Tre enkle steg: Slik får du raskere PC med mer RAM
Har PC-en din blitt treg? Da kan det hende du trenger å installere mer minne – og det er faktisk så lett at du kan gjøre det helt selv.
– Om PC-en din oppleves som tregere enn tidligere kan det skyldes at harddisken bør byttes ut, eller at du har for lite minne på maskinen, forklarer Tomas Kristiansen, produktsjef for lagring i Komplett.
Vi har tidligere skrevet om hvordan du bytter til SSD, en type harddisk uten bevegelige deler, som henter ut data umiddelbart – i motsetning til HDD, som er en mekanisk harddisk med en plate som må snurre rundt for å hente ut data. Nyere PC-er har gjerne SSD, mens eldre PC-er stort sett har HDD. Omtrent like viktig som en god harddisk, er det at laptopen din har nok minne, eller såkalt RAM.
Les også: Så lett bytter du harddisken din selv
– Harddisken oppbevarer alt innholdet på PC-en, mens minnet passer på det du gjør akkurat nå, for eksempel surfer på en nettside eller kjører et program. Om harddisken er «lageret» til PC-en din, kan minnet beskrives som et «mellomlager», sier Kristiansen.
Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC
Hvis du ikke har tilstrekkelig med plass på dette «mellomlageret», blir PC-en din tvunget til å gå helt til «lageret» for å gjøre jobben.
– Det vil naturlig nok ta lengre tid, og gjør at PC-en virker tregere, legger eksperten til.
Med disse tre stegene kan du installere mer minne på maskinen din, slik at den blir raskere:
Steg 1: Finn riktig minne-type
Det eneste du trenger å vite før du bytter ut eller setter inn ekstra minne på maskinen din, er hva slags minne-type dataen din bruker.
– Om du har en laptop har du antakeligvis én minnebrikke installert allerede, og én ledig «slot» til enda en brikke. På stasjonære PC-er er det ofte plass til fire brikker. Kanskje har du allerede to brikker, og ledig plass til to ekstra.
RAM-brikken(e) du installerer må være av samme fysiske type som du allerede har: DDR2, DDR3 eller DDR4. Er du usikker på hva du har, kan du laste ned et gratis program, for eksempel CPU-Z, som viser deg minne-typen.
Sjekk også: Skjermkortet du bør ha for å «grave» etter kryptovaluta
– Det neste du må finne ut er hva slags hastighet det er på minnet du allerede har i maskinen, slik at det du setter inn matcher det du har fra før av, forklarer Kristiansen.
Har du én minnebrikke, kan du ifølge eksperten legge til én ny av samme type og med lik hastighet, men det enkleste er å bytte til et nytt par. Og om du allerede har et par på din stasjonære PC, bør du legge til enda et par.
Så du denne? Slik velger du riktig ruter
Om du har en laptop og ønsker å sette inn én ekstra RAM-brikke, kan det hende dette er riktig valg for deg. Sjekk imidlertid at minne-typen er riktig til din maskin:
Dette minnebrikke-paret er det som selges mest av hos Komplett akkurat nå. Perfekt om du ønsker å sette inn et ekstra par på din stasjonære PC, eller bytte ut begge minnebrikkene i din laptop:
Har du et stilig kabinett med vindu, vil du kanskje like at minnebrikkene gjør litt ut av seg. Det gjør disse på totalt 16 GB – som har lys som blinker:
Steg 2: Finn ut hvor mye RAM du behøver
Hvor mye RAM du faktisk behøver avhenger av hva du bruker PC-en din til, ifølge Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett-PC, avdelingen for PC-bygging i Komplett.
– Jeg vil anbefale å oppgradere til minst 8 GB. Det holder i massevis til mindre krevende oppgaver, som kontorarbeid, nettsurfing og strømming av filmer. Om du er en veldig beskjeden laptop-bruker, kan du klare deg fint med 4 GB, men det gir deg tydelige begrensninger, sier Berg og legger til:
– Til gaming kreves det mer av maskinen. I dag har de aller fleste spill et minimumskrav på 8 GB, og til store spill anbefales det ofte 16 GB, sier Berg.
Sjekk denne: Spar strøm med denne smarte dingsen
Både Berg og Kristiansen understreker at billige maskiner ikke blir til gode gaming-PC-er av å installere mer RAM.
– Det er lurt å tenke litt frem i tid når en kjøper PC-komponenter, men det hjelper ikke å kun stappe inn store mengder RAM i maskinen. Da må gjerne andre komponenter også skiftes ut for at du skal få noe igjen for investeringen, legger Kristiansen til.
Steg 3: Skru opp maskinen og bytt brikke
Når du har RAM-brikkene for hånden er det bare å skru opp maskinen og sette dem dem på riktig plass.
– Det er gjort på fem minutter, sier Berg.
Før du begynner kan det være lurt å se en instruksjonsvideo eller to på nett. Er det din stasjonære PC som skal få mer RAM, kan du få hjelp av Mikkel i denne videoen:
Skal du sette inn mer RAM i en laptop snur du maskinen opp ned og skrur ut skruene på undersiden med en liten stjerneskrutrekker. Husk å koble fra all strøm, jobb i et rom uten statisk elektrisitet, og spar på alle skruer du fjerner.
Etter at du har fjernet laptop-dekselet, gjelder det å lokalisere RAM-brikkene. De er rektangulære og et par centimeter lange. Hvor de sitter varierer fra maskin til maskin, men de skal være lette å finne og sitter i hvert sitt spor, gjerne under et deksel.
Les også: LAN-party hjemme? Dette trenger du
– Ofte er det to brikker inne i maskinen allerede, men noen laptoper kommer med én brikke og én ledig plass, sier Berg.
Du lirker de gamle brikkene på skrå ut av sporet sitt. Deretter setter du de nye inn på samme måte. Det skal ikke gå an å sette brikkene inn feil vei, og når du hører et lite klikk vet du at de er på plass.
Når de nye RAM-brikkene er trygt installert, er det bare å skru på underdekselet igjen og slå på maskinen. Den skal fungere akkurat som før – men vil forhåpentigvis være merkbart raskere.
– PC-en vil kanskje si at den har oppdaget nytt minne og spørre deg om den nye minnekapasiteten er korrekt. Da bekrefter du det. Eventuelt sier PC-en ingenting.
Les også: Fem grunner til å bytte til digital dørlås
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.