Med drøssevis av PC-skjermer på markedet er det ikke lett å vite hva man skal kjøpe – særlig om du ikke er sikker på hva som skiller de ulike fra hverandre. 

– Ikke alle er klar over at skjermen faktisk er en vesentlig del av PC-opplevelsen. Det er derfor viktig å gjøre litt research før du bestemmer deg, sier Are Sørensen som er nordisk produktsjef for monitorer, projektorer, printere og scannere i Komplett. 

Det aller viktigste er å kartlegge hvilket behov du faktisk har, mener han. 

– Det er viktig at skjermen står i stil til maskinen man eier. Det hjelper ikke å ha et veldig godt skjermkort på PC-en om du ikke har en god nok skjerm. På samme måte krever en dyr spillskjerm med høy oppløsning og høy Hertz mye av maskinen din, og særlig av skjermkortet, konstanterer Sørensen. 

Er PC-en treg? Slik får du raskere PC med mer RAM

Disse spesifikasjonene bør du merke deg 

I tillegg til å sørge for å kjøpe en skjerm som egner seg til maskinen du bruker, er det viktig å forsikre seg om at den passer til ditt bruksområde. Mens noen er mest egnet til å jobbe med grafikk, er andre skjermer spisset mot gamere. Her er en oversikt over spesifikasjoner du kan se etter før du åpner lommeboken, slik at du er sikker på at du velger en modell du blir fornøyd med.

Størrelse 

Når det gjelder størrelse på skjermen, er det viktig å velge en du er komfortabel med. Jo større skjerm du vil ha, jo mer må du betale for den. – Det er vanskelig å si akkurat hvor stor en skjermen bør være. I dag er det mest vanlig med en skjerm på 24 til 27 tommer, selv om det finnes langt større skjermer på markedet, forteller Sørensen.  

STANDARD: Den vanligste skjermstørrelsen i dag ligger på 24 til 27 tommer. Her er Asus 27" LED G sync Rog Swift PG279Q og Dell 24" LED Ultrasharp U2412M. Produsenten

Les mer: Slik velger du riktig ruter

Panel

Få en oversikt over hvilket panel du er ute etter; I PC-verden snakker man stort sett om tre ulike typer panel: TN-panel, VA-panel og IPS-Panel. 

TN-panel (Twisted Nematic) er den vanligste paneltypen. Denne typen paneler har lavest responstid, og er derfor meget godt egnet til å spille. Svakheten er at disse panelene ofte har upresis fargegjengivelse og smal innsynsvinkel. Fargene blir fort mørke og blasse dersom man ikke sitter rett foran skjermen. 

– TN-paneler er best egnet til konkurransespilling der responstiden er viktig for å holde følge med hva som skjer i spill med høyt tempo, men er også fin til kontor eller generell bruk grunnet lavt prispunkt, sier Sørensen. 

VA (Vertical Alignment)-panel (inkludert S-PVA, AMVA og HMVA) har bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn TN-paneler, men har noe tregere responstid enn TN eller IPS-paneler. VA-paneler gir også den beste kontrasten og sortnivå, men har noe høyere signalforsinkelser (Input Lag). 

Den siste typen, IPS (In-panel-switching)-panel (inkludert S-IPS, H-IPS, PLS og AHVA) betraktes generelt som det beste «all round»-panelet, og egner seg til det meste. Den har gode egenskaper innen fargegjengivelse, innsynsvinkel og bildekvalitet, noe som gjør den svært godt egnet til grafisk arbeid. Kontrast og sortnivå er derimot ikke helt på høyde med et VA-panel. Noen IPS-paneler har responstid nede i 4ms og er da godt egnet for spill med raske bevegelser. 

POPULÆRE: AOC 24" LED E2470SWH (t.v.) og Samsung 28" UHD Monitor UE570 er begge rimelige alternativer med god ytelse og blant mest de populære skjermene fra Komplett.  Produsenten

Klikk her for å lese mer detaljer om de ulike spesifikasjonene.

Oppløsning på skjermen

Du må også vurdere hvilken oppløsning du trenger. Jo høyere oppløsning skjermen har, jo skarpere er bildet. Heldigvis kommer de aller fleste av dagens PC-skjermer med en relativt høy oppløsing – ifølge eksperten skal det skal faktisk godt gjøres å finne en skjerm under full HD. 

– Skal du derimot ha den aller skarpeste i klassen, bør du gå for en skjerm i 4K Ultra HD, tipser han. 

Så du denne? Nå spiller «alle» Fortnite – slik kan du også komme i gang

Oppdateringsfrekvens og responstid

Skal du bruke skjermen til å spille? Da er det viktig at bildet oppdateres så hurtig og presist som mulig, og da er det avgjørende at skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) er høy nok og at responstiden (ms eller millisekunder) er lav – da vil det ta kortere tid fra et signal sendes til skjermen reagerer. 

– Noen mener at øyet ikke greier å se forskjell. Personlig mener jeg det er stor forskjell på en skjerm med 60 Hz og en med 144 Hz, sier Sørensen. 

Hans anbefaling er derfor å velge en skjerm med oppdateringsfrekvens på minst 144 Hz og en responstid på mellom èn og to millisekunder.

Er du fortsatt usikker på hva slags skjerm som passer for deg? Her er tre gode skjermer for ulik bruk: 

Til Gameren:

Til Grafikeren:

Til All-round-bruk:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.