Året 2017 ble et stort år for augmented reality (AR), mye takket være Apples lansering av ARKit – en plattform for «enkel» utvikling av AR-apper til iPhone og iPad. Hvis du nå klør deg i hodet og tenker at dette blir altfor avansert teknologiprat, er det bare å puste rolig; sjansen er nemlig veldig stor for at du har brukt AR-teknologi allerede. 

Augmented Reality er en teknologi som kombinerer virtuell data med data fra den fysiske verden, slik at man får en ny sammensatt «virkelighet» på for eksempel en mobilskjerm. 

– Veldig mange bruker AR-teknologi daglig uten at de er klar over det. Har du brukt Pokémon GO-appen eller Snapchat-filter? Ja, da har du brukt AR. Der er nemlig den teknologien begge de populære appene er bygget på, forklarer Truls Aleksander Hammer som er ansvarlig for mobil og tablet i Komplett. 

GØY MED AR: Ekspert Truls Aleksander Hammer bruker AR daglig til å sende mer underholdende Snaps. VG Partnerstudio

Mens VR bruker hele synsfeltet og erstatter «ekte» sanseinntrykk som syn og hørsel, fremstiller AR verden slik den er, men legger til et digitalt informasjonslag på toppen av de ekte omgivelsene. De simulerte dimensjonene kan komme i form av video, grafikk og lyd– slik som for eksempel den dansende papegøyen på Snapchat.   

Fordi AR-teknologi bruker telefonens kamera, fungerer AR på de fleste nye smarttelefoner – men appene krever ofte at du har et oppdatert operativsystem. I tillegg kniver Google og Apple, ikke overraskende, om plassen på AR-tronen. Derfor vil ikke alle apper fungere på alle typer telefoner – apper utviklet med Apples ARKit er kun kompatible med eple-produkter, og ikke tilgjengelig for Google eller Android-brukere. 

POPULÆR: I fjor gikk AR-appen Pokémon Go som er farsott over landet. Pixabay

Les også: Slik lager du ditt helt egne Snapchat-filter

Hva bruker man egentlig AR-apper til?

– Så langt går de fleste appene ut på å gjøre hverdagen din mer underholdende. Men det dukker stadig opp flere AR-apper som skal hjelpe deg på en praktisk måte, for eksempel med å måle avstand eller kanskje prøve klær uten å måtte dra i butikken – eller man kan bruke AR som et viktige hjelpemiddel i undervisning.  Det meste blir enklere takket være AR-teknologi, sier Hammer.

Er du nysgjerrig på AR? Her er seks morsomme apper du kan leke deg med – noen nyttige og andre mindre nyttige. 

IKEA Place: 

Har du problemer med å bestemme deg for hva slags teppe som passer inn i stua? IKEA Place gir deg muligheter til å se hvordan møbler kan passe inn og forandre et rom. Appen inneholder over 2000 produkter fra den svenske møbelkjeden, alt i 3D og realistisk målestokk for å gi deg et riktig inntrykk av design og funksjon. Produktene skaleres automatisk, basert på rommets mål, med 98 prosents nøyaktighet. IKEAs app er blant de aller først appene som ble utviklet med Apple ARKit – teknologien er så nøyaktig at du kan se teksturen i tekstilene og hvordan lys og skygger reflekteres på møblene.

Appen er gratis og kan lastes ned i Appstore

Carrot Weather: 

Skjermdump Carrot Weather

Carrot weather er en kraftig vær-app med mer personlighet enn noen annen værmelder du har sett til nå. Appen leverer lynraske detaljer om hva slags vær du har i vente, krydret med gode råd og kommentarer – og en funksjon for å oppdage «hemmelige» steder. Velg AR-modus for å slippe den småfrekke botten fri. Men vær forsiktig med å komme borti den …

Carrot Weather fungerer over hele verden og koster 55 kr. i Appstore

Så du denne? Stor Bitmoji-oppdatering

Haircolor by Modi Face

Har du noen gang lurt på hvordan du ser ut med lilla hår? Eller kanskje grønt? Ikke nå lenger. Appen Haircolor bruker kamera på mobilen og farger håret ditt i real time, slik at du kan teste fargen før du går på en gigasmell.

Skjermdump Haircolor by Modi Face

Dersom en ønsker å teste den nye hårfargen med litt ny make-up, finnes det selvsagt en app for det også. Stadig flere kosmetikkprodusenter får øynene opp for hvordan man kan bruke AR. Appen MakeupGenius fra L’oreal Paris scanner ansiktet ditt og lar deg prøve leppestift, rouge og øyemake-up i utallige kombinasjoner – noen mer heldige enn andre. Appene er utvilsomt mer gimmick enn til nytte– men så er det til gjengjeld veldig underholdende. 

Haircolor og MakeupGenius kan lastes ned i Appstore og Google Play. 

LEGO AR-studio

Skjermdump LEGO AR-studio

Det beste med LEGO er at man kan bygge akkurat det man vil – fra båter til slott og drager. Dessverre vil ikke dragene kunne fly eller sprute flammer i den virkelige verden. Det er her AR kommer inn. LEGO AR-studio blander det fysiske og det digitale, og lar barna leke med de virkelige byggverkene på en hel ny måte. Appen bruker telefonen til å plassere virituell lego i den virkelige verden – og vipps, så er det en digital, ildsprutende drage plassert det virkelige slottet av gamle legoklosser.   

Lego kan lastes ned i Appstore. 

Se også: Slik får du tilbake den gamle versjonen av Snapchat

Quiver

Quiver er AR tegnebok. Appen fungerer slik at du først laster ned og printer ut sider fra fargeboken fra appens hjemmeside. Når du er ferdig å fargelegge i den fysiske verden kan du bruke appen for å vekke tegningen til live og leke med figuren. 

Skjermdump Quiver

Quiver kan lastes ned Appstore og Google Play. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.