– Mitt første møte med dataspill var som seksåring på SFO i 1996. Spillet var plattformspillet Alley Cat, som ble gitt ut til Atari 8-bit i 1983 og til PC i 1984. Hvorfor akkurat det spillet var på PC-en på skolen er jeg ikke sikker på, men antar at noen som jobbet der likte det. På den tiden hadde jeg også en Galaxy Twinvader III fra Actronics, en håndholdt spillkonsoll fra 1981, som jeg arvet av faren min, sier Kristina Halvorsen (28).

Kranglete hjemmenettverk? Slik velger du riktig ruter

Interessen for dataspill ledet henne inn på en mastergrad i visuell kultur ved NTNU, og videre inn i spillindustrien. I dag jobber hun som community manager for Poio, et spillselskap som hjelper barn å knekke lesekoden. Om ikke jobben metter behovet for dataspill holder hun foredrag, arrangerer brettspill-workshop og skriver for Spillpikene.no.

VR-SPILL: Halvorsen har hatt stor glede av gamle dataspill, men engasjeres også av ny spillteknologi. Her tester hun ut VR-headsettet HTC Vive. Foto: Privat

Handler om mer enn datakraft

Allerede i 2014 hadde dataspill utkonkurrert filmindustrien i global omsetning. I dag kommer de teknologiske gjennombruddene med stadig kortere mellomrom: 3D, 4K, OLED, VR. 

Men for Halvorsen handler et godt dataspill om mer enn datakraft og skjermoppløsning.

– Et bra dataspill skal fungere teknisk godt med lite feil, og det skal gi meg lyst til å fortsette å spille. Det skal ikke være frustrerende vanskelig, men heller ikke holde spilleren i hånda. For meg handler det også mye om at jeg liker humoren i spillet, sier hun.

Hun peker på flere spill som har brutt med tradisjonelle spill-formler for å skape helt nye opplevelser.

Sjekk også: Gaming-ordbok: Dette betyr forkortelsene og uttrykkene

– Av innovative spill skiller Portal seg ut med sin mørke humor og kreative oppgaver. Alle oppgavene er spennende å utføre og det er gøy å teste egenskapene til de forskjellige gjenstandene man finner. Samtidig hadde ikke spillet vært det samme uten de absurde kommentarene fra «guiden», GlaDos, sier hun lattermildt. 

– En annen innovativ favoritt er Resident Evil, kult-hitten som ble populær filmserie. Spillet ble kjent for veldig skremmende scener som får deg til å hoppe i stolen. Resident Evil satte en standard for skrekkspill med det første spillet, og gjorde det igjen med Resident Evil 4 hvor de introduserte mer action og litt mindre skrekk, sier Halvorsen.

Milepæler i dataspillenes utvikling

Dataspill og spillkonsoller har fulgt den tekniske utviklingen, og i mange tilfeller ledet an utviklingen. Halvorsen peker på flere innflytelsesrike konsoller gjennom tidene:

– ATARI 2600, som ble lansert i 1977, har hatt spesielt stor innflytelse på dataspill helt frem til i dag. Flere kjente spillutviklere sier de fant spillutviklingsinteressen på 2600 ved å utvikle spill til den. Et par andre med stor innflytelse må være Nintendo 64 og Game Boy, sier hun.

Spill klassiske ATARI-spill i nettleseren din her, eller skaff deg en retrokonsoll, slik som denne fra ATARI med over 100 spill:

Halvorsen mener Nintendo 64 og Super Mario 64 var revolusjonerende da de ble lansert i 1997.

– Mange av Super Mario-spillene har vært genredefinerende og har satt en ny standard. Dette gjelder både kameraføring, måten man navigerer mellom forskjellige verdener og 3D-grafikk. I tillegg har Game Boy popularisert den håndholdte spillmaskinen og lagt grunnlaget for at «alle» i dag har en spillmaskin i form av en smarttelefonen i lomma, sier hun.

Les også: Nyttige tips til chatte-tjenesten gamerne sverger til

Flere spill er blitt legendariske på grunn av spesielt oppfinnsomme spill-mekanismer. Halvorsen mener Nintendo også der har vært ledende på nye og innovative spill.

– Et annet spill som har bemerket seg som innovativt nå nylig, er The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Siden jeg spilte det er det blitt svært vanskelig å akseptere at jeg ikke kan klatre på alle fjell jeg møter i andre spill. Dette var magisk å oppleve i Breath of the Wild, sier hun entusiastisk.

«The Legend of Zelda: Breath of the Wild» finner du til Nintendo Switch og Nintendo Wii U her:

Trenger mangfold av spill

Halvorsen tror grafikken og spill-mekanismene vil fortsette å bryte grenser, men at det samtidig vil oppstå en motpol som fokuserer på mer fantasifulle uttrykk.

– Det krever mer ressurser å utvikle fotorealistiske spill og da blir det naturlig for de mindre utviklerne å finne sine egne uttrykk som ikke krever like mye ressurser. Samtidig blir teknologien mer tilgjengelig noe som gjør det lettere for mindre selskaper å utvikle spill, sier hun.

– Jeg tenker på fantasifulle spill med unike visuelle uttrykk som Superhot, Abzû, Inside, Unravel, Ori and the Blind Forest, Hyper Light Drifter. Andre spill er mer abstrakte, som Will Glow the Wisp, Antichamber og Metrico+. Slike spill har ofte til felles at de er utviklet av mindre selskaper, eller indie-utviklere.

Sjekk også: Dette trenger du for å lage det ultimate hjemme-LAN-et

Drømmer om VR i arkadehaller

Halvorsen tror VR har stort potensial, men er usikker på hvordan teknologien kan bli mer tilgjengelige for folk flest.

– Kun et fåtall selskaper utvikler VR-spill på heltid, og arbeid av høy kvalitet er ekstremt tidkrevende. Jeg synes HTC Vive er utrolig morsomt, men altfor slitsomt å bruke i mer enn 30 minutter av gangen, sier hun.

Hun mener VR-utstyr fortsatt er dyrt og at kanskje arkadehaller kan gjøre teknologien tilgjengelig for flere.

– Min drøm er at VR bringer arkadehallene tilbake. I en slik setting kunne VR blitt mer tilgjengelig og kanskje videreutvikles på en måte som passer bedre inn i folk sine hjem, slik konsoller en gang ble, avslutter Halvorsen.

PlayStation VR er en av de rimeligere VR-tilbudene (i det minste om du allerede har en PS4-konsoll hjemme):

I april kommer en ny versjon av HTC Vive. Den kan du forhåndsbestille her:

Fra gutterommet til global spillindustri

Jon Cato Lorentzen har spilt dataspill siden 70-tallet og er daglig leder for den norske spillutvikleren Krillbite Studio, som nylig ga ut sitt mest kjente spill Among the Sleep i en oppusset utgave. Han trekker frem det relativt ukjente spillet Xpilot fra 1991 som et av spillene som har gjort størst inntrykk på ham.

– I Xpilot kontrollerte man et trekantet romskip som kjempet mot gravitasjon, fiender og andre spillere. Spesielt flerspillerdelen var ekstremt innovativ for sin tid. Spillet hadde et rendyrket spilldesign der mestring av spillets fysikk ble nøkkelen til suksess. Kombiner det med lagspill der man må beskytte basen sin og utfylle hverandres lagroller, og du har oppskriften på en helt magisk spillopplevelse, sier han.

Så du denne? Slik kan du bli en proff gamer

JOBBER MED SPILL: Jon Cato Lorentzen har vokst opp med dataspill og bruker interessen i jobben som daglig leder for Krillbite Studio. Foto: Bjørnar Frøyse

Vekst i norsk spillindustri

Lorentzen har sett hvordan det norske markedet har utviklet seg fra å være dominert av spillprodusenter som Funcom og en håndfull barnespillprodusenter, til bli sammensatt av flere små og middels store spillselskaper som lager forskjellige dataspill.

– Vi har nå en håndfull selskaper med over ti ansatte og en hel haug med enda mindre aktører. Om man sammenligner med Sverige og Finland blir den norske bransjen svært liten målt i omsetning eller antall ansatte, men vi har en uavhengig «spirit» og en trang til å lage nye og innovative spillopplevelser som er grunnlaget for fremtidige suksesser, sier han.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.