og under vingene, som gjør at den kan kjenne når den blir koset på, og vil da respondere med å kose tilbake. På brystet kan barnet feste ulike emojis, som beskriver hvordan barnet føler seg, for eksempel glad, trist eller kvalm. Roboten vil da «speile» barnet, gjennom å oppføre seg som om den føler det samme.

Hensikten er å hjelpe syke barn til å kjenne at de ikke er ensomme i prosessen, forklarer Aaron Horowitz, som står bak roboten, ifølge nettstedet The Verge.

Fremtidens TV-er

MODUL-TV-VEGG: TV-ene blir stadig større, og nå ønsker Samsung at du selv skal bestemme hvor stor TV-en din skal være ved hjelp av moduler. Foto: Afp

På CES viser mange produsenter frem dingser og produkter som straks kommer på markedet – og flere viser teknologi som kanskje kan komme «en eller annen gang i fremtiden».

Samsung har for eksempel en visjon om at fremtidens TV-er kan være «modul-baserte», slik at en ved å sette sammen flere mindre komponenter kan bestemme (nesten) akkurat hvor stor TV-en skal være. TV-en «The Wall», som er bygget opp nettopp slik, ble vist frem i den nette størrelsen 146 tommer – som er nesten fire meter målt diagonalt.

I stedet for å bruke OLED- eller QLED-teknologi, som i dag er den «hotteste» skjerm-teknologien, har «The Wall» en ny teknologi som Samsung kaller MicroLED. Ifølge selskapet har denne teknologien mindre partikler enn dagens LED-partikler, som angivelig skal gi et sylskarpt bilde.

TV-en er rettet mot forbrukermarkedet, men det er så langt uklart når den vil komme – og hva prisen vil være.

FLEKSIBLE SKJERMER: LG viste frem fleksible TV-er som kan rulles sammen, og som her: skjermer som kan formes etter omgivelsene.  Foto: Afp

Les mer: De beste smarttelefonene akkurat nå

LG viste frem flere ulike TV-er og skjermer i år, blant annet en rekke bøyelige OLED-skjermer. Den ene TV-en vil enhver minimalist elske: Med et enkelt tastetrykk rulles nemlig den 65 tommer store 4K-TV-en sammen, og tar minimal plass inne i TV-sokkelen. Du kan også la deler av skjermen stikke opp, slik at du for eksempel kan se værvarsel eller sportssresulater, gjennom bruk av såkalte «widgets», skriver blant annet Wired

Det er fortsatt uklart når – eller om – TV-en kommer på forbrukermarkedet.

Teknologi på kroppen 

Det er ikke bare elektronikkselskaper som får være med på CES. Det får også kosmetikk-bransjen, i hvert fall de som produserer såkalte «wearables» – teknologi som knytter den fysiske og digitale hverdagen din sammen, slik som for eksempel smart-klokker.  

Et eksempel er L’Oreals UV Sense – en smart sensor som varsler deg når du har fått for mye sol. Hensikten er å beskytte deg mot farlige UV-stråler og potensielt minske risikoen for kreft, skriver nettsiden Engadget. 

Smart-sensoren er mindre enn to millimeter tykk og plasseres på tommelneglen. Ved å kobles mot en smart-telefon gir den deg et varsel om når det er på tide å smøre seg med solkrem og når du bør ta deg en pause fra sola. 

Dersom du nå ser frem mot en sommer med mer kontroll og mindre rød hud, må du dessverre smøre deg med litt tålmodighet. UV Sense vil trolig ikke bli tilgjengelig før i 2019. Da lanseres den først i USA til en foreløpig ukjent pris. 

Se hvordan UV Sense fungerer på L'Oreals YouTube-kanal her. 

SMARTE KLÆR: Selskapet Xenoma utvikler «smarte klær» som kan følge enhver bevegelse.  Foto: Afp 

En annen nyhet innen kategorien «wearables» er en pysjamas fra «smart klær»-selskapet Xenoma. Pysjamasen er basert på en teknologi selskapet kaller «E-skin» – et neste generasjons grensesnitt, som gjør det mulig å spore bevegelses ved hjelp av ekstremt slitesterke sensorer som er sydd inn i klærne. Hensikten med pysjamasen er å observere og overvåke pasienter som er innlagt på sykehus på en bedre måte. 

Sensorene i pysjamasen overvåker hver sine områder. Kretsene som beveger seg nedover buksebenet overvåker bevegelse, slik at helsepersonell kan bli varslet når pasienten beveger seg. Sensorene som er plassert i overdelen er laget for å overvåke vitale tegn, som for eksempel overvåke pusten, eller hjerterytmen om det er nødvendig. Selskapet håper at «E-skin»-teknologien vil være klart til medisinsk bruk i løpet av 2020. 

For den motebevisste lanserte Dell i samarbeid med skuespiller Nikki Reed en smykkekolleksjon laget av resirkulert gull hentet fra hovedkortet på gamle Dell-maskiner. 

Smykkene i «Circular Collection» kan bli dine for ca. 700 kroner og oppover, og kan kjøpes her. 

Så du denne? Effektiv trening med Apple Watch

Selvkjørende biler 

SKO PÅ DØRA: I fremtiden trenger du ikke lenger å oppsøke en skobutikken for å prøve sko. Da kommer nemlig skobutikken til deg.  FOTO: Afp

Hold deg fast! Tiden da vi trengte å kjøre egne biler kan snart være forbi. Nå har nemlig Toyota presentert et helt nytt konsept, kalt e-Palette – et system med selvkjørende elektriske små «busser» som er tiltenkt alt fra kollektivtrafikk til frakt av varer fra nettbutikker. Systemet er ekstremt fleksibelt og bussene kan designes etter hva slags behov de skal dekke. For å sette konseptet til live, trenger Toyata riktignok litt hjelp. Men ifølge nettsiden The Verge, er både Amazon, Mazda, Pizza Hut og Uber allerede med på laget, og håper å kunne teste systemet under OL i 2020. Vi venter i spenning.

Ny Tesla-konkurrent?

Elbilen fra Byton introduseres ikke som en bil, men ditt nye smart-device – og blir spådd å bli den første reelle Tesla-konkurrenten. Utviklerne bak bilen har bakgrunn fra selskaper som Telsa, BMW, Google og Apple. Det er med andre ord sjanse for at bilen blir en stor suksess. 

SMART BIL: Bytons elektroniske smart-bil kan være bilen som danker ut Tesla. Foto:Afp

Ved første øyekast minner bilen mye om en SUV, men den skal være langt smartere, og fungerer litt som en smarttelefon med flere touchskjermer (blant annet en 46 tommer skjerm på dashbordet), ansiktsgjenkjenning og stemmestyring via Amazon Alexa. Bilen har ingen synlige håndtak og heller ingen sidespeil – kun kameraer som skal hjelpe deg å navigere. 

Ønsker du deg fremtidens bil i garasjen må du trolig ut med ca. 45 000 dollar, noe som tilsvarer ca. 360 000 norske kroner. Når bilen kommer på det norske markedet er foreløpig uklart. 

Se også: Disse spillene gleder ekspertene seg til i 2018

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.