LAN-party hjemme: Dette trenger du
Trodde du LAN var forbeholdt store e-sport-klubber og proffe gamere? Tro om igjen! Prøv du også, da, vel; Slik arrangerer du det ultimate hjemme-LAN.
– Det er en misforståelse at man må være en stor gjeng for å holde et LAN. De fleste hjemme-LAN jeg har vært på har vi vært to til fire personer, sier hobby-gamer Espen Harring, som er spill-ansvarlig i Komplett.
LAN er en forkortelse for «local area network», og betyr helt enkelt at to eller flere spillere møtes for å spille sammen på et lokalt nettverk. Et LAN trenger med andre ord hverken Vikingskipet på Hamar eller flere hundre spillere for å bli vellykket.
Her er noen gode tips til hvordan man arrangerer det ultimate hjemme-LANET – både for rutinerte gamere og nybegynnere.
Forberedelser
Når man arrangerer et hjemme-LAN er det én ting som er viktigere enn alt det andre: Internett! For de aller fleste er nettverket de allerede har hjemme mer enn godt nok, men husk å sjekke at du har en ruter med mange nok utganger. Det er nemlig mer stabilt å koble seg på nett med kabel enn trådløst – og det er ikke nevneverdig gøy at nettet faller ut midt i spillet.
– Er dere flere enn fire spillere må du ha en switch, tipser Harring.
Se mer: Bygg din egen gaming-PC
Neste punkt på listen er «arenaen». Det er ingen som forventer at du snekrer sammen en stor, profesjonell rigg, men det kan være ålreit å rydde av stuebordet, eller gjøre klar gaming-kjelleren, slik at alle får nok plass – spesielt om deltakerne har med seg stasjonære PC-er og store PC-skjermer.
– I «gamle dager» dro jeg ned til kompiser for å «LAN'e» nesten hver eneste helg. Da bar jeg med meg alt jeg hadde av utstyr, både stasjonær PC, stol og skjerm. Det ble en slags treningsøkt, forteller Harring og ler.
Han understreker at selv om han fortsatt foretrekker å spille på stasjonær PC, går det fint an å spille på en gaming-laptop – eller til og med konsoll om man foretrekker det.
– Jeg har sett folk komme drassende på en 50” TV for å game på konsoll. Det fungerer helt strålende, men det er kanskje litt upraktisk med tanke på plass – særlig når det kommer til hjemme-LAN, sier Harring.
Et godt råd er å spørre vennene dine på forhånd om hva slags utstyr de har tenkt til å ha med seg, slik at du får en idé om hvor mye plass dere trenger. De fleste LAN går over et par dager, så husk å beregne rom nok til et par luftmadrasser.
Se også: Slik blir du en proff gamer
Det sosiale i fokus
Etter mange år som gamer og aktivt medlem i spillklubben Spett Gaming, har Harring god erfaring som både deltaker og arrangør av LAN. Spett Gaming har cirka 200 medlemmer som alle har dataspill som hobby. De arrangerer stadig små og store treff, hvor medlemmene reiser fra hele landet for å spille sammen.
– I dag kan man når som helst spille sammen med venner online – men det er mye hyggeligere å samle gjengen, sier Harring.
For ham er det sosiale aspektet ved et LAN vel så viktig som selve spillingen.
– Sett gjerne av tid til å spise sammen, eller samle dere foran en konsoll og konkurrer i et spill dere aldri har prøvd før. Sånt blir det god stemning av, tipser eksperten.
Husk riktig utstyr
Mye av utstyret som brukes til gaming er dyrt, i det minste i toppsjiktet. Og selv om godt utstyr ikke automatisk gjør deg til en god gamer, er det viktig at du har utstyr du liker å spille med – spesielt når du skal sitte over flere dager.
Her er ekspertens huskeliste over alt du trenger av utstyr for et vellykket LAN:
PC:
– Hva slags PC man foretrekker å spille på er veldig individuelt. Skal du kjøpe en ny gaming-PC er et av de viktigste kriteriene at maskinen har et kraftig nok skjermkort. Skal du spille spill med god grafikk er dette helt avgjørende, sier Harring.
Skjerm:
Når det kommer til skjermer er det ikke bare størrelsen som teller. I online gaming er det viktig å til enhver tid ha det «ferskeste bildet» på skjermen. En god skjerm har god oppdateringsfrekvens og responstid, og et godt nok bilde til du ikke blir trøtt og sliten i øynene, forteller eksperten.
Les mer om valg av skjerm her.
Les også: Verdens mest populære online spill – slik blir du god
Mus og musematte:
Det kan kanskje virke ubetydelig for «utenforstående», men riktig mus og matte har mye å si for spillopplevelsen.
Tastatur:
– Ta med et tastatur som passer til det du skal spille. Personlig liker jeg store tastaturer, og jeg er glad i den taktile følelsen du får av et mekanisk tastatur, sier Harring. Ta med et tastatur som passer spillet du skal spille.
En nettverkskabel:
… eller to. Det er alltid noen som mangler en kabel.
Headset:
Om du ikke har lyd som står i stil med grafikken, får du ikke en komplett spillopplevelse. Husk headset!
Stol:
Skal du virkelig sitte komfortabelt trenger du en god gaming-stol. Noen stoler kan man til og med lene helt tilbake i, slik at en kan sove i den – da har man en slags to-i-en-løsning og kan la madrassen bli igjen hjemme. Det er derimot ikke å anbefale dersom en sover urolig.
Så du denne? Aldersgrenser på spill: Dette betyr det
Snacks:
Her er det enkle ofte det beste. Fingermat som er enkel å spise er helt topp. Stikkord for innkjøp er chips og koffeinholdig drikke – man vil jo helst ikke kaste bort timer på søvn.
– Jeg anbefaler å kjøpe inn chips som ikke er for fet og full av krydder. Kombinasjonen tastatur og «greasy hands» er ikke særlig god, tipser Harring.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.