Dette kan redde mobilen fra kuldesjokk
Det er ikke bare du som fryser når gradestokken kryper under null. Mobilen din kan også trenge litt ekstra omsorg i vinterkulden.
På vinteren kan det være bitende kulde i Norge. Til tross for at fingrene ofte stivner når vottene ikke er på, velger mange å taste på skjermen uansett hvilken temperatur det er ute.
– Hvis det blir for kaldt blir væsken i batteriet til mobilen din tyktflytende. Da øker motstanden i batteriet, som reduserer den tilgjengelige kapasiteten og gjør at det vil oppleves som at batteriet tømmes raskere, sier Knut Bjarne Gandrud.
Han jobber som forsker på neste generasjons batterier og arbeider i forskningsfirmaet IMEC.
Ifølge Gandrud er det ofte litt gamle telefoner som blir mest påvirket av kulde.
– Batterier har en begrenset levetid. Og jo eldre et batteri blir, jo dårligere blir det, sier han.
Derfor vil det også oppleves som at batteriet tømmes enda raskere når det er kaldt, siden kapasiteten allerede er redusert.
I batteriet finnes det elektrolytt. Dette er en væske som transporterer litium-ioner mellom anoden og katoden i batteriet. Når det blir kaldt blir væsken mer tyktflytende, noe som gjør at litiumionene får mer motstand. Når dette skjer, blir batteriet på mobilen din dårligere.
Du vil merke forskjell allerede ved temperaturer rundt null grader. Men det er ikke før gradene kryper under ti minus at du virkelig vil se forskjell.
– Det skal likevel mye til før telefonen begynner å skru seg av, og da snakker vi nok temperaturer ned i 20-30 minusgrader, sier Gandrud.
Ikke ha mobilen i ytterlommen
Ett av de beste tipsene for å holde liv i telefonen, er å passe på hvor du oppbevarer den. Du bør derfor styre unna de ytterste lommene på for eksempel jakken din.
– Hvis du har på deg flere lag med klær, er det aller beste du kan gjøre å ha mobilen i lommen på et mellomlag, for eksempel i bukselommen under ytterbuksen. Da holder mobilen mer normal temperatur, forteller batteriforskeren.
Også Truls Aleksander Hammer, produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett, anbefaler å holde mobilen så varm som mulig under for eksempel en ski- eller aketur i kulden.
Selv om kroppsvarme er bra for batteriet på mobilen, anbefaler batteriforsker Gandrud at du ikke har telefonen helt inntil kroppen din. Dette for å unngå fukt fra svette.
Deksel til ingen nytte
Du trodde kanskje at et mobildeksel kan beskytte mobilen din bedre mot kulde? Neppe, skal vi tro Gandrud.
– Jeg tror et vanlig deksel har veldig lite å si. Kanskje ville det fungert hvis det fantes et deksel med termoeffekt, men det ville sikkert ikke vært så praktisk, sier han.
Gandrud har imidlertid et annet tips for å hindre at mobilen blir så fort kald når du tar den med ut:
– Når mobilen er påslått, og spesielt når den er i bruk, genererer den litt varme. Hvis du slår den av når du går ut i kulden, vil den kanskje bli kald mye raskere, forklarer han.
Det er imidlertid viktig å huske på at når du bruker mobilen, tappes også batteriet. Derfor anbefaler han at du slår av telefonen dersom du kun skal ha den med som sikkerhet ved for eksempel en nødsamtale.
Nødlader og kroppsvarme kan redde deg
Har batteriet først blitt altfor kaldt, og mobilen din har gått i svart, kan du likevel få liv i den.
– Hvis du må bruke mobilen med en gang, anbefaler jeg å ta den helt inn til huden, gjerne under armhulen. Når mobilen er varm nok, vil du kunne slå den på igjen, sier Gandrud.
En nødlader vil fungere på samme måte, så fremt nødladeren er fulladet og ikke for kald. Men her er det verdt å merke seg at heller ikke mobilen bør være veldig kald når du skal bruke nødlader.
– Da kan nødladeren i verste fall skade batteriet på telefonen, så det kan være lurt å varme opp telefonen litt først, sier han.
– Nødladere fra merket iiglo er et godt valg. De er solide og pålitelige, sier Truls Aleksander Hammer.
Han påpeker at det finnes gode nødladere også fra andre merker, men trekker fram iiglo fordi dette merket har utmerket seg i ulike tester av nødladere.
– Skal du kjøpe en nødlader anbefaler jeg en som har stor kapasitet. Desto større kapasitet, desto flere ganger får du ladet opp mobilen med den, sier Hammer.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.