I en spørreundersøkelse gjort av SIFO kommer det frem at mobil handel, mobil bank og ulike typer kjøp og betaling med mobil har hatt en signifikant økning fra 2015 til 2016.

Veldig overraskende er det ikke, siden de fleste betalingsappene også kom i løpet av fjoråret.

Hele 50 prosent av de yngste aldersgruppene oppgir at de har brukt mobil betaling, mot kun åtte prosent blant de eldste.

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

DNBs betalingsapp Vipps er den soleklart mest brukte, med 1,85 millioner registrerte brukere – men hva er egentlig forskjellen på Vipps, mCash, MobilePay og Strex?

Smart har gått gjennom funksjonene til de mest populære betalingsappene og -tjenestene, slik at du enkelt kan finne ut hvilke som passer til deg og ditt bruk:

Vipps – størst på vennebetaling

STØRST: DNB sin betalingstjeneste på mobil er per dags dato den mest brukte. Foto: NTB Scanpix

Det «å vippse» har på kort tid blitt et velkjent begrep. Til Smart opplyser DNB at nesten samtlige av deres 1,85 millioner Vipps-brukere har sendt eller mottatt penger via appen.

Per i dag har appen blitt lastet ned langt over to millioner ganger, men siden tallet ikke skiller mellom de som har lastet ned applikasjonen til ulike devicer og de som er nye brukere, så er ikke tallet representativt.

Ny mobil? Dette gjør du med den gamle telefonen

Mens de fleste bruker appen til å overføre penger til venner og bekjente, har DNB nylig også lansert Vipps for bedrifter, og stadig flere anvender seg av Vipps i bedriftsøyemed.

– Omtrent ni av ti transaksjoner er vennebetaling, mens en av ti er småkjøp eller lignende til bedrifter, lag og foreninger, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø.

Dette er hva du kan gjøre med Vipps i dag:

· Sende penger til kontakter eller ved hjelp av mobiltelefonnummer

· Be om penger fra kontakter eller ved hjelp av mobiltelefonnummer

· Dele opp utgifter mellom flere personer

· Betale for billett i RuterBillett- og NSB-appen

· Betale for taxi i TaxiFix-appen (kun Oslo taxi)

· Betale for tjenester og varer til bedrifter som har bedrift-appen til Vipps

· Starte en «crowdfunding» via Vipps Starter

Vipps er tilgjengelig i App Store, Google Play og Windows Phone Store. Man trenger ikke være DNB-kunde, men kan bruke alle norske betalingskort med Visa eller Mastercard.

Det er gratis å sende penger til venner så lenge beløpet er under 5000 kroner. Vippser du mer enn 5000 kroner koster det en prosent av beløpet. Sender man store beløp, eller når grensen på 22.000 kroner, må man identifisere seg med BankID eller BankID på mobil. Maksgrensen er på 250.000 kroner i året.

Så du denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne

mCash – unngå kø med bestilling på mobil

SNIK UNNA KØEN: Med mCash kan man blant annet handle og betale ved hjelp av en «mobilmeny», slik at man slipper å stå i lange køer på arrangementer. Foto: mCash

I likhet med Vipps kan man med Sparebank 1 sin betalingsapp mCash sende og motta penger ved hjelp av telefonnummer.

Det som imidlertid er særegent med mCash er at de også har en tjeneste der man kan bestille og betale for varer i en «mobilmeny» i appen, slik at man unngår lange køer på festivaler, konsertarenaer og restauranter.

Appen har i dag 430.000 unike brukere, og godt over en halv million nedlastninger, forteller Elisabeth Haug, som er administrerende direktør i Sparebank 1 Mobilbetaling/mCash, til Smart.

Dette er hva du kan gjøre med mCash i dag:

· Sende penger til kontakter eller ved hjelp av mobiltelefonnummer

· Be om penger fra kontakter eller ved hjelp av mobiltelefonnummer

· Handle på konserter, festivaler og restauranter (blant annet Burger King) via en «mobilmeny»

· Betale i utvalgte butikker (blant annet Bunnpris og G-sport) og nettbutikker

· Betale faktura uten å taste KID-nummer

· Betale for billett i RuterBillett- og NSB-appen, samt på Flybussen

· Starte en «crowdfunding» via frunder.no

mCash kan lastes ned i App Store og Google Play. Man trenger ikke være Sparebank 1-kunde, så lenge man har et betalingskort med Visa eller Mastercard.

Sjekk også: Hvor mye lagringsplass trenger man egentlig på telefonen?

Det er gratis å sende penger og betale både på nett og i butikk. Beløpsgrensen er på 14.500 kroner i måneden, og man må identifisere seg med BankID eller BankID på mobil for beløp over 2000 kroner.

MobilePay – lommebokfri shopping

KJEKK TIL SHOPPING: Danske Bank sin mobile betalingsløsning kan brukes i en rekke butikker - også på nett. Foto: NTB Scanpix

Også i Danske Bank sin app MobilePay kan man sende og be om penger fra kontakter, men med MobilePay kan man også betale med mobilen i mange butikker, for eksempel hos Rema 1000, Narvesen og 7-Eleven.

Danske Bank opplyser til Smart at Mobile Pay per i dag har 300.000 nedlastninger, men de vil av konkurransehensyn ikke kommunisere tall på hvor mange av disse som er aktive brukere.

Dette er hva du kan gjøre med MobilePay i dag:

· Sende penger til kontakter eller ved hjelp av mobiltelefonnummer

· Be om penger fra kontakter eller ved hjelp av mobiltelefonnummer

· Dele opp utgifter mellom flere personer

· Betale med mobil i en rekke betalingsterminaler (blant annet alle butikkene til Rema 1000, Narvesen, 7-Eleven)

· Betale kinobilletten hos Nordisk film kino

· Betale i utvalgte nettbutikker

· Betale i utvalgte apper (for eksempel NSB-appen)

MobilePay kan lastes ned i App Store, Google Play og Windows Phone Store. Man er ikke nødt til å være kunde i Danske Bank. Brukerkontoen kan kobles opp til betalingskort med Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro eller kredittkort med «cashback».

Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Det koster ingenting å betale eller motta penger med MobilePay. Uten BankID kan man overføre inntil 3.500 kroner daglig, eller 10.000 kroner per dag med BankID eller BankID på mobil. Man kan totalt sende og motta 350.000 kroner i året.

Strex – betaling over mobilregningen

100 % MOBIL: Med Strex trenger man ikke legge inn kortinformasjon eller bruke BankID for å betale. Alle beløp trekkes rett fra mobilregningen. Foto: Pressebilde Strex

Med Telia og Telenors betalingsløsning Strex betaler man for tjenester helt uten kredittkort, mobilapplikasjon og bankkonto. Her belastes beløpene rett og slett fra brukerens mobilregning. Dette er en løsning som helt sikkert kan være praktisk for mange, men kanskje ikke like praktisk for dem som har mobilabonnement gjennom jobben.

Det har ikke lyktes Smart å komme i kontakt med Strex.

Dette er hva du kan gjøre med Strex i dag:

· Betale for en rekke tjenester som trekkes i mobilregningen (blant annet parkering med EasyPark, billett i Ruter-appen, Schibsted-produkter)

·  Man slipper å legge inn kortinformasjon eller benytte BankID for betaling

Se også: Åtte skjulte nyheter i iOS 10

Det eneste du trenger er en mobiltelefon og ditt telefonnummer – og du behøver ikke ha en smarttelefon for å bruke Strex. Tjenesten fungerer for alle som har mobilabonnement gjennom Telenor, Telia, OneCall, My Call, Chess, Talkmore, Dipper, djuice eller Ice.net.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.