De enkle grepene som gjør deg til en bedre student
Pleier du å utsette studiearbeidet? Fortvil ikke, du trenger ikke nødvendigvis studere hardere for å oppnå gode resultater – bare smartere. Her er listen som vil hjelpe deg på veien.
Tilgang til internett har store fordeler, men representerer også en fare i studiesituasjonen, nemlig at man kan la seg friste til mye som ikke er produktivt – og som stjeler tid fra produktivt arbeid, mener Frode Svartdal, som forsker på prokrastinering, eller utsettelsesatferd, ved Universitetet i Tromsø.
– Prokrastinering er sterkt relatert til det å falle for fristelser, være impulsiv og søke kortsiktige belønninger. Internett representerer en kontinuerlig kilde til fristelser i studiesituasjonen - det er jo mye artigere å sjekke Facebook enn å lese det kjeeedelige kapitlet i statistikkboken. Over tid kan man da lett få en følelse av at studiet er kjedelig, tungt og lite motiverende, sier han til Smart.
Les også: IT-ekspertenes beste råd til valg av studie-PC
Om du har et bevisst forhold til hvordan du bruker tiden din, trenger imidlertid ikke den konstante utsettelsen utvikle seg til å bli en uheldig uvane, ifølge Svartdal.
Smart har her samlet en rekke apper og nettsider som kan hjelpe deg med å holde på arbeidsflyten og maksimere produktiviteten din.
Ta tiden
Pomodoro-teknikken er en metode som ble utviklet på 80-tallet, hvor hensikten er å kontrollere egen tidsbruk – og styre unna tidstyver.
For noen år tilbake skrev nettsiden Lifehacker at Pomodoro er den mest populære metoden for å øke produktivitet, og flere nettsteder, blant annet Business Insider, har testet teknikken – med hell.
Tanken er at du skal bruke 25 intensive minutter på en oppgave, for deretter å ta en fem minutters pause. Etter fire slike økter, eller fire såkalte «pomodoros», får du en lengre pause.
Du kan selvsagt anvende metoden uten internett også, men nettsiden TomatoTimer (pomodoro betyr tomat på italiensk) tar tiden for deg, slik at alt du trenger å gjøre er å jobbe effektivt og ta pauser ofte nok til at du ikke blir for sliten.
Blokker distraherende sider
Om du bruker Pomodoro-teknikken skal dette steget strengt tatt ikke være nødvendig, men la oss være ærlige, når det stadig vekk plinger i vinduene så er det lett å bli distrahert. Gjør deg selv en tjeneste og last ned en utvidelse til nettleseren din som lar deg blokkere sidene som stadig forstyrrer.
For å unngå digitale distraksjoner anbefaler nyhetsbyrået Associated Press å laste ned SimpleBlocker eller StayFocusd (begge gratis til Chrome) som lar deg blokkere nettsider i gitte tidsrom.
Om det er Facebook som er det største problemet, kan du laste ned denne utvidelsen (gratis til Chrome) som sensurerer Facebook og gir deg inspirerende sitater i stedet. For det trenger du jo.
Få gratis goder for å holde deg unna mobilen
Det holder kanskje ikke bare å stoppe forstyrrelser i nettleseren, når mobilen kan være minst like distraherende. Den norske appen Hold (gratis i App Store og Google Play) belønner studenter for å holde seg unna mobilen. Og da snakker vi ikke fiktive internett-belønninger, men ekte belønninger.
Ligger du unna mobilen i 20 minutter samtidig som du er på skolens område får du ett poeng, og når du har samlet inn nok poeng kan du bruke dem til å kjøpe noe fra appens samarbeidspartnere. Bytt inn poengene mot en gratis yoghurt, en brus på Narvesen eller noe helt annet.
Sjekk også: Reiseappene du faktisk vil bruke
Tving deg av skrivesperren
En applikasjon som har fått endel oppmerksomhet i det siste er Flowstate, som skal hjelpe deg å finne skriveflyten. Ifølge The Verge er appen skummel, risikofylt – og merkelig nok, veldig effektiv.
Du velger bare en skrifttype, hvor lenge du skal skrive og en tittel, så er du i gang. Om du slutter å skrive vil teksten bli svakere og svakere – og etter fem sekunder med inaktivitet er teksten helt vekk. Du blir rett og slett tvunget til å skrive. Applikasjonen er enn så lenge kun tilgjengelig for Apple-produkter (109 kroner til OS X og 55 kroner til iPhone)
Finn presentasjoner om temaet du skriver om
Sjansen er stor for at noen andre allerede har laget en presentasjon om temaet du leser om. Søker du etter temaet på Google og legger til «filetype:ppt» får du utelukkende opp treff med PowerPoint-presentasjoner. Andre filtyper finner du ved å erstatte «ppt» med «docs», «pdf» eller lignende. Genialt! Sjekk ut flere søketips på Googles «tips og triks»-side.
Finn bøker og vitenskapelige artikler på Google
I dag finner du drøssevis av bøker og interessante vitenskapelige artikler på nettet – og kanskje finner du akkurat den informasjonen du trenger nettopp her, så slipper du å ta en ekstra tur bortom biblioteket.
Går du på universitet eller høyskole har du også tilgang til andre sider der du kan søke etter elektroniske artikler og bøker, men Google Scholar og Google Books er tilgjengelig for alle.
Et smart triks, ifølge Mashable, er å sette opp varsel for søk slik at du blir varslet om det kommer en ny forskningsartikkel om temaet du er interessert i.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.