Mange betaler høye summer for å få raskt internett hjemme, men om ikke det tekniske utstyret er på plass, hjelper det lite med lynraskt bredbånd. Internetthastigheten er nemlig ikke raskere enn det svakeste leddet – som i mange tilfeller er ruteren. 

– Hvis nettverket kan sammenlignes med blodårene i kroppen din, er ruteren selve hjertet. Ruteren tar internettlinjen inn i huset ditt og fordeler nettet ut til de enhetene som skal kobles på det trådløse nettverket, forklarer Tomas Kristiansen, som er ansvarlig for nettverk og smarte hjem i Komplett. 

Det er primærhastigheten på ruteren din som avgjør hvor raskt du opplever nettet. Kristiansen understreker at det viktigste å tenke på når du skal kjøpe en ny ruter er hvor mange enheter du ønsker å koble på trådløst. Jo flere enheter som skal kobles på samme ruter, jo kraftigere ruter trenger du. 

–  Har du en Apple-TV, tre telefoner, flere PC-er og kanskje til og med noen smart-hjem-enheter koblet til samme nett, er du avhengig av å ha en ruter som er kraftig nok til å takle dette. 

I og med at få av oss kjøper ruter spesielt ofte, er det ikke alle som vet hvilke standarder og tallkombinasjoner som er relevante å kjenne til for å velge riktig ruter. Smart har samlet begrepene du trenger å forholde deg til (og droppet det mest avanserte):

Les mer: Ni smarte Apple TV-triks du bør kunne

Disse spesifikasjonene bør du se etter 

De fleste rutere som selges i Norge i dag har AC-standard. AC-standarden er godt egnet for å håndtere mange tilkoblede enheter på nettverket. 

– Nye AC-rutere har som regel to eller tre bånd, og mange av disse er så smarte at de automatisk fordeler brukerne på båndene med best hastighet og lavest trafikk, forklarer Kristiansen. 

Med «bånd» menes frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz, som vi bruker til trådløs kommunikasjon i Norge. Nyere rutere sender signaler via begge disse båndene, såkalt dual-band eller tri-band, mens eldre sender via 2,4 GHz-båndet – som har en lavere maksimal hastighet.

Dual- og tri-band gjør at du kan streame i HD-kvalitet på det raske 5 GHz-båndet, samtidig som du kan lese nyheter og e-post på det stabile 2,4 GHz-båndet – uten at noen opplever forstyrrelser.

Les også: Smarte hjem: Spar strøm med denne dingsen

Utover disse spesifikasjonene bør du legge merke til at rutere har én eller flere tallkoder i navnet.

– Tallet som følger etter bokstavene (AC) indikerer den maksimale dataoverføringshastigheten du kan oppnå på ditt trådløse nettverk – enkelt forklart hvor raskt og kraftig nettet er, sier Kristiansen.

For eksempel har en ruter med «AC1750» i navnet en teoretisk makshastighet på 1750 megabit per sekund. Jo høyere tallet er, jo kraftigere er ruteren. De kraftigste på markedet, også kjent som gaming-rutere, ligger på AC3000 og oppover i hastighet. 

– Hvor høy hastighet du trenger er helt avhengig av bruken. En rimelig ruter med hastighet AC1750 dekker fint til en liten familie i en mindre bolig, forklarer Kristiansen og fortsetter: 

– En AC-ruter med høy tallkode har gjerne både god rekkevidde og en kraftig prosessor. Hvis du spiller og streamer mye film, krever det mye ressurser. Husk på dette når du velger ruter.

Så du denne? LAN-party hjemme: Dette trenger du

I tillegg til spesifikasjonene som gjør at ruteren leverer høy hastighet og kraftige nok signaler til boligen din, er det flere andre funksjoner du kan se etter.

– Gjestenett, foreldrekontroll og prioritert nett følger med som standard på litt mer avanserte rutere. Du kan for eksempel bestemme at nettet på guttungens iPad skal skrus av på et bestemt klokkeslett og velge hvilke enheter i huset som skal ha prioritet på nettet. 

Vær nøye med plassering

En typisk feil mange gjør er å plassere ruteren langt unna der man sitter når man bruker nettet. Signalene fra ruteren er sterkest i noen meters radius fra ruteren. I store boliger trenger man derfor rekkeviddeforlengere, også kalt range ekstendere – ekstra mottakere som settes i en stikkontakt for å styrke nettverket ditt og utvide den trådløse dekningsgraden. 

Les mer: Mesh-nettverk: Få knallbra nett hjemme

I tilegg kan husets byggmasse ha stor innvirkning på signalet. Plasserer du for eksempel ruteren på baksiden av en murvegg eller en pipe, vil signalet bli svært dårlig på den andre siden. 

– Det finnes mange apper som måler hastigheten på nettet og kan hjelpe deg å lokalisere «blindspots». Da kan du kjøpe en rekkeviddeforlenger der det trengs, eller flytte på ruteren, tipser Kristiansen. 

Speedtest by Ookla måler hastigheten på nettet og er tilgjengelig for iPhone og Android. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.