Hvis du ønsker å holde kontakten med vennene dine mens du gamer, har du flere alternativer å velge mellom, forklarer Mikkel Melsom, som er YouTube-ansvarlig i Komplett – og er en ivrig hobby-gamer.

– De fleste gamere bruker Discord i dag, men du kan også bruke Teamspeak eller Skype, sier Melsom.

Les også: Dette trenger du for å lage det ultimate hjemme-LAN

EKSPERT: Mikkel Melsom i Komplett bruker chattetjenesten Discord for å snakke med venner når han gamer. Foto: VG Partnerstudio

Discord er en gratis kommunikasjonsplattform laget for gamere og streamere, der du kan velge om du vil kommunisere ved hjelp av tekst, tale eller video. I 2017 økte antall registrerte brukere fra 25 til 87 millioner, og ifølge selskapet bruker hele 14 millioner tjenesten hver eneste dag. Til gaming er det som regel mest relevant å kunne snakke via mikrofon med venner eller andre lagspillere, og da er Discord en av de beste løsningene, ifølge eksperten. 

– Tjenesten bruker lite ressurser på PC-en din, noe som gjør at den er fin og stabil. Det er noe av det Discord får mye ros for.

Så du denne? Slik blir du god i Playerunknown's Battleground

I tillegg har Discord et stilrent og brukervennlig design, og har mange visuelle likhetstrekk med for eksempel Slack, som mange bruker til intern kommunikasjon på arbeidsplassen.

– Når du bruker Discord for første gang legger du gjerne til venner som allerede er der, og blir med på en allerede opprettet server. Jeg er for eksempel på serveren til spillklubben «Spett Gaming» og en server med en gjeng som spiller Minecraft. I tillegg har jeg opprettet en server sammen med noen andre venner som gamer, forklarer Melsom.

SLIK SER DET UT: Helt til venstre finner du serverne du er medlem av, til høyre for serverne finner du de ulike kanalene og i hovedvinduet kan du se reglene som gjelder inne på Spett Gaming sin server. Går du inn i en tekstkanal, er det i dette vinduet du kan chatte. Skjermdump Discord

Når du er inne på en server finner du ulike kanaler, for eksempel kanaler kun til å snakke (voice channels) og andre kun til å skrive (text channels). Du kan også se hva andre på serveren spiller, eller om de er live på en stream.

For å sette opp en konto går du til Discords nettsider. Du kan benytte tjenesten i nettleseren din, men det er mer brukervennlig å laste ned programmet på maskinen. Deretter er det bare å legge til venner og la moroa begynne.

Les også: Dette mobilspillet er et av de raskest voksende 

Her er ekspertens seks tips og triks som kan gjøre chatte-opplevelsen din på Discord enda bedre:

1. Legg inn restriksjoner

VIKTIG MED SIKKERHET: Undersøk hvilke innstillinger du vil justere på, slik at du ikke blir kontaktet av noen du ikke ønsker å prate med på chattetjenesten. Skjermdump Discord

Før du setter i gang, eller lar barna dine slippe til på Discord, er det lurt å ta en titt på personverninnstillingene på profilen din. Tjenesten beskytter selvsagt automatisk IP-adressen din, men det kan være en god idé å legge inn noen ekstra restriksjoner. Du kan for eksempel bestemme hvem som kan legge deg til som venn, eller om andre medlemmer på serverne du er på kan sende meldinger til deg.

– Selv om Discord er ment som et kommunikasjonsverktøy mellom venner som gamer, er det alltids noen som bruker tjenesten til noe annet – som med alt annet på internett, forklarer Melsom.

Så du denne? Dette betyr egentlig aldersgrensene i spill

­– Som forelder er det mye en kan gjøre for å sikre barn som bruker Discord. Jeg mener det viktigste er at en setter seg inn i hva det er, og hvordan en bruker tjenesten. Jeg har for eksempel satt opp en egen server for sønnen min og en kamerat av ham, hvor jeg er administrator og har full kontroll.

Trykk på tannhjulet ved siden av kallenavnet ditt nederst i venstre hjørne. Trykk på «privacy safety» og juster på de forhåndsinnstilte innstillingene.

NB! Discord har aldersgrense på 13 år.

2. Bruk ditt faste kallenavn

På enkelte Discord-servere kan du endre på kallenavnet ditt, slik at du kan bruke et annet navn enn det du valgte da du lagde Discord-kontoen din. Melsom råder imidlertid til å alltid bruke det samme navnet – både i forskjellige spill og på ulike servere.

– Hvis du bruker «nicket» ditt konsekvent er det mye enklere for folk å kjenne deg igjen. 

Les også: Slik velger du riktig gaming-utstyr til PC

3. Last ned mobilappen når du er AFK

MOBILVERSJONEN: Hold kontakten med gaming-vennene dine selv når du ikke sitter foran PC-en. Skjermdump Discord-app

I likhet med mange av de andre chatte-tjenestene, er også Discord mulig å laste ned på mobilen. Sjekk hvem som er online, eller legg avtaler med andre på serveren når du er AFK (away from keyboard). 

– Jeg bruker selv mobilappen mye til chatting. Den er utrolig kjekk å bruke til å oppdatere deg på hva som skjer når man ikke sitter ved PC-en.

4. Tilpass lydoppsettet ditt

ENKELT Å TILPASSE: Du kan endre på lydoppsettet i chattetjenesten, for eksempel kan du bestemme at én tast på tastaturet ditt aktiverer mikrofonen når du holder tasten inne. Skjermdump Discord

Både for din egen og medspillerne dine sin skyld, bør du ta stilling til hvordan lydinnstillingene dine skal være – og hva du trives best med. Du har hovedsakelig to valg, og kan i tillegg gjøre flere mindre justeringer:

­– Du kan velge «push to talk» ­– hvor du må holde inne en knapp for at de i kanalen din kan høre hva du sier, og du kan velge «voice activation» – hvor mikrofonen din er skrudd av når du ikke snakker og skrudd på når du snakker, forklarer Melsom.

Sjekk også: Få bedre spillopplevelse med riktig gaming-headset

Om du velger det siste kan du bestemme at en av knappene dine skal være «click to mute», slik at du kan skru av mikrofonen om noen andre skulle komme inn i rommet og snakke til deg mens du gamer.

Trykk på tannhjulet ved siden av kallenavnet ditt nederst i venstre hjørne. Trykk på «voice video». Under «input mode»-alternativene kan du legge til hurtigtaster og bestemme hvilke taster som for eksempel skal «mute» mikrofonen.

5. Plugins i spill

Mange spill har en egen «voice over internet protocol» (VOIP), som er en innebygget chattefunksjon der du kan snakke med dem du spiller med. Mange velger likevel å bruke Discord, ifølge Melsom. En av grunnene er at nærhet ofte har betydning for om du kan høre medspillerne dine, noe som kan være begrensende.

­– Spiller du Playerunknown’s Battleground kan du for eksempel høre om spilleren er til høyre eller venstre for deg, men du hører ikke hva spilleren sier om han er langt unna der du befinner deg.

Les også: Slik velger du riktig PC-skjerm til ulik bruk

Bruker du derimot Discord, vil du til en hver tid høre spillerne som er på den samme «voice»-kanalen som deg. Siden Discord er et eget program, vil du måtte kjøre det ved siden av spillet.

– Men mange av de største spillene godtar såkalt «in-game overlay», slik at du kan bruke Discord inne i spillet. Da kan du for eksempel se hvem som er inne i spillet øverst i venstre hjørne, forklarer Melsom.

Sjekk hvilke spill og hvordan du bruker «overlay-plugins» på Discord sine nettsider her.

6. Lytt til Spotify med vennene dine

KOBLE TIL ANDRE KONTOER: Chatteprogrammet kan enkelt kobles til andre tjenester du bruker i forbindelse med gaming, for eksempel streaming på Twitch eller lytting til musikk. Skjermdump Discord

Nylig annonserte Discord at de har inngått et samarbeid med Spotify, som gjør at venner som spiller sammen kan lytte til den samme musikken. I tillegg kan dele favorittlåtene dine og se hva vennene dine liker å lytte til.

– Jeg for min del foretrekker å høre lydene i spillet, og kommer nok ikke til å bruke denne funksjonen, sier Melsom.

Så du denne? Minecraft for nybegynnere

For å koble sammen Spotify og Discord trykker du på tannhjulet nederst til venstre og velger «connections». Her kan du også koble Discord-kontoen din til andre tjenester, slik som Steam, Twitch og sosiale medier.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.