– Vi har fem til seks ulike skjermkort-typer som alle kan kobles opp til et hovedkort – eller Motherboard, sier Pål Fredrik Berg. Han er kategorisjef hos Komplett PC, avdelingen for PC-bygging.

Skjermkortene – som i utgangspunktet er utviklet for å brukes til gaming – fungerer særdeles godt også til å knuse de utfordrende og kompliserte matematiske oppgavene som legges ut for å tjene kryptovaluta, ifølge Berg.

⛏ Henger du ikke helt med? Nederst i saken finner du litt mer informasjon om mining – som er prosessen for å behandle transaksjoner i krypotovaluta-nettverkene. ⛏

ANBEFALER GAMING-SKJERMKORT: Pål Fredrik Berg i Komplett har selv «minet», og forklarer at en bør investere i et skjermkort som er utviklet for gaming.  Foto: Komplett

Han har – av ren nysgjerrighet og fordi han arbeider med maskinvare som kan brukes til mining – også selv prøvd mining.

– Maskinvare koster penger, og det er dumt å bomme på innkjøp av hardware. Riktig skjermkort gjør at du får tilbake investeringene dine raskere, forklarer Berg.

For å gjøre det enklere for deg som er interessert i mining, har han plukket ut to godt egnede skjermkort du kan sette inn i PC-en din.

– Hovedforskjellen mellom disse to er at du får høyere «hash rate» med modellen RX 580.

«Hash rate» er måleenheten som beskriver mengden datakraft som Bitcoin- eller Ethereum-nettverket bruker. Selv om prislappen er høyere, vil du kunne få igjen investeringene dine raskere med et kraftigere skjermkort.

Krever datakunnskap – og penger

De fleste som miner er såkalte datanerder som liker utfordringer. I tillegg finnes det enkelte som gjør det i håp om å innkassere storgevinster.

For å kunne starte med mining, trenger du til dels omfattende datakunnskap og penger. Maskinvaren du trenger, koster penger, fordi du trenger minst fem skjermkort for å få en gevinst av betydning. Hvert kort koster 3.000 – 4.000 kroner.

– De som miner, har store forhåpninger om at kryptovaluta blir mer verdt i fremtiden. Noen gjør det i håp om å bli rike, andre fordi de er interesserte i ny teknologi, sier Berg.

Økende interesse

Berg synes det er vanskelig å anslå hvor mange som miner, men vet at det er cirka 10 millioner skjermkort som graver etter den nest mest populære valutaen; Ethereum. Han anslår at det i januar ble solgt 2,5 millioner skjermkort i verden – kun ment til mining. Han er ikke i tvil om at flere og flere kaster seg over kryptovaluta-trenden.

– Etter hvert som kursen har steget på kryptovaluta, vil flere være med på moroa. Det ser vi blant annet på veksten i «hash rate» i Ethereum-nettverket. Kursen har steget formidabelt, spesielt siden nyttår, men har dabbet noe av den siste tiden, sier han.

Finnes vekslingsbørser

Hvis du er blant de som klarer å løse en matematisk oppgave først – og dermed tjene kryptovaluta – kan du veksle valutaen inn i penger.

Det finnes egne vekslingsbørser som tar i mot kryptovaluta og gir deg faktiske penger i retur.

Fakta om mining:

⛏ Mining er en prosess hvor du får kompliserte matematiske oppgaver du skal løse. Den som løser den først, får betalt i kryptovaluta

⛏ Mining kalles også graving etter kryptovaluta

⛏ Mining kan gjøres fra din egen datamaskin, men det beste er å bruke riktig type skjermkort som bidrar til at du løser oppgaven raskere. Bruk tid på nettet, for å finne skjermkort som passer ditt bruk – finn kort som er mest mulig optimalisert, slik at du får mest mulig kryptovaluta tilbake 

⛏ Du miner ved å bruke skjermkortet. I tillegg trenger du programvaren for å mine og en digital lommebok for å lagre kryptovalutaen du tjener

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.