Ingen påske uten kvikk lunsj, appelsin, skitur – og radio. Ifølge en undersøkelse gjort av TNS Gallup for Digitalradio Norge er nemlig påsken en skikkelig radiohøytid – 35 prosent hører mer på radio i påsken enn i andre høytider. 

Planlegger du derimot å lytte til P1's krim eller påskenøtter på vei til fjellet i år, er du nødt til å ha en DAB- eller internettradio. Hele slukkingen av FM-nettet er nå gjennomført, og du kan ikke lenger bruke FM til å lytte til de riksdekkende kanalene. Har du en bil uten DAB-radio er det likevel ingen grunn til bekymring.

– Ved hjelp av DAB-adapter kan alle FM-radioer i bil konverteres til DAB+. Gamle radioer kan altså fint leve videre i 2018 med et adapter– selv etter slukkingen, understreker Jarle Ruud i Digitalradio Norge. 

Les også: Dette lurer nordmenn på om DAB

Styr bilradioen med mobilen

Det finnes mange løsninger for DAB i bilen, men før du går til innkjøp av et adapter nør du finne ut av hvilken løsning som passer best i akkurat din bil. 

For noen – særlig for de som eier nyere biler – er det et poeng med en løsning som ikke er veldig synlig. Det opplyser Philip Høeg Eriksen, som er tekniker i TT Micro – leverandør av mobiltibehør og DAB-produkter. 

Heldigvis finnes det etterhvert flere skjulte løsninger på markedet. En av de er Tiny Audio Csmart DAB-adapter for bil – et adapter som kan skjules helt – og styres med mobilen! 

– Csmart integreres med den originale bilradioen du har i bilen. Fordi alt styres trådløst via en app på smarttelefonen din, kan du gjemme adapteret helt og du slipper å rote til dashbordet med kontroller, ledninger og annet utstyr som er nødvendige til andre adaptere, sier Eriksen. 

Det eneste Csmart trenger for å fungere er en app, strøm og en antenne. I tillegg til å servere din gamle radio med DAB-signaler, kan du også bruke adapteret som handsfree, eller til å streame musikk via Bluetooth. 

– Oppkobling mot telefonen gjør at enheten din alltid kan oppdateres til nyeste versjon. 

Tiny Audio Csmart adapter for bil er kompatibelt med både iPhone og Android-telefoner. 

Smart ble med Eriksen ut for å lære hvordan man installerer DAB i bilen. Se video i toppen av saken og se hvordan du gjør det steg for steg. 

Les mer: Kranglete hjemmenettverk? Slik velger du riktig

DAB på 1-2-3

De fleste av oss har aldri installert en bilradio eller et adapter tidligere, men det trenger heldigvis ikke være så vanskelig. Og selv om ikke alle DAB-adaptere er like, er det noen generelle huskeregler som går igjen hva gjelder montering:

– Les bruksanvisningen og vær nøye. Det gjelder særlig plassering av antennen, som må plasseres riktig for at DAB-adapteren skal motta de nødvendige signalene, tipser Eriksen. 

Her er ekspertens råd for montering av DAB-adapter: 

1. Vask ruta

Å montere antennen er et naturlig første steg når man setter inn et adapter. De fleste DAB-adapteret kommer med klebeantenne. For at limet skal sitte skikkelig er det viktig at bilen er varm og at ruta er ren og tørr. 

2. Pass på plasseringen 

Antennen skal plasseres på innsiden av frontruten, gjerne på passasjersiden. Ikke på speilet, eller i hanskerommet – der får du ikke særlig gode signaler. 

– Er du usikker på plassering av antennen kan du først feste den med en tapebit og teste signalet, før du limer den på for godt. De fleste som sliter med DAB i bilen har plassert antennen feil, tipser Eriksen. 

Antennen kan trygt plasseres ved siden av varmetråder, men pass på at antennen ikke monteres over varmetråder eller noen form for metallfilm i ruta. Det vil nemlig ødelegge for mottaket. 

RIKTIG MONTERT ANTENNE: DAB-antenner skal alltid monters vertikalt, slik bildet viser.  VG Partnerstudio

Ler mer: Smarte hjem: Spar strøm med denne dingsen

3. Skjul ledninger

Hvor godt du gjemmer ledningene er opp til deg - men jo bedre de er skjult, jo mindre er sjansen for å røske de ut. Flere biler har deksler som gjør det enkelt å skjule ledninger bak eller langs sprekkene deres.

Kompletts Hi-fi-ekspert har funnet frem to andre populære DAB-produkter akkurat nå: 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.