For å beskytte barn og unge fra upassende innhold settes det aldersgrenser på dataspill, uansett hva slags konsoll de spiller på. Den europeiske standarden for aldersmerking, som også brukes i Norge, heter PEGI (Pan-European-Game-Information).

– PEGI-merket forteller hvilken aldersgruppe et spill passer til. Merket sier noe om innholdet i spillet, og skal hjelpe foreldre til å ta et informert valg når de kjøper spill til barna sine, forklarer Espen Harring som er markedsansvarlig for gaming i Komplett. 

Les mer: Den store spill-app-guiden for barn

EKSPERT: Espen Harring (t.h) anbefaler voksne å spille sammen med barna sine for å få innsyn i hva slags type spill de eksponeres for. Her er han avbildet sammen med kollega Mikkel Melsom.   FOTO: VG Partnerstudio

Mange norske barn spiller «voksenspill»

Ifølge den siste Barn og medier-rapporten, som ble utgitt av Medietilsynet i 2017, spiller omtrent 40 prosent av norske barn mellom ni og 16 år spill med anbefalt aldersgrense på 18 år. Grunnen er ifølge rapporten at mange foreldre overser de anbefalte aldersgrensene, og kjøper PC- og konsoll-spill til barna sine, uavhengig av merking. I Norge er det nemlig ingen krav om at man må følge merkingen. 

– Det er ikke lovpålagt å følge PEGI-merkingen. Noen barn tåler enkelte ting bedre enn andre, så det er opp til enhver forelder å vurdere hva barnet deres tåler, sier Harring.
ANBEFALT ALDERSGRENSE: Ved å følge aldersmerkingen kan foreldre og foresatte bidra til å sikre at barn ikke utsettes for upassende innhold.  FOTO: Produsent

Han forklarer at aldersmerkingen gir en god indikator på hva spillet inneholder. Likevel er det viktig at foreldre setter seg ordentlig inn i rådgiverrollen, og ikke lener seg blindt på PEGI.

– Min anbefaling er å sette seg ned å spille sammen med barna. På den måten lærer du deg hva spillet inneholder. Dette er spesielt viktig dersom spillet er et online spill, der man spiller mot og chatter med andre spillere. Det er umulig å kontrollere andres oppførsel og det er dessverre ikke til å komme unna at det finnes en del «troll» på nettet, sier Harring.

Se også: Slik finner du TV til de store sportsbegivenhetene

Dette betyr aldersmerkingen

Alle spill som blir offisielt lansert får en klassifisering, og det er spillprodusentene selv som aldersmerker spillene. Hvilken aldersgrense et spill får er avhengig av blant annet voldsinnhold, banning og seksuelt innhold. 

PEGI-merking sier ikke noe om vanskelighetsgrad eller hvilke ferdigheter som kreves for å spille. Et spill som for eksempel er merket med «3+» (tre år og oppover), kan likevel være vanskelig for en treåring å spille. 

Her er en oversikt over hva aldersmerkingen-merkingen betyr: 

Illustasjon: PEGI/VG Partnerstudio

I tilegg til veiledene aldermerking har noen spill innholdsmerking på omslaget. Innholdsmerking viser årsaken til aldersgrensen på spillet. 

Det finnes åtte ulike innholdsmerker: 

Illustrasjon: PEGI/VG Partnerstudio

Så du denne? Slik setter du opp smart-enheter til barna

Full kontroll

I tillegg til å følge PEGI-merking, finnes det noen enkle grep foreldre kan ta i bruk for å få bedre kontroll over hva barna eksponeres for. De fleste nyere trådløse rutere har for eksempel mulighet for å aktivere «foreldrekontroll», der man enkelt administrerer hva slags type innhold og hvilke nettsider barna skal ha tilgang til. 

– Jeg har en datter på fem som bruker iPad flittig. Jeg tenker at alt det barnet mitt ser på, må jeg også være klar over at hun ser på. Derfor har jeg linket iPaden til jentungen mot et barnefilter i nettverket hjemme. På den måten har jeg bedre kontroll, forklarer Harring. 

Denne mesh-ruteren fra TP-link har enkle og intuitive foreldreinnstillinger som gjør det lett å holde barna trygge på nett:

Når man setter opp barnefilter i nettverket må man imidlertid være klar over at ikke alle filter klarer å plukke opp alt. 

– Filtrering fungerer som regel veldig bra på vold eller grafiske scener, mens språk kan være vanskelig for filtre å plukke opp, sier eksperten. 

Les også: Slik får du oversikt og kontroll over barnas nettbruk 

Pass på YouTube

YouTube er en av de vanskeligste kanalene å passe på som forelder. Selv om det finnes filtrering på YouTube, krever det at du barnet ditt er innlogget med en «under 18»-profil. Det gjør det veldig vanskelig å kontrolle hva slags innhold barnet ditt sluker. Harring mener derfor at voksne gjerne kan se på YouTube – både alene og sammen med barna. 

– Det har blitt ekstremt populært å se på «gamere» som streamer og kommenterer egen spilling på YouTube. Dessverre er det svært varierende nivå på innholdet hos de ulike «youtuberne». Ikke alle kanaler er like barnevennlige, sier han og fortsetter: 

– Bruk YouTube til å søke opp spill du vet barnet ditt er interessert i. Da finner du både  spill-trailere fra de ulike spilleverandørene og de mest populære streamerne – da får god oversikt over hva barnas favorittspill faktisk inneholder, sier han. 

barnevakten.no finner du flere gode tips til hvordan du skal følge opp barna når de spiller. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.