Facebook rullet i forrige uke ut «Messenger Day» til brukere av Messenger-appen i Polen. Ifølge Tech Crunch stjeler sosiale medier-giganten Snapchats «My story»-format og invaderer land hvor Snapchat ikke har fått fotfeste ennå.

Til techsiden bekrefter Facebook at de kjører en test i Polen med sikte på å gi folk nye måter å dele hverdagsminner med venner og familie. Mer vil de imidlertid ikke røpe.

Så du denne? Seks Snapchat-triks for viderekomne

Innrømmer stjeling fra Snapchat

På toppen av meldingstrådene i Messenger-appen kan man i Polen finne en rad med bilder som viser bilder fra «Min dag» og ulike venners bilder, skriver techsiden.

I «Messenger Day» kan man blant annet legge på filtere og tegne på bildene – og bildene forsvinner etter 24 timer, nøyaktig som hos konkurrenten.

Les mer: Åtte skjulte nyheter i iOS 10

Det som skiller seg fra Snapchat er at man kan markere bildene med «I'm feeling...», «Who's up for?» og «I'm doing...» og deretter få opp passende filter til bildene.

Med andre ord temmelig likt som på Snapchat – og «story»-funksjonen som dukket opp hos Facebook-eide Instagram i august.

Det som kanskje er mest overraskende er at Facebook faktisk innrømmer å ha stjålet funksjonen fra Snapchat. Da Instagram-funksjonen rullet ut uttalte nemlig Facebook at Snapchat skal ha all æren, skrev Tech Crunch for et par måneder siden.

EKSPERTER PÅ SOSIALE MEDIER: Anja Schönhaug (t.v.) fra Netlife Research, forsker Halvdan Haugsbakken ved NTNU og SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg. Foto: Privat/Privat/Gry Karin Stimo

Ikke første gang

Anja Schönhaug holder sosiale medier-workshops og er sosiale medier-rådgiver for flere organisasjoner og bedrifter gjennom det digitale byrået Netlife Research. Hun sier at Facebook har testet lignende funksjonaliteter tidligere, men har endt opp med å trekke tilbake eller ikke lansere funksjonen – og Snapchat har de lenge hatt en interesse for.

– De forsøkte å kjøpe opp hele Snapchat i 2013. Året før hadde de forsøkt seg med appen Facebook Poke, som aldri ble noen suksess, men var ganske lik Snapchat. Den levde et lite bemerkelsesverdig liv frem til den ble trukket i 2014, sier Schönhaug til Smart.

Les også: Finn ut hva Facebook tror du liker

I etterkant har de forsøkt igjen, med Facebook Slingshot, «Quick updates» og «Disappearing messanges», som heller ikke har blitt rullet ut til alle.

– Jeg tror Facebook nå har valgt Polen fordi Polen har mange, mange brukere i Messenger-appen (nesten alle med smarttelefon, 80 prosent). Snapchat har overveldende popularitet i USA - mens de kanskje har mer rom for å bli store i Polen og andre europeiske land med mindre Snapchat-dekning. Men så vet vi vel ikke om denne funksjonen vil bli lansert i storskala.

Utfordrer oss til å dele mer

Halvdan Haugsbakken, som forsker på sosiale medier ved NTNU, forklarer at Facebook kontinuerlig tester ut nye funksjonaliteter – og det er helt typisk at disse rulles ut geografisk.

– Det er noe de gjør for å skape engasjement. Spørsmålet er bare om det vil slå an hos brukerne, sier Haugsbakken til Smart.

Sjekk også: Her er høydepunktene fra den store Google-lanseringen

Han forklarer at vi kan se et skille i bruken av sosiale medier før og etter at Instagram, Snapchat og andre liknende apper kom på banen for noen år siden.

– Disse sosiale medie-appene og chatteappene gjør at vi deler mer med mindre grupper. Man har en antakelse om at det man deler vil bli holdt i den gruppa, noe som utfordrer forestillingene vi har om hva som er offentlig og hvor grensene for offentligheten går, forklarer forskeren.

Etter hvert som nye funksjoner har blitt rullet ut utfordres brukerne til å vurdere hvem man stoler på, og brukergrensesnittet kan lure oss til å tro at denne typen kommunikasjon er mer privat.

– Jeg tror at disse sosiale mediene forsøker å utfordre hvor villig man er til å dele, og dermed tester ut nye funksjonaliteter. Snapchat-funksjonen på Facebook er et slikt eksempel.

IKKE TILGJENGELIG I NORGE: Om man går inn på «Messenger Day» i Norge får man beskjed om at tjenesten ikke er tilgjengelig for alle ennå. Foto: Skjermdump Facebook

Da Facebook og Twitter var de sosiale mediene som gjaldt, var unge varsomme på hva de delte, sier forskeren.

Sjekk også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

– Ettersom Snapchat og Instagram har kommet på banen, har premissene endret seg. Nå er det bilder og video som gjelder. Jeg tror det er noen bevegelser her som vi ikke helt har klart å fange opp. En mulig konsekvens er at delingskulturen på sosiale medier får et annet uttrykk i dag.

Unge bruker Facebook mindre

SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg, som blant annet har forsket på unges bruk av sosiale medier og personvern i mobilapper, sier at Facebook-feeden stadig blir mer nyhetsbasert – og er ikke overrasket over at Facebook forsøker å gjøre Messenger-appen mer personlig ved å teste ut en «My story»-liknende funksjon.

– Vi ser at det er de private meldingsappene som blomstrer og at det er disse appene som er de nye sosiale mediene. Folk vegrer seg litt for å dele innhold, sier Brandtzæg til Smart.

Forskeren forklarer at vi så tidlig som mellom 2010 og 2012 kunne se noe han omtaler som «kontekstkollaps».

– Når to personer snakker sammen over telefonen så har man oversikt over innholdet, men nå er det vanlig å ha «for mange» Facebook-venner, som gjør at man ikke lenger har kontroll over innholdet man deler.

Les også: Facebook satser på kunstig intelligens

Ifølge Brandtzæg var det nettopp her Snapchat tidlig så potensial.

– Folk bryr seg stadig mer om personvern – også unge brukere. At innholdet er tilgjengelig i et begrenset tidsrom og at det ikke er søkbart på nett, gir brukerne en følelse av økt kontroll. Unge i dag bruker Facebook mye mindre, og bruker private meldingsapper som WhatsApp og Snapchat stadig mer.

Han påpeker at det å ha kontroll i sosiale situasjoner er noe alle ønsker, og at kontroll er noe brukere av sosiale medier generelt har veldig lite av i dag. Det betyr imidlertid ikke at «My story»-liknende funksjoner gir økt personvern, men snarere økt sosialt personvern.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.